Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Παρέμβαση του ΚΚΕ στο Ευρωκοινοβούλιο για τη στήριξη του αιτήματος απονομής του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης στην Ιατρική Ταξιαρχία της Κούβας

Τη σύγκληση της Ομάδας Φιλίας του Ευρωκοινοβουλίου με την Κούβα για την πολύμορφη στήριξη του αιτήματος απονομής του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης στη Διεθνή Δύναμη Εξειδικευμένων Ιατρών σε Φυσικές Καταστροφές και Σοβαρές Επιδημίες «Χένρι Ριβ» της Κούβας, ζητά με επιστολή της προς τον πρόεδρο και τα μέλη της Ομάδας Φιλίας η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ.

Οι ευρωβουλευτές του Κόμματος Κώστας Παπαδάκης και Λευτέρης Νικολάου – Αλαβάνος, στην επιστολή τους αναφέρουν τα παρακάτω:

«Προς τον Πρόεδρο και τα μέλη της Ομάδας Φιλίας του ευρωκοινοβουλίου με την Κούβα.

Μέχρι σήμερα, ως γνωστόν, πάνω από 25 εκατομμύρια είναι τα κρούσματα της COVID-19, ενώ ο ιός έχει προκαλέσει την απώλεια περισσότερων από 850 χιλιάδων ανθρώπινων ζωών σε όλο τον κόσμο.

Το ζήτημα της απάντησης στην πανδημία, του εξοπλισμού και της θωράκισης των δημόσιων κρατικών δομών Υγείας, έτσι ώστε να προστατευτεί η ζωή του συνόλου του πληθυσμού από την ασθένεια, συνεχίζει να απασχολεί όλες τις χώρες στην Ευρώπη, καθώς βρισκόμαστε μπροστά στην εξέλιξη ενός δεύτερου κύματος. Οι δεκάδες χιλιάδες θάνατοι στην Ευρώπη, αποδεικνύουν ότι η λογική της υποβάθμισης και υποχρηματοδότησης των δημοσίων συστημάτων Υγείας, της εμπορευματοποιημένης Υγείας, στρατηγική που υπερασπίζεται η ΕΕ, απέτυχε παταγωδώς.

Στον αντίποδα βρίσκεται η Κούβα, μια μικρή χώρα που είναι αντιμέτωπη με απαράδεκτες κυρώσεις και ένα πολυετές εγκληματικό εμπάργκο που επιβλήθηκε από τις ΗΠΑ και σύμμαχά τους κράτη. Μάλιστα, η Κούβα προσέφερε με ανιδιοτέλεια πολύτιμη βοήθεια ακόμα και σε κράτη που της έχουν επιβάλει κυρώσεις, εν μέσω μάλιστα κατάρρευσης των δικών τους συστημάτων Υγείας.

Η Κούβα κινητοποίησε τη Διεθνή Δύναμη “Χένρι Ριβ” ενάντια σε Φυσικές Καταστροφές και Σοβαρές Επιδημίες, έχοντας αποστείλει πάνω από 3.000 γιατρούς, νοσηλευτές, προσωπικό Υγείας, οι οποίοι περιέθαλψαν πάνω από 250 χιλιάδες ανθρώπους που βρέθηκαν μολυσμένοι από COVID-19, σώζοντας τη ζωή περισσότερων από 8 χιλιάδων ασθενών. Η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί συνέχεια σε μια πολύχρονη παράδοση εθελοντικής προσφοράς και απλόχερης αλληλεγγύης της Κούβας, με αποδέκτες πάνω από 3,5 εκατομμύρια ασθενείς όλα αυτά τα χρόνια. Ανάλογη ξεχωριστής σημασίας ήταν και η κινητοποίηση του κουβανικού υγειονομικού προσωπικού στη Δυτική Αφρική κατά την περίοδο της έξαρσης επιδημίας του ιού Έμπολα. Μάλιστα, η συγκεκριμένη ιατρική επιχείρηση ήταν η μεγαλύτερη που πραγματοποιήθηκε ποτέ σε χώρες όπως η Γουινέα, η Σιέρα Λεόνε και η Λιβερία.

Δεν είναι τυχαίο ότι αυτή η κορυφαία εκδήλωση αλληλεγγύης έχει γίνει αντικείμενο παγκόσμιου θαυμασμού, με την Κούβα να αποσπά τα εύσημα για αυτή τη γενναιόδωρη χειρονομία της. Ως ελάχιστη αναγνώριση αυτής της προσφοράς, εξελίσσεται σε διεθνές επίπεδο καμπάνια για την απονομή του φετινού Βραβείου Νόμπελ Ειρήνης στη Διεθνή Δύναμη Εξειδικευμένων Ιατρών σε Φυσικές Καταστροφές και Σοβαρές Επιδημίες “Χένρι Ριβ”.

Με βάση τα παραπάνω, προτείνουμε να συγκληθεί η Ομάδα Φιλίας του ευρωκοινοβουλίου με την Κούβα, προκειμένου να υιοθετήσει και να στηρίξει πολύμορφα αυτή την πρωτοβουλία.

Οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ

Παπαδάκης Κώστας

Νικολάου – Αλαβάνος Λευτέρης».