Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Παρέμβαση για το ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ του επικεφαλής της ΛΣ Καισαριανής ΗΛΙΑ ΣΤΑΜΕΛΟΥ

Στα νησιά ΛΕΣΒΟ και ΧΙΟ είχαμε ένα όργιο καταστολής από την κυβέρνηση της ΝΔ απέναντι στις μαζικές κινητοποιήσεις σωματείων, μαζικών φορέων των νησιών που αντιδρούν στην πολιτική της Ε.Ε και των ελληνικών κυβερνήσεων. Μια πολιτική που εγκλωβίζει πρόσφυγες και μετανάστες στα νησιά, καταπατώντας στοιχειώδη δικαιώματά τους και από την άλλη οξύνει τα προβλήματα των νησιωτών.

Είχαμε ασύστολη αστυνομική βία, χρήση χημικών και δακρυγόνων και ξυλοδαρμό κατοίκων. Είχε προηγηθεί η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που επίτασσε ακίνητα προκειμένου να μετατραπούν σε κλειστά κέντρα – κολαστήρια. Η κυβέρνηση της ΝΔ επικαλείται το αίσχος των κολαστηρίων τύπου Μόριας, που φέρουν τη σφραγίδα του ΣΥΡΙΖΑ, για να προωθήσει την άλλη όψη των αντιδραστικών σχεδίων με άξονα τα κλειστά κέντρα.

ΠΟΙΟΣ ΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΓΙ’ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ;

Η πολιτική της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, που ακολούθησαν και ακολουθούν πιστά οι ελληνικές κυβερνήσεις, είναι αυτή που ευθύνεται αφ’ ενός για τη διάλυση χωρών και τον ξεριζωμό λαών και αφ’ ετέρου για τον εγκλωβισμό των ξεριζωμένων σε νησιά και σύνορα. Αυτή η πολιτική άνοιξε το δρόμο στον Ερντογάν και την τουρκική αστική τάξη να θέλει να επιβάλει τις δικές του επιδιώξεις με όχημα το Προσφυγικό.

Αν δεν υπάρξει τώρα αμφισβήτηση και σύγκρουση με αυτή την πολιτική, με τον Κανονισμό του Δουβλίνου και τις συμφωνίες ΕΕ – Τουρκίας, κανένα μέτρο καταστολής, καμία υποκριτική φωνή ευαισθησίας και συμπαράστασης από αξιωματούχους της ΕΕ, αλλά και κανένα κυβερνητικό ευχολόγιο για δήθεν αλληλεγγύη από την ΕΕ, δεν πρόκειται να αντιμετωπίσει την όξυνση του προβλήματος. Θα αυξάνεται η λίστα των νεκρών, ανάμεσά τους μικρά παιδιά, οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που αναζητούν ακόμα πιο επικίνδυνους δρόμους διαφυγής και γίνονται έρμαια διακινητών, αλλά και κυβερνήσεων, όπως η κυβέρνηση Ερντογάν

Κατά τη σύνοδο των πρέσβεων του ΝΑΤΟ, στην οποία η Τουρκία ζήτησε τη ΝΑΤΟική συνδρομή για να διατηρήσει την κατοχή και επί της ουσίας να προσαρτήσει συριακά εδάφη, στα οποία παρανόμως έχει εισβάλει, η ελληνική κυβέρνηση φέρεται να έθεσε ως μόνο θέμα το σεβασμό από μέρους της Τουρκίας της συμφωνίας της ΕΕ – Τουρκίας για το Προσφυγικό. Εάν κάτι τέτοιο ισχύει, είναι πολύ επικίνδυνο, αφού ουσιαστικά νομιμοποιεί την τουρκική κατοχή στα συριακά εδάφη.

