Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Πανελλήνιες 2020: «Υψηλών απαιτήσεων» το θέμα της έκθεσης σύμφωνα με τους Φροντιστές

Η Ομοσπονδία Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδος χαρακτηρίζει «υψηλών απαιτήσεων» το θέμα που κλήθηκαν να αναπτύξουν οι μαθητές στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας (Έκθεση) αι Λογοτεχνίας. Προσοχή χρειαζόταν και τα υπόλοιπα ζητούμενα.

Ολόκληρη η ανακοίνωση

«Η θεματική ενότητα του «Βιβλίου» εντάσσεται στα διδακτέα θέματα των μικρότερων τάξεων του λυκείου, ενώ, ταυτόχρονα, συνδέεται και με την προτροπή της φιλαναγνωσίας σε όλη τη διάρκεια της φετινής χρονιάς και σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Παρόλα αυτά, ο συνδυασμός των κειμένων και των ερωτημάτων με την ειδική ενότητα της ποίησης προκαλεί δυσκολίες στην ανάπτυξη τόσο του λογοτεχνικού ερωτήματος, όσο και των επιμέρους αναφορών σε αυτήν.

Όσον αφορά στις λεξιλογικές ασκήσεις, αυτές αντλούνται με σχετική ευκολία μέσα από τα κείμενα, αλλά χρειάζεται προσοχή από τους μαθητές τόσο στο ερώτημα «ΣΩΣΤΟ-ΛΑΘΟΣ» (Β1), επειδή απαιτούνται αναφορές και στα δύο κείμενα, όσο και στα ερωτήματα που αφορούν τη στίξη και τα σχήματα λόγου (Β2.α), καθώς είναι επιβεβλημένες ακριβείς αναφορές.

Το θέμα της έκθεσης απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή, διότι ο κάθε μαθητής/τρια είναι ανάγκη να υποστηρίξει με προσωπικά επιχειρήματα τη στάση του απέναντι στην ανάγνωση βιβλίων.

Πρόκειται για ένα υψηλών απαιτήσεων θέμα, που απευθύνεται σε κατάλληλα προετοιμασμένους μαθητές.

Στην προσπάθειά μας να καλύψουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο φάσμα προσεγγίσεων, αναφέρουμε και τις δύο συμπεριφορές γνωρίζοντας ότι οι μαθητές μπορούν να επιδείξουν είτε αρνητική στάση απέναντι στην ανάγνωση βιβλίων, είτε φιλαναγνωσία.

Ευχόμαστε καλή επιτυχία σε όλους τους μαθητές που δίνουν τον αγώνα τους και καλά αποτελέσματα»

Τα θέματα και οι απαντήσεις

Ο ρόλος της ανάγνωσης βιβλίων στον ελεύθερο χρόνο, το θέμα της Έκθεσης

Δείτε ΕΔΩ το θέμα της Γλώσσας για τους υποψηφίους με το νέο σύστημα.

Δείτε τις πρώτες απαντήσεις ΕΔΩ

Δείτε ΕΔΩ το θέμα των υποψηφίων με το παλιό σύστημα

Δείτε τις απαντήσεις ΕΔΩ

banner skliros aprilis banner aggoules

BANNER panos3