• [ «Δικοί σου εχθροί, δικοί μου εχθροί /του σκεφτόμενου ανθρώπου είναι εχθροί» οι φασίστες]
Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Πανελλήνιες 2017: «λαλήσαι εις τα ώτα μαθητών και νέων, τα ακριβή και τα άριστα, κατά την ώραν των εξετάσεων»

Πρεμιέρα σήμερα για χιλιάδες μαθητές στη μάχη των εξετάσεων, και δε λείπουν τα περιστατικά εκείνα που μας υπενθυμίζουν ότι είναι πολλά ακόμη αυτά που πρέπει να γίνουν για να αλλάξουμε τον κόσμο.

Διαβάζουμε στη σημερινή Καθημερινή:

«Ιερές παρακλήσεις προς τον Χριστό και τους αγίους θα τελεστούν ακόμη και κατά τη διάρκεια των Πανελλαδικών Εξετάσεων από γονείς και ιερείς, με αίτημα τη… Θεία βοήθεια προς τα εξεταζόμενα παιδιά. Μάλιστα, αν κάνουμε μια διασταλτική ερμηνεία στα λόγια μιας παράκλησης, οι ιερείς και οι γονείς ζητούν από τον Θεό να ψιθυρίσει στα αυτιά των υποψηφίων τις σωστές λύσεις.

(…)

Σε όλη τη χώρα ήδη από τα μέσα Μαΐου έχουν αρχίσει οι ιερές παρακλήσεις και οι αγρυπνίες, στις οποίες οι πιστοί προσεύχονται για την επιτυχία των υποψηφίων. Ενδεικτικά, η Ιερά Μητρόπολη Σταγών και Μετεώρων ενημερώνει τους πιστούς ότι «η μητρόπολή μας, συμμεριζόμενη τον κόπο και την αγωνία των μαθητών –και των οικογενειών τους– που θα διαγωνιστούν στις Πανελλήνιες Εξετάσεις, προσεύχεται για ηρεμία, σύνεση και θείο φωτισμό στην προετοιμασία και τις εξετάσεις τους». Ηδη την περασμένη Παρασκευή στον μητροπολιτικό ναό του Αγίου Βησσαρίωνος Καλαμπάκας τελέστηκε αγρυπνία υπέρ επιτυχίας των υποψηφίων μαθητών, ενώ κατά τη διάρκεια των εξετάσεων έχει βγει πρόγραμμα ειδικών παρακλήσεων για τους υποψηφίους, έως και την Κυριακή 18 Ιουνίου. Κάθε παράκληση θα γίνεται στις 7 μ.μ. μετά τον Εσπερινό.

Οι ιερές παρακλήσεις γίνονται μετά τη Θεία Λειτουργία, και μπορεί να τις ζητήσουν και μεμονωμένοι γονείς υποψηφίων. Στην περίπτωση αυτή, γίνεται ειδική αναφορά στο όνομα του ή των υποψηφίων, οι γονείς των οποίων έχουν ζητήσει την παράκληση. Μετά την ολοκλήρωση της παράκλησης, οι μετέχοντες υποψήφιοι είθισται να λαμβάνουν και ένα συμβολικό δώρο, όπως για παράδειγμα στον ναό του Αγίου Πέτρου του Αργους που οι υποψήφιοι έλαβαν ένα στυλό και μία μικρή εικόνα του πολιούχου, Αγίου Πέτρου. Σε μια άλλη περίπτωση, στη Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων, στις ιερές παρακλήσεις «τίθεται σε προσκύνηση απότμημα του ιερού λειψάνου της χειρός του αγίου και ενδόξου οσιομάρτυρος Νικολάου του εν Βουναίνη, προστάτη της νεολαίας της μητρόπολης», όπως ανακοίνωσαν οι εκεί ιερείς. Προστάτες άγιοι όσων μετέχουν στις εξετάσεις θεωρούνται ο Αγιος Μελέτιος Αρχιεπίσκοπος Αντιοχείας, ο Οσιος Διονύσιος «ο Ρήτωρ» και ο Οσιος Μητροφάνης ο Πνευματικός.
Προσευχές

Μάλιστα, υπάρχουν και προσευχές που ζητούν από τον Θεό να δώσει φώτιση στους μαθητές ώστε να φέρουν καλά αποτελέσματα. Ενδεικτικά, μια προσευχή ζητάει από τον Χριστό «λαλήσαι εις τα ώτα μαθητών και νέων, τα ακριβή και τα άριστα, κατά την ώραν των εξετάσεων». Πάντως, οι… συνήγοροι του διαβόλου ήδη εγείρουν θέμα αδιάβλητου των εξετάσεων λόγω αθέμιτου ανταγωνισμού».

Εμείς θα ευχηθούμε στα παιδιά καλή επιτυχία. Τίποτα δεν κρίνεται σε αυτές τις εξετάσεις.

Με εφόδια την ανθρωπιά, την αλληλεγγύη, τη συλλογικότητα και την αισιοδοξία, τη μαχητικότητα να συνεχίσετε το δρόμο της ζωής. Ασυμβίβαστοι με ό,τι και όσους υπονομεύουν τα όνειρά σας, με το κεφάλι ψηλά, μη ξεχνάτε ότι τη ζωή και το μέλλον δε θα σας τα χαρίσει κανείς, τα κατακτάτε μόνοι σας.

 

(Η φωτογραφία από παλαιότερο αγιασμό των στιλό παραμονή εξετάσεων, στους οποίους ήταν χαραγμένη η «ευλογία» «ο Θεός μαζί σου»)