Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πανελλαδικές 2020: Χαμηλές βαθμολογίες και υψηλά ποσοστά κάτω από τη βάση «δείχνουν» τα στατιστικά

Πανελ­λα­δι­κές 2020: Όπως και πέρυ­σι, μεγά­λα είναι τα ποσο­στά των βαθ­μο­λο­γιών κάτω από τη βάση, σύμ­φω­να με τα στα­τι­στι­κά στοι­χεία που έδω­σε στη δημο­σιό­τη­τα το υπουρ­γείο Παιδείας.
Σήμε­ρα, Παρα­σκευή, λίγο μετά τις 11:30, άνοι­ξε η ηλε­κτρο­νι­κή πλατ­φόρ­μα του υπουρ­γεί­ου Παι­δεί­ας, http://results.it.minedu.gov.gr, στην οποία μπο­ρούν να βρί­σκουν οι υπο­ψή­φιοι την βαθ­μο­λο­γία τους.

Έτσι, κάθε ενδια­φε­ρό­με­νος, μπο­ρεί να δει τα απο­τε­λέ­σμα­τά του, χρη­σι­μο­ποιώ­ντας τον οκτα­ψή­φιο κωδι­κό του και τους τέσ­σε­ρις (4) αρχι­κούς χαρα­κτή­ρες από το επώ­νυ­μο, το όνο­μα, το πατρώ­νυ­μο και το μητρώ­νυ­μό του, σε κεφα­λαί­ους ελλη­νι­κούς χαρακτήρες.

Επι­πλέ­ον, οι κατα­στά­σεις με τα απο­τε­λέ­σμα­τα έχουν αναρ­τη­θεί στα σχο­λεία της χώρας, χωρίς ωστό­σο να ανα­γρά­φο­νται τα ονο­μα­στι­κά στοι­χεία κάθε υπο­ψη­φί­ου, αλλά μόνο ο κωδι­κός και τα βαθ­μο­λο­γι­κά του στοι­χεία ανά εξε­τα­ζό­με­νο μάθημα.

Τα στατιστικά των βαθμολογιών

Μεγά­λα ποσο­στά βαθ­μο­λο­γιών κάτω από τη βάση και δια­σπο­ρά των βαθ­μο­λο­γιών άνω του δέκα, χωρίς ωστό­σο να έχει μειω­θεί σε μεγά­λο βαθ­μό ο αριθ­μός των υπο­ψη­φί­ων που αρί­στευ­σαν, είναι τα στοι­χεία που συν­θέ­τουν τη γενι­κή εικό­να των φετι­νών βαθ­μο­λο­γιών των υπο­ψη­φί­ων των Πανελλαδικών.

Μάλι­στα, στα μαθή­μα­τα των Αρχαί­ων Ελλη­νι­κών, της Ιστο­ρί­ας και της Χημεί­ας κατα­γρά­φη­καν τα μεγα­λύ­τε­ρα ποσο­στά βαθ­μο­λο­γιών κάτω από τη βάση, καθώς ένας στους δύο μαθη­τές έγρα­ψαν κάτω από 10. Ειδι­κό­τε­ρα, τα ποσο­στά βαθ­μο­λο­γιών κάτω από τη βάση είναι 50,81% στην Ιστο­ρία, 48,28% στη Χημεία και 47,18% στα Αρχαία Ελληνικά.

Στο μάθη­μα της Έκθε­σης, το θέμα της φιλα­να­γνω­σί­ας φαί­νε­ται να δυσκό­λε­ψε πολύ τους υπο­ψή­φιους, αφού το 36,91% εξ αυτών έγρα­ψε κάτω από τη βάση. Αμέ­σως επό­με­νη μεγα­λύ­τε­ρη συγκέ­ντρω­ση βαθ­μο­λο­γιών υπήρ­ξε μετα­ξύ 11 και 14, που έλα­βε το 25,25% των υποψηφίων.