Στον Έβρο και το Αιγαίο εχθρός του ελληνικού λαού δεν είναι τα θύματα της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, οι ξεριζωμένοι από τους πολέμους και τις επεμβάσεις που έχουν εξαπολύσει οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ, με τη στήριξη όλων των ελληνικών κυβερνήσεων, για τα συμφέροντα του ελληνικού κεφαλαίου. Η αναγκαία φύλαξη των συνόρων στον Έβρο δεν μπορεί να χρησιμοποιείται για να νομιμοποιούνται ακροδεξιές φωνές και δράσεις, ανοικτές και συγκαλυμμένες

Οι αντιδραστικές, ξενοφοβικές φωνές, που επιδιώκουν να στρέψουν τον ελληνικό λαό κατά των θυμάτων, προσφύγων και μεταναστών, γίνονται τελικά ο καλύτερος σύμμαχος αυτών που δημιουργούν και συντηρούν το πρόβλημα, γίνονται ο καλύτερος σύμμαχος της κυβέρνησης Ερντογάν που προσπαθεί να χρησιμοποιήσει αυτόν τον κόσμο για τους δικούς του σκοπούς.

Λαϊκή Συσπείρωσης Καισαριανής blog logo

Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΣΦΥΓΑ ΔΙΑΡΚΩΣ ΣΥΡΡΙΚΝΩΝΕΤΑΙ

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, το νέο νομοσχέδιο για το άσυλο, που αναμένεται τις επόμενες μέρες, προβλέπει διαδικασίες εξπρές και αύξηση των απελάσεων, σύμφωνα με όσα εξαγγέλλει η κυβέρνηση της ΝΔ. Στόχος τους είναι όλο και λιγότεροι να παίρνουν άσυλο. Με βάση όμως τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), για το 2019 πρώτοι σε αφίξεις μέσω θαλάσσης ήταν οι Αφγανοί με ποσοστό 40%, ενώ ακολουθούν οι Σύροι με ποσοστό 27,4% και όχι 7%. Χώρες σε εμπόλεμη κατάσταση. Εκεί, η ένταση του ανταγωνισμού των ιμπεριαλιστικών κέντρων για τον έλεγχο των ενεργειακών πηγών, των δρόμων μεταφοράς, αλλά και ο ανταγωνισμός για τις στρατιωτικές δαπάνες οδηγεί χρόνια τώρα σε σειρά πολεμικών επεμβάσεων.

Σοβαρές είναι οι ευθύνες των ελληνικών κυβερνήσεων οι οποίες συμμετέχουν σε αυτούς τους σχεδιασμούς, δίνοντας Βάσεις και Λιμάνια για να τους διευκολύνουν (μετά και την πρόσφατη συμφωνία ΝΑΤΟ – Ελλάδας), ενώ συμμετέχουν με πολεμικά πλοία, στρατιώτες κ.λπ. σε ΝΑΤΟϊκές και ΕΕ αποστολές

 

Η ΠΑΛΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΜΑΣ ΝΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΘΕΙ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ.

Ζητάμε :

  • Να αποσυρθούν άμεσα οι δυνάμεις καταστολής από τα νησιά.
  • Άμεσος απεγκλωβισμός από τα νησιά και με γρήγορες διαδικασίες να πάνε στις χώρες προορισμού τους.
  • Να αποσυρθεί η υπογραφή της ελληνικής κυβέρνησης από τη Συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας και τον Κανονισμό του Δουβλίνου.
  • Να κλείσουν όλα τα hotspots, κλειστά και ανοικτά, που έχουν διαμορφώσει μια απαράδεκτη κατάσταση τόσο για τους πρόσφυγες και μετανάστες, όσο και για τους νησιώτες, και να μη δημιουργηθεί κανένα νέο κέντρο κράτησης.
  • Σύντομες διαδικασίες αναγνώρισης – ταυτοποίησης στα νησιά, προκειμένου να μεταφερθούν πρόσφυγες και μετανάστες στην ηπειρωτική χώρα για την άμεση φροντίδα τους, χωρίς ανάμειξη ΜΚΟ, για να εφοδιαστούν με ταξιδιωτικά έγγραφα, ασκώντας κάθε πίεση προς την ΕΕ για να αρθεί ο εγκλωβισμός και να μεταφέρονται με γρήγορες διαδικασίες στις χώρες προορισμού τους.
  • Να σταματήσει τώρα κάθε συμμετοχή, στήριξη και εμπλοκή στις ενέργειες και τις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, που στηρίζουν την εισβολή της Τουρκίας στη Συρία, τις επεμβάσεις στη Λιβύη, διαιωνίζοντας τον πόλεμο και τις καταστροφές».

|> Πηγή <|