Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος: Τους πιάσαμε «με τη γίδα στην πλάτη»

Κυβέρνηση και Αξιωματική Αντιπολίτευση προσπάθησαν να φέρουν στα κρυφά την ενσωμάτωση των κατευθύνσεων της ΕΕ για εξειδίκευση της εφαρμογής του «Τρομονόμου» και την ενίσχυση της λογοκρισίας καλλιτεχνικών έργων στο διαδίκτυο. Κατευθύνσεις τις οποίες από κοινού τις έχουν ψηφίσει στο Ευρωκοινοβούλιο και ήθελαν να κάνουν το ίδιο και εδώ.

Η πλατιά καταδίκη από τον καλλιτεχνικό κόσμο και συνολικά από την κοινωνία, η οποία εκφράστηκε σε μαζική στήριξη στο ψήφισμα του Συλλόγου μας, τους δυσκόλεψε, τους εξανάγκασε σε ελιγμούς.

Έτσι η Κυβέρνηση μέχρι το πρωί της Πέμπτης προσπαθούσε να καθησυχάσει τις ανησυχίες του καλλιτεχνικού κόσμου καλλιτεχνών, να διαψεύσει τα όσα καταγγέλλουμε στο ψήφισμά μας, κάνοντας λόγο για ανακρίβειες, όμως λίγες ώρες αργότερα απέσυρε το άρθρο για να το ξαναφέρει με τροποποιήσεις!

Ταυτόχρονα, με τα νέα προκλητικά πακέτα χρηματοδότησης προς τα μεγάλα ΜΜΕ εξασφάλισε την σιωπηλή στήριξή τους και στο συγκεκριμένο ζήτημα. Έτσι εξηγείται πως ενώ το θέμα έχει ξεσηκώσει μαζικές αντιδράσεις εντός και εκτός καλλιτεχνικού χώρου δεν βρήκε ούτε ένα λεπτό προβολής στα δελτία ειδήσεων των κρατικών και μεγάλων ιδιωτικών ΜΜΕ. Χαρακτηριστική ως προς αυτό είναι η στάση μεγάλου καναλιού που, επίμονα ζητούσε παρέμβασή μας για το ζήτημα σε πρωινή εκπομπή, και μόλις δεχτήκαμε το ακύρωσε εντελώς ξαφνικά και χωρίς καμία εξήγηση.
Η Αξιωματική Αντιπολίτευση ψήφισε το άρθρο 8 στην Επιτροπή της Βουλής, και ύστερα έκανε ότι δεν κατάλαβε τι ψήφισε. Στην Ολομέλεια της Βουλής, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μέσα σε 20 λεπτά ομιλίας δεν βρήκε ούτε μια λέξη για το επίμαχο άρθρο. Όμως έστησε μια ακόμα αντιπαράθεση με την κυβέρνηση επάνω σε άσχετες με το άρθρο πλευρές του νομοσχεδίου, αντιπαράθεση που είχε ως μοναδικό στόχο το να δικαιολογήσει τελικά την αποχώρησή της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ από την συζήτηση λίγο πριν την ψηφοφορία. Με αυτό τον τρόπο προσπαθούν να συγκαλύψουν την επι της ουσίας συμφωνία τους την κυβέρνηση στο άρθρο 8.

Το νομοσχέδιο πέρασε από την Βουλή με τις ψήφους της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Η επικύρωσή του από την Βουλή δεν κλείνει τον αγώνα για την απόσυρση του άρθρου. Αντίθετα τώρα πρέπει να αγωνιστούμε ακόμα πιο αποφασιστικά προκειμένου να μην εφαρμοστεί, να καταργηθεί στην πράξη. Η πλατιά καταδίκη που εκφράστηκε από τον καλλιτεχνικό κόσμο και την κοινωνία πρέπει να εκφραστεί ακόμα πιο αποφασιστικά απέναντι σε κάθε προσπάθεια φίμωσης καλλιτεχνικού έργου με ριζοσπαστικό περιεχόμενο.

Οι φωτογραφίες από την σύλληψη ενός καλλιτέχνη από πάνοπλους κουκουλοφόρους αστυνομικούς στην Ισπανία έχουν κάνει ήδη το γύρο του κόσμου δημιουργώντας ανατριχίλα σε κάθε άνθρωπο. Υποσχόμαστε πως όσο περνάει από το χέρι μας δεν θα επιτρέψουμε να γίνουν μέρος της κανονικότητάς μας εικόνες ντροπής σαν κι αυτές.

Συνεχίζουμε τον αγώνα με το μάζεμα υπογραφών οι οποίες έχουν ξεπεράσει ήδη τις 8,5 χιλιάδες και θα δοθούν άμεσα στη δημοσιότητα.

Κάθε προσπάθεια υλοποίησης αυτού του αντιδραστικού νόμου θα μας βρει απέναντι.

Σκέψεις γυναικών, της Μαρίας Παπαϊωαννίδου