Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Παρέλαση 28ης Οκτωβρίου: «Μακεδονία ξακουστή…»

Το εμβατήριο «Μακεδονία ξακουστή» με στίχους που παραπέμπουν σε επικίνδυνες εθνικιστικές ακροβασίες, ακούστηκε στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου από μαθήτριες σχολείου της Αλεξανδρούπολης, με την ένθερμη συμμετοχή της καθηγήτριας, όπως φαίνεται στο βίντεο, για να τιμήσουν, υποτίθεται την επέτειο (αντίστοιχα περιστατικά είχαμε και σε άλλες περιοχές).

Σε μια επέτειο που τιμάται το ΟΧΙ του λαού ο οποίος έκανε δικιά του υπόθεση την αντίσταση στη φασιστική εισβολή και κατοχή όταν η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του τόπου είτε έφυγε και τον άφησε στην τύχη του είτε συνεργάστηκε με τους κατακτητές ναζί.

Σε μια στιγμή που εθνικιστικοί και φασιστικοί κύκλοι επενδύουν σε αυτό το τραγούδι για να καλλιεργήσουν ένα ψευδές πατριωτικό φρόνημα στη νεολαία και να σβήσουν το περιεχόμενου της επετείου της 28ης Οκτωβρίου. Όταν ο λαός είναι αποφασισμένος τότε γίνεται παντοδύναμος. Όταν ο λαός πάρει τις τύχες στα χέρια του και είναι σωστά προσανατολισμένος,  χτίζει μια πολιτεία ειρηνική, αδελφοσύνης, αλληλεγγύης, ισότητας. Δείγμα του τι μπορεί έδωσε στην Ελεύθερη Ελλάδα με την κυβέρνηση του Βουνού.

Αντιθέτως ο εθνικισμός είναι η προϋπόθεση για το διαίρει και βασίλευε, την υπόθαλψη εχθρότητας και αντιπαλότητας μεταξύ των λαών που στην σημερινή πραγματικότητα διευκολύνει αφάνταστα τους ευρωνατοϊκούς σχεδιασμούς ακόμη και στην πολύ επικίνδυνη λογική της αλλαγής συνόρων.

Πέραν αυτών όμως, τη στιγμή που η χώρα ολόκληρη έχει μετατραπεί σε απέραντο στρατόπεδο των Αμερικανών, πρέπει και το εμβατήριο να εκσυγχρονιστεί ώστε να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα: «Μακεδονία ξακουστή των Αμερικάνων χώρα».

Τέλος, κάποια στιγμή οι δάσκαλοι και οι καθηγητές θα πρέπει να μιλήσουν στα παιδιά για το ποιος πραγματικά ήταν ο Αλέξανδρος. Όχι τίποτα άλλο, θα συναντήσουν καμιά γοργόνα και θα της απαντήσουν ότι ο Μέγας Αλέξανδρος ζει και βασιλεύει…

Και με την ευκαιρία, θα πρέπει η συγκεκριμένη καθηγήτρια όπως και οι όμοιοί της να γνωρίζουν πως όταν οι λαοί αγωνίζονται γεγεννιούνται εμβατήρια που μαζί με όλα τ’ άλλα κληροδοτούν περηφάνια στις επόμενες γενιές:

Με χίλια ονόματα μία χάρη
ακρίτας ειτ’ αρματολός
αντάρτης, κλέφτης, παλληκάρι
πάντα ειν’ ο ίδιος ο λαός.

Μέγας Αλέξανδρος, αμφιλεγόμενη προσωπικότητα