Όσον αφο­ρά στην Ομά­δα Προ­σα­να­το­λι­σμού Ανθρω­πι­στι­κών Σπου­δών, στα Αρχαία Ελλη­νι­κά το 29,78% των υπο­ψη­φί­ων έγρα­ψε από 0 έως 5 και το 17,4% από 5 έως 10. Βαθ­μο­λο­γία από 18 έως 20 συγκέ­ντρω­σε το 3,95% των υπο­ψη­φί­ων. Στην Ιστο­ρία, επί­σης τα ποσο­στά ήταν μεγά­λα κάτω από τη βάση, με τη μεγα­λύ­τε­ρη συγκέ­ντρω­ση βαθ­μο­λο­γιών να είναι και πάλι στις βαθ­μο­λο­γί­ες 0–5 (29,67%). Δεν έλει­ψαν, ωστό­σο και οι καλές βαθ­μο­λο­γί­ες αφού το 15,64% συγκέ­ντρω­σε βαθ­μο­λο­γία άνω του 18. Στο μάθη­μα της Κοι­νω­νιο­λο­γί­ας, που εξε­τά­στη­κε για πρώ­τη φορά φέτος, συγκε­ντρώ­θη­κε το μεγα­λύ­τε­ρο ποσο­στό υψη­λό­τε­ρων βαθ­μο­λο­γιών, αφού το 20,72% των υπο­ψη­φί­ων αρί­στευ­σε (19–20). Ποσο­στό 13,01% των υπο­ψη­φί­ων βαθ­μο­λο­γή­θη­κε από 17–19.

Όσον αφο­ρά στην Ομά­δα Προ­σα­να­το­λι­σμού Θετι­κών Σπου­δών, οι μισοί σχε­δόν υπο­ψή­φιοι έγρα­ψαν κάτω από τη βάση, με το ποσο­στό βαθ­μο­λο­γιών κάτω του 10 να δια­μορ­φώ­νε­ται στο 48,75%. Βαθ­μο­λο­γία άνω του 18 συγκέ­ντρω­σε μόλις το 4,54% των υπο­ψη­φί­ων. Στη Φυσι­κή το μεγα­λύ­τε­ρο ποσο­στό συγκε­ντρώ­θη­κε σε βαθ­μο­λο­γί­ες κάτω από τη βάση (41,5%), χωρίς ωστό­σο να λεί­πουν ψηλές βαθ­μο­λο­γί­ες, καθώς το 15,88% των υπο­ψη­φί­ων έγρα­ψε πάνω από 18. Η εικό­να είναι καλύ­τε­ρη στο μάθη­μα των Μαθη­μα­τι­κών, με το ποσο­στό βαθ­μο­λο­γιών κάτω από τη βάση να δια­μορ­φώ­νε­ται στο 33,13% και των βαθ­μο­λο­γιών 18–20 στο 14,41%.

Για τους υπο­ψή­φιους της Ομά­δας Προ­σα­να­το­λι­σμού Σπου­δών Υγεί­ας, η εικό­να για το μάθη­μα της Φυσι­κής δεν δια­φέ­ρει από τη γενι­κή τάση, με το 44,97% των υπο­ψη­φί­ων να έχει γρά­ψει κάτω από 10 και το 15,18% να έχει λάβει βαθ­μο­λο­γία 18–20. Στη Χημεία, στο 47,16% δια­μορ­φώ­θη­κε το ποσο­στό των βαθ­μο­λο­γιών κάτω από τη βάση, ενώ οι άρι­στοι ήταν λίγοι, αφού το 6,77% των υπο­ψη­φί­ων έλα­βε βαθ­μο­λο­γία από 18 έως 20. Στη Βιο­λο­γία, το ποσο­στό βαθ­μο­λο­γιών κάτω από τη βάση ήταν λιγό­τε­ρα (28,25%) και υπήρ­ξε δια­σπο­ρά στις βαθ­μο­λο­γί­ες άνω του 10. Πιο ανα­λυ­τι­κά, βαθ­μο­λο­γία 15–18 έλα­βε το 25,15% των υπο­ψη­φί­ων, ενώ από 18 έως και 20, το 15,21%.

