Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πανσέληνος Μαΐου _το “Φεγγάρι των λουλουδιών”

Ο ελληνικός νυχτερινός ουρανός είχε μια πιο βαθιά απόχρωση χτες το βράδυ Πέμπτη (23 Μάη) προσφέροντας ένα ακόμη μοναδικό θέαμα ολόγιομου φεγγαριού, που όπως πάντα φαίνεται μεγαλύτερο.
Η πανσέληνος του Μάιου πήρε το όνομά της επειδή αυτό τον μήνα ανθίζουν πάρα πολλά λουλούδια και είναι επίσης γνωστή και ως «Φεγγάρι του Γάλακτος», «Φεγγάρι της Μητέρας» και «Λαμπερό Φεγγάρι».

Όπως έχουμε αναφέρει και παλιότερα βλ και Old Farmer’s Almanac, τα ονόματα των πανσελήνων προέρχονται συχνά από φυλές ιθαγενών στη Βόρεια Αμερική και τον Καναδά και περιγράφουν φυσικά φαινόμενα ή αλλαγές που πραγματοποιούνται στην χλωρίδα ή στην πανίδα κατά την εκάστοτε εποχή του χρόνου.

Οι Δολοφόνοι των Ανθισμένων Φεγγαριών

Είδατε το “Οι Δολοφόνοι των Ανθισμένων Φεγγαριών” (Killers of the Flower Moon) του Μάρτιν Σκορσέζε; Το πρώτο ολόγιομο φεγγάρι του Μάη, αναλόγως περιοχής του πλανήτη κορυφώνεται από Τετάρτη 22 μέχρι Πέμπτη 23, οπότε και φτάνει στο μέγιστο του φωτισμού της (EDT). Βρείτε μια τοποθεσία με ανεμπόδιστη θέα στον ορίζοντα, αν είναι δυνατόν.
Γιατί ονομάζεται Φεγγάρι των λουλουδιών; Τα ονόματα της πανσελήνου προέρχονται από πολλά μέρη, συμπεριλαμβανομένων των Ιθαγενών Αμερικανών αλλά και  Ευρωπαϊκών πηγών και παραδοσιακά, κάθε όνομα πανσελήνου χρησιμοποιήθηκε για ολόκληρο τον σεληνιακό μήνα στον οποίο εμφανίστηκε, όχι μόνο για την Πανσέληνο.

Το Φεγγάρι των λουλουδιών: Το “Flower Moon” _των λουλουδιών έχει αποδοθεί στους λαούς Algonquin, ονομάστηκε επίσης «μήνας των λουλουδιών» από τον Jonathan Carver στη δημοσίευσή του το 1798, Travels Through the Interior Parts of North America: 1766, 1767, 1768 (Ταξίδια στο εσωτερικό της Βόρειας Αμερικής), ως πιθανό όνομα Ντακότα. Ο Κάρβερ έμεινε με τους Naudowessie (Ντακότα) για κάποιο χρονικό διάστημα. η αποστολή του κάλυψε την περιοχή των Μεγάλων Λιμνών, συμπεριλαμβανομένων των περιοχών του Ουισκόνσιν και της Μινεσότα. Ο Χένρι Ντέιβιντ Θορό πυροδότησε επίσης τα ονόματα των ιθαγενών Αμερικανών φεγγαριών, αναφέροντας το Φεγγάρι των λουλουδιών και τον Κάρβερ όταν έγραψε για τους Ιθαγενείς Αμερικανούς. Τα ονόματα της Σελήνης του Μαΐου τείνουν να μιλούν και για την άνοιξη με ονομασίες όπως  φύλλο που εκκολάπτει ή ξαναγεννημένη Σελήνη και γιορτάζουν την αφύπνιση της τοπικής χλωρίδας, σηματοδοτώντας τη στιγμή που πρέπει να ξεκινήσει η σπορά για την επόμενη καλλιεργητική περίοδο.
Οι δραστηριότητες των ζώων σημάδεψαν επίσης την άφιξη της άνοιξης, η οποία τονίζεται από τα ονόματα Σελήνη ωοτοκίας Cree επίσης του Βάτραχου, του μικρού πόνυ κλπ. Αυτά στην Αμερική…

