Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

«Παντρέψου τον βιαστή σου»: Τουρκία: Νομοσχέδιο βγάζει λάδι τους βιαστές ανήλικων κοριτσιών

Νομοσχέδιο που επιτρέπει σε άνδρες που κατηγορούνται ότι βίασαν ή έκαναν σεξ με ανήλικα κορίτσια να αποφεύγουν τη δίωξη εφόσον παντρεύονται τα θύματά τους προκαλεί θύελλα αντιδράσεων στην Τουρκία.

Το νομοσχέδιο που, οι επικριτές του έχουν βαφτίσει «Παντρέψου τον βιαστή σου» ετοιμάζεται να κατατεθεί στα τέλη του μήνα στη Βουλή της Τουρκίας. Ωστόσο, έχει εξοργίσει οργανώσεις προάσπισης των δικαιωμάτων των γυναικών, που υποστηρίζουν ότι ανοίγει τον δρόμο για την παιδική κακοποίηση και εκμετάλλευση παιδιών και αποποινικοποιεί τους βιασμούς και τους γάμους ανηλίκων, ενώ το αντιπολιτευόμενο Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών καλεί την κυβέρνηση Ερντογάν να το ακυρώσει. Ένα παρόμοιο νομοσχέδιο που είχαν καταθέσει το 2016 βουλευτές του κόμματος του Ερντογάν και το οποίο προέβλεπε μεταξύ άλλων την απαλλαγή των κατηγορουμένων, εφόσον είχαν κάνει σεξ με ανήλικα άτομα «χωρίς απειλές και άσκηση βίας», αποσύρθηκε τελικά μετά τη διεθνή κατακραυγή που προκάλεσε.

Η νόμιμη ηλικία γάμου στην Τουρκία είναι τα 18, αλλά σύμφωνα με κρατική έκθεση του 2018 για τον παιδικό γάμο, 482.908 ανήλικα κορίτσια παντρεύτηκαν την τελευταία δεκαετία. Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι το 38% των γυναικών στην Τουρκία έχουν υποστεί σωματική η σεξουαλική κακοποίηση από σύντροφό τους, ενώ όπως ανέφερε η “ We Will Stop Femicide” to 2017 409 γυναίκες πιστεύεται ότι δολοφονήθηκαν από σύντροφο ή συγγενικό τους πρόσωπο. Σημειωτέον ότι το 2014 στη διάρκεια συνόδου κορυφής στην Κωνσταντινούπολη ο Ταγίπ Ερντογάν είχε πει ότι είναι «ενάντια στη φύση» η ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών…