Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Παραβιάζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κούβα;

Επιμέλεια Πάνος Αλεπλιώτης //

Σήμερα 10/12 είναι η Παγκόσμια Ημέρα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. 

Το δίκτυο αλληλεγγύης με την Κούβα στις ΗΠΑ, μέσα στην φωλιά του θηρίου” κυκλοφόρησε ανακοίνωση για την σημερινή ημέρα.

“Το δίκτυο των Ηνωμένων Πολιτειών για την Αλληλεγγύη με την Κούβα, NNOC, καταδικάζει κατηγορηματικά και απορρίπτει κατηγορηματικά την τελευταία δήλωση του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ σχετικά με τη σύλληψη ενός μέλους του «Κινήματος του San Isidro».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ισχυρίζονται ψευδώς ότι αυτό το άτομο δέχθηκε επίθεση επειδή άσκησε το δικαίωμά του να μιλήσει. Είναι ακόμη πιο κυνικό όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες λένε ότι δείχνουν αλληλεγγύη προς τον λαό της Κούβας και απαιτούν να γίνουν σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματά τους.

Είναι οι ίδιες Ηνωμένες Πολιτείες που ενθαρρύνουν, χρηματοδοτούν και προωθούν “αντιφρονούντες” στην Κούβα, παρεμβαίνουν  στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας και χρησιμοποιούν την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αβάνα για να παρέχουν σημαντικά οφέλη σε άτομα και ομάδες που χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία κοινωνικής δυσαρέσκειας. .

Αυτή η επαίσχυντη χρήση των «ανθρωπίνων δικαιωμάτων» από μια χώρα που ξοδεύει εκατομμύρια δολάρια για να στερήσει τους Κουβανούς τα πιο βασικά ανθρώπινα δικαιώματα: το δικαίωμα σε μια αξιοπρεπή ζωή, το δικαίωμα στην υγειονομική περίθαλψη και την εκπαίδευση, στον πολιτισμό, στην ανεξαρτησία και στην ικανότητα ενός λαού να αποφασίζει για τη μοίρα του σύμφωνα με τις αρχές του και σύμφωνα με το δικαίωμα αυτοδιάθεσης.

Αυτή η διαμαρτυρία μας αναφέρεται στην σύλληψη ενός ατόμου στην Κούβα, μια σύλληψη που έγινε με τους νόμους της χώρας. Συγκρίνεται αυτό με τον τρόπο δράσης της αστυνομίας στις Ηνωμένες Πολιτείες, που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ και χιλιάδων άλλων θυμάτων. Θύματα εξωδικαστικής δράσης. Συγκρίνετε τον αριθμό των κρατουμένων στις Ηνωμένες Πολιτείες με τον αριθμό στην Κούβα σε σχέση με τον πληθυσμό. Όχι μόνο σε σύγκριση με την Κούβα, αλλά και με οποιαδήποτε χώρα στον κόσμο. 

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν καμία απολύτως εξουσία να δείχνουν το δάχτυλό τους σε άλλους και να διεκδικήσουν ηθική υπεροχή έναντι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Είμαστε πεπεισμένοι ότι ο κόσμος βλέπει αυτήν την κυνική δράση των Ηνωμένων Πολιτειών όπως ακριβώς είναι: η συνέχιση μιας πολιτικής υπονόμευσης της κυριαρχίας της Δημοκρατίας της Κούβας μέσω ενός απάνθρωπου αποκλεισμού με στόχο την καταστροφή της οικονομίας και την επιδείνωση των δεινών ολόκληρου του πληθυσμού.

Ο κόσμος μπορεί να δει μέσα από την υποκρισία των Ηνωμένων Πολιτειών, η οποία είναι καλά τεκμηριωμένη σε όλη την ιστορία. Συνίσταται στην επίθεση εναντίον των πολιτών της όταν συμμετέχουν σε ειρηνικές διαμαρτυρίες κατά του πολέμου, του ρατσισμού, του διαχωρισμού, της φτώχειας και των δικαιωμάτων των μεταναστών. 

Ο κόσμος δεν είναι τυφλός. Συνεργάζεται με την Κούβα σε σημαντικές επιστημονικές μελέτες και αποδέχεται τη γενναιόδωρη πρόσβαση που παρέχει η Κούβα στην εκτεταμένη ιατρική της εμπειρία. Οι κουβανοί εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας, οι γιατροί, οι νοσοκόμες και οι ειδικοί συνεργάζονται σε 39 χώρες στον αγώνα κατά του Covid-19.

Χιλιάδες άτομα και οργανισμοί υποστηρίζουν τη διεθνή εκστρατεία απονομής του Νόμπελ Ειρήνης 2021 στις κουβανικές ιατρικές ταξιαρχίες Henry Reeve.

Ενώ ο υπόλοιπος κόσμος απολαμβάνει ευκαιρίες για πολιτιστικές, επιστημονικές, αθλητικές και ακαδημαϊκές ανταλλαγές με την Κούβα, οι Ηνωμένες Πολιτείες αρνούνται στο λαό τους το ανθρώπινο δικαίωμα να τις ανταλλάσσει με τους κουβανούς αδελφούς μας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να εργάζονται με φανατική εμμονή, η οποία απέτυχε για 60 χρόνια, για αλλαγή καθεστώτος στην Κούβα. Αποτελεί πολιτική των ΗΠΑ από τη νίκη της επανάστασης το 1959. Είναι ανεξάρτητο από το ποιο κόμμα έχει καθίσει στον Λευκό Οίκο.

Καλούμε όλα τα μέλη του δικτύου NNOC να συνεχίσουν να απαιτούν τον τερματισμό του αποκλεισμού στην Κούβα, να σεβαστούν την ανεξαρτησία της χώρας, την κυβέρνηση της και τον λαό της.

Πηγή

Cubainformacion 

Πάνε καλά αυτοί οι Σουηδοί;