Οδηγίες προς ναυτιλόμενους φεγγαρολάμνοντες

 • Ιανουάριος Πανσέληνος Λύκου Το ουρλιαχτό των λύκων ακουγόταν συχνά αυτή την εποχή του χρόνου. Πολλές πηγές αναφέρουν ότι οι λύκοι ούρλιαζαν από την πείνα. Αντίθετα, οι λύκοι χρησιμοποιούν ουρλιαχτά για να καθορίσουν την περιοχή, να εντοπίσουν μέλη της αγέλης, να ενισχύσουν τους κοινωνικούς δεσμούς και να συγκεντρωθούν για κυνήγι.
 • Φεβρουάριος Χιονισμένη Πανσέληνος (μια και ο Φεβρουάριος είναι συνήθως μια εποχή έντονης χιονόπτωσης) επίσης της Αρκούδας …Αετού, Χήνας, Αρκτόμυ, Πεινασμένου Ρακούν !!
 • Μάρτιος Πανσέληνος σκουληκιών Παραδοσιακά πιστεύεται ότι πήρε το όνομά του από τους γαιοσκώληκες του θερμαινόμενου εδάφους της άνοιξης. Στα τέλη του 1700, ο Τζόναθαν Κάρβερ έγραψε ότι αυτή η Σελήνη στην πραγματικότητα αναφέρεται σε ένα διαφορετικό είδος «σκουλήκι» – προνύμφες – που αναδύονται από το φλοιό των δέντρων και άλλα χειμερινά κρησφύγετα γύρω από αυτήν την εποχή.
 • Ροζ Πανσέληνος Απριλίου: προαναγγέλει την εμφάνιση του «ροζ βρύου»—ένα από τα πρώτα ανοιξιάτικα αγριολούλουδα.
 • Για την Πανσέληνο του Μάη μιλήσαμε ήδη
 • Πανσέληνος Ιούνη: η στιγμή για να μαζέψουμε ώριμες φράουλες και επίσης Φεγγάρι που ωριμάζει μούρα γέννησης, Ανθισμένο Πράσινο φεγγάρι καλαμποκιού Ζεστό φεγγάρι κά
 • Ιούλιος: Κέρατα μεγάλα, μια και του αρσενικού ελαφιου βρίσκονται σε λειτουργία πλήρους ανάπτυξης, επίσης Berry (γενικώς) …Στα μισά του καλοκαιριού, όταν ωριμάζουν τα Chokecherries, σολωμού, κεραυνού Μήνας Σελήνης ώριμου καλαμποκιού κά (σε αντίθεση με τον Ιούνη _ Πράσινου καλαμποκιού).
 • Αύγουστος: Πανσέληνος Οξύρρυγχου (λέγεται ότι πιάνονται πιο εύκολα κατά τη διάρκεια αυτής της πανσέληνου), επίσης Μαύρων κερασιών, της σκιας των μεγάλων βουνών κά
 • Σεπτεμβρίου: Σελήνη Συγκομιδής όταν εμφανίζεται πιο κοντά στη φθινοπωρινή ισημερία (το 2024, αυτό συμβαίνει τον Σεπτέμβριο)
 • Οκτώβρη_ του κυνηγού: Αυτός είναι ο μήνας που το παιχνίδι χοντραίνει, μπαίνει σε λίγο χειμώνας, ετοιμάζουμε προμήθειες για τους επόμενους μήνες, επίσης Σελήνη που πέφτουν φύλλα, Παγωμένη, Ξήρανσης ρυζιού, μετανάστευσης κά
 • Νοέμβρη: Πανσέληνος του κάστορας _αυτή ήταν η εποχή που οι κάστορες τελείωναν τις προετοιμασίες για το χειμώνα και αποσύρονταν στα καταφύγιά τους, επίσης ελαφιού, Ξυστό Φεγγάρι, Παγωμένη (όπως του Οκτώβρη αλλά παραπάνω) Λευκοκορέγονου (Coregonus albula, γνωστό ως vendace ή ως ευρωπαϊκό cisco, ένα είδος λευκού ψαριού του γλυκού νερού) και τέλος…
 • Δεκέμβρης με Πανσέληνο του Κρύου, που οι νύχτες γίνονται μεγάλες και σκοτεινές, Φεγγάρι που τα δέντρα εκρήγνυνται από τον παγετό,  Σελήνη όταν τα ελάφια ρίχνουν τα κέρατα τους, του Μικρού Πνεύματος, της μακράς νύχτας Μεσοχειμωνιάτικη κά

“Φεγγάρι Ελαφιού” _“ βατόμουρου” _ “ώριμου καλαμποκιού” …φεγγάρι μάγια μου΄ κανες!!

#ΤΩΡΑ_ΚΚΕ

Ακολουθήστε το Ατέχνως σε
Google News, Facebook _ Twitter