Τέλος, σχε­τι­κά με τους υπο­ψή­φιους της Ομά­δας Προ­σα­να­το­λι­σμού Σπου­δών Οικο­νο­μί­ας και Πλη­ρο­φο­ρι­κής, τα απο­τε­λέ­σμα­τα είναι απο­καρ­διω­τι­κά στα Μαθη­μα­τι­κά, αφού το 75,6% εξ αυτών έγρα­ψε κάτω από τη βάση. Μάλι­στα, το 49,36% έγρα­ψε βαθ­μό από 0 έως 5. Τα γρα­πτά που βαθ­μο­λο­γή­θη­καν με βαθ­μό άνω του 18, ήταν ελά­χι­στα (1,73%). Στο μάθη­μα της Πλη­ρο­φο­ρι­κής, οι βαθ­μο­λο­γί­ες κάτω του 10 ήταν εκεί­νες που συγκέ­ντρω­σαν επί­σης τα μεγα­λύ­τε­ρα ποσο­στά, αφού το 23,35% των υπο­ψη­φί­ων έγρα­ψε από 0 έως 5 και το 21,4% από 5 έως 10. Δεν έλει­ψαν ωστό­σο και οι καλές βαθ­μο­λο­γί­ες, με το 9,67% των υπο­ψη­φί­ων να παίρ­νει βαθ­μό από 19 και πάνω και το 15,22% βαθ­μό από 17 έως 19. Στο μάθη­μα της Οικο­νο­μί­ας, οι βαθ­μο­λο­γί­ες συγκε­ντρώ­θη­καν στα… άκρα, αφού το 22,98% των υπο­ψη­φί­ων έγρα­ψε από 0 έως 5 και το 18,62% έγρα­ψε από 19 και πάνω. Βαθ­μο­λο­γί­ες 17–19 έλα­βε το 15,22% των υποψηφίων.

Επισημαίνεται, ότι τα παραπάνω στοιχεία αφορούν στους υποψήφιους των ημερησίων ΓΕΛ που εξετάστηκαν με το νέο σύστημα.

Ορι­στι­κο­ποί­η­ση Μηχα­νο­γρα­φι­κού Δελτίου

Από σήμε­ρα, οι περί­που 100.000 υπο­ψή­φιοι για την εισα­γω­γή τους στις 77.970 δια­θέ­σι­μες θέσεις των ΑΕΙ, μπο­ρούν να υπο­λο­γί­σουν τα μόρια που συγκέ­ντρω­σαν, βάσει των βαθ­μο­λο­γιών τους, προ­κει­μέ­νου να ορι­στι­κο­ποι­ή­σουν τις επι­λο­γές τους ηλε­κτρο­νι­κά στο Μηχα­νο­γρα­φι­κό Δελ­τίο τους.

Μάλι­στα, από αύριο, Σάβ­βα­το 11 Ιου­λί­ου, μέχρι και την επό­με­νη Παρα­σκευή, 17 Ιου­λί­ου, όλοι οι υπο­ψή­φιοι θα πρέ­πει να ορι­στι­κο­ποι­ή­σουν το Μηχα­νο­γρα­φι­κό τους, επι­λέ­γο­ντας «Ορι­στι­κο­ποί­η­ση», στην ηλε­κτρο­νι­κή διεύ­θυν­ση https://exams.it.minedu.gov.gr.

Όπως έχει επι­ση­μαν­θεί από το υπουρ­γείο, μετά την παρέ­λευ­ση της προ­θε­σμί­ας, κανείς υπο­ψή­φιος δεν θα μπο­ρεί να ορι­στι­κο­ποι­ή­σει το Μηχα­νο­γρα­φι­κό του. Έτσι, προ­τεί­νε­ται στους υπο­ψή­φιους να εκτυ­πώ­σουν ή/και να απο­θη­κεύ­σουν στον υπο­λο­γι­στή τους το ορι­στι­κο­ποι­η­μέ­νο μηχα­νο­γρα­φι­κό ‑το οποίο που θα έχει απο­κτή­σει αυτό­μα­τα και αριθ­μό πρω­το­κόλ­λου- ώστε ανά πάσα στιγ­μή να μπο­ρούν να δουν τις τελι­κές προ­τι­μή­σεις τους.

Μέχρι τη λήξη της προ­θε­σμί­ας υπο­βο­λής, όλα τα ΓΕΛ και ΕΠΑΛ (εκτός από την προ­γραμ­μα­τι­σμέ­νη τους εφη­με­ρία) θα λει­τουρ­γή­σουν μία επι­πλέ­ον ημέ­ρα, η οποία δε έχει ανα­κοι­νω­θεί μέχρι στιγ­μής από το υπουρ­γείο, για να υπο­στη­ρί­ξουν τους υπο­ψη­φί­ους στην ηλε­κτρο­νι­κή υπο­βο­λή των μηχα­νο­γρα­φι­κών δελτίων.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο