Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Παράσταση φόρος τιμής στο Μίκη στο «Παλλάς»

Μισό και πλέον αιώνα μετά τη συγγραφή του, ο Μίκης Θεοδωράκης συναντά τη Μαίρη Λίντα για το «Αρχιπέλαγος» και δίνει νέα μορφή στο χαμένο «Κρητικό Κοντσέρτο», με τη σύμπραξη της Τατιάνας Παπαγεωργίου, στη συναυλία που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 4 Δεκέμβρη στο «Παλλάς» προς τιμήν του κορυφαίου Ελληνα δημιουργού, με τη σύμπραξη της θρυλικής Συμφωνικής Ορχήστρας και των Μπαλέτων της Οπερας του Κιέβου.

Στη μοναδική αυτή βραδιά, θα παρουσιαστούν τα εμβληματικά έργα του συνθέτη, εμπνευσμένα από την Κρήτη και την ελληνική θάλασσα: Τα πρώτα «Παιδικά Τραγούδια» του 1937, το «Κρητικό Κοντσέρτο» για πιάνο και ορχήστρα σε πρώτη εκτέλεση, ο αγαπημένος κύκλος τραγουδιών «Αρχιπέλαγος» και σκηνές από το φημισμένο μπαλέτο «Αλέξης Ζορμπάς». Αντίστοιχη βραδιά είχε πραγματοποιηθεί τον Οκτώβρη στην Οδησσό.

Το «Αρχιπέλαγος» γράφτηκε από το συνθέτη το 1959, με πρώτους ερμηνευτές την Μαίρη Λίντα και τον Γρηγόρη Μπιθικώτση, σε ποίηση Δημήτρη Χριστοδούλου, Νίκου Γκάτσου, του ίδιου του συνθέτη, του Οδυσσέα Ελύτη, του Γιάννη Θεοδωράκη και του Πάνου Κοκκινόπουλου.

Στην πρόβα μέσα σε μια ζεστή και φιλική ατμόσφαιρα, θυμήθηκαν τα παλιά και τις στιγμές της πρώτης ηχογράφησης στο στούντιο με τον Μανώλη Χιώτη, που έπαιζε μπουζούκι. Από τις πιο όμορφες αναμνήσεις του, όπως επεσήμανε ο συνθέτης. Ανάμεσα σε άλλα, ο Μίκης Θεοδωράκης θυμήθηκε και πώς γεννήθηκε το τραγούδι «Σε πότισα ροδόσταμο», τους στίχους του οποίου (Νίκος Γκάτσος) είχε σημειώσει σ’ ένα σημειωματάριό του. Κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού που έκαναν μαζί με την Λίντα και τον Χιώτη, όταν κατέβαιναν για πρωινό στο ξενοδοχείο, μπήκαν και οι βάσεις για τη μελοποίηση και τη μετέπειτα ηχογράφηση του τραγουδιού με την Μαίρη Λίντα.

Ο Μίκης Θεοδωράκης, μαζί με την πιανίστρια και ακαδημαϊκό μουσικολόγο Τατιάνα Παπαγεωργίου, επεξεργάστηκαν το «Κρητικό Κοντσέρτο» σε νέα, αναγεννημένη μορφή. Πρόκειται για έργο που ο συνθέτης έγραψε το 1951, όταν βρισκόταν στα Χανιά, το οποίο στη συνέχεια χάθηκε και η Τ. Παπαγεωργίου έφερε στο φως μετά από διδακτορική έρευνα που έκανε σε Βρετανικό Πανεπιστήμιο. Από τότε, λοιπόν, το «Κρητικό Κοντσέρτο» παίζεται πρώτη φορά, 66 χρόνια μετά, σε νέα μορφή και με νέα ενορχήστρωση της Τ. Παπαγεωργίου.

Σολίστ στο μπουζούκι στον «Ζορμπά» ο δεξιοτέχνης της νέας γενιάς Θανάσης Βασιλάς, χρόνια συνεργάτης της Μαίρης Λίντα αλλά και του Μίκη Θεοδωράκη.

Η συναυλία, λόγω του εορτασμού της Παγκόσμιας Μέρας Ατόμων με Αναπηρίες (3/12) πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Παραπληγικών, στον οποίο θα δοθούν τα έσοδα. Ωρα έναρξης 8 μ.μ.