Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Πανθεσσαλικό Στάδιο: Λαϊκή περιουσία και όχι «μαγαζί» του Μπέου!

Την παραχώρηση του Πανθεσσαλικού Σταδίου από τη δημοτική αρχή Βόλου επικεφαλής της οποίας είναι ο Αχιλλέας Μπέος, στην ΠΑΕ ΝΠΣ Βόλος, πρόεδρος της οποίας είναι …ο Αχιλλέας Μπέος (!), καταγγέλλει η «Λαϊκή Συσπείρωση» Βόλου, με ανακοίνωσή της.

Μάλιστα, όπως σημειώνει «Λαϊκή Συσπείρωση», το ενοίκιο που καλείται να πληρώσει η ΠΑΕ είναι προκλητικά χαμηλό και δεν καλύπτει ούτε τα έξοδα λειτουργίας, τα οποία θα φορτωθούν στο λαό της πόλης.

Η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:

«Βγάζει μάτι” η πολιτική διαχείρισης του Πανθεσσαλικού Σταδίου Βόλου από την δημοτική αρχή Βόλου για την εξυπηρέτηση των επιχειρηματικών σχεδίων της ΠΑΕ ΝΠΣ Βόλος, της οποίας πρόεδρος είναι ο δήμαρχος Βόλου Αχ. Μπέος. Οι εξελίξεις επαληθεύουν τις υποψίες των Βολιωτών για το “πού το πάει” ο δήμαρχος Βόλου, αποδεικνύουν τους λόγους της αρνητικής στάσης απέναντι στις ιστορικές ποδοσφαιρικές ομάδες της πόλης και της συνολικότερης διαχείρισης των ζητημάτων του ποδοσφαίρου, καθώς επίσης και την επιδίωξη “άριστων” σχέσεων με την πολιτική ηγεσία.

Όπως είναι γνωστό, η δημοτική αρχή Βόλου και ο κ. Μπέος, ακολουθώντας κατά γράμμα την πολιτική των κομμάτων που τον στήριξαν για να εκλεγεί δήμαρχος και κυρίως της ΝΔ, έχει αποδεχτεί την παραχώρηση του Πανθεσσαλικού Σταδίου, χωρίς την πλήρη κάλυψη των εξόδων λειτουργίας και συντήρησης από το κράτος, απαλλάσσοντας την κυβέρνηση και την ΕΤΑΔ ΑΕ από ένα “βαρίδι”.

Τώρα, προχωρά με ταχείς ρυθμούς στην ιδιωτικοποίηση των εγκαταστάσεων θέλοντας να επιβάλει την πλήρη εμπορευματοποίηση στη χρήση του σταδίου, μεταφέροντας το κόστος λειτουργίας και συντήρησης του σταδίου στις πλάτες του βολιώτικου λαού και στις πλάτες των οικογενειών που συμμετέχουν σε αθλητικούς συλλόγους, που πληρώνουν κάθε μήνα για το δικαίωμα των ίδιων και των παιδιών τους στον αθλητισμό, αγαθό που θα έπρεπε να απολαμβάνουν δωρεάν.

Ταυτόχρονα, με βάση τους όρους παραχώρησης του σταδίου στις Ποδοσφαιρικές Ανώνυμες Εταιρείες (ΠΑΕ), ο βολιώτικος λαός καλείται με ίδιους πόρους, με δημοτική φορολογία, εκτός από τη συντήρηση μιας τεράστιας αθλητικής εγκατάστασης, να διασφαλίσει και τις “μπίζνες” των ΠΑΕ, στις οποίες παραχωρούνται οι αθλητικές εγκαταστάσεις του Πανθεσσαλικού με 1500€, μόνο, τον μήνα, μη τηρώντας ούτε κατ’ ελάχιστον την, έτσι κι αλλιώς “κομμένη και ραμμένη” στα συμφέροντα των ΠΑΕ, αθλητική νομοθεσία.

Ενώ προβλέπεται ως πόρος – έσοδο για τα “εθνικά γυμναστήρια” – αθλητικές εγκαταστάσεις το 15% “επί των ακαθαρίστων εισπράξεων των τελουμένων εις ταύτα πάσης φύσεως αθλητικών αγώνων” (αρθ. 9, Ν 423/1976), κυρίως από τα εισιτήρια των αγώνων και τις διαφημίσεις στα στάδιο (αρθ. 56, Ν. 2725/1999), η δημοτική αρχή Βόλου, προκειμένου να διασφαλίσει περισσότερα έσοδα -κέρδη στις ΠΑΕ, αρκείται σε ένα μικρό κατ’ αποκοπή μηνιάτικο μίσθιο, εξασφαλίζοντας γι’ αυτές τη μερίδα του λέοντος από τη διάθεση των εισιτηρίων και από τις συμβάσεις για διαφημίσεις. Διευκρινίζουμε ότι οι πρόσφατες συμβάσεις παραχώρησης του Πανθεσσαλικού δεν εμπίπτουν ούτε στις νέες “χαριστικές” ρυθμίσεις του αρθ. 6, Ν. 4809/2021, τροπολογία του Αυγενάκη, βάση της οποίας μπορούν να συμψηφίζονται οι δαπάνες συντήρησης των αθλητικών χώρων από τις ΠΑΕ με το μίσθωμα παραχώρησης.

Η “Λαϊκή Συσπείρωση” Βόλου καλεί τις λαϊκές οικογένειες, που μοχθούν να τα βγάλουν πέρα καθημερινά, να καταδικάσουν την πολιτική της δημοτικής αρχής και τους χειρισμούς της στη διαχείριση του Πανθεσσαλικού για τα συμφέροντα των ΠΑΕ. Το Πανθεσσαλικό είναι λαϊκή περιουσία. Δεν είναι ιδιοκτησία και “οικόπεδο” καμιάς Ανώνυμης Εταιρείας. Δεν είναι “μαγαζί του Μπέου”.

Προτεραιότητα είναι οι κάλυψη των αναγκών του μαζικού αθλητισμού, η κάλυψη των αναγκών ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων με δωρεάν παραχώρηση των αθλητικών υποδομών. Βασική προϋπόθεση γι’ αυτό είναι η ανάληψη της συντήρησης και λειτουργίας αυτών από τον κρατικό προϋπολογισμό με την πρόσληψη του απαραίτητου μόνιμου προσωπικού και η γενναία αύξηση των τακτικών επιχορηγήσεων των αθλητικών ομοσπονδιών και των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων, με βάση τις πραγματικές ανάγκες για την ανάπτυξη του κάθε αθλήματος, χωρίς καμιά οικονομική επιβάρυνση της λαϊκής οικογένειας».

902.gr