Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

«Παραιτούμαι από επίσκοπος και διευθυντής της εκκλησίας και διακόπτω κάθε σχέση για πάντα με τη θρησκεία» (ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ)

Γράφει ο Αλέκος Χατζηκώστας //

Με αφορμή την σημερινή κρίση μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας και στο θρησκευτικό πεδίο, μετά την Συνοδική απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στις 11 Οκτωβρίου 2018, με την οποία αναγνωρίζει το αυτοκέφαλο στην Ουκρανική Εκκλησία, παρουσιάζουμε σήμερα ένα ντοκουμέντο του 1930. Τότε που η αντιπαράθεση και μέσα στους κόλπους της εκκλησίας ήταν έντονη έχοντας ως βάση τη στάση απέναντι στο σοσιαλιστικό καθεστώς. Είναι αποκαλυπτικό και για τον αντεπαναστατικό ρόλο που έπαιξε κομμάτι της, αλλά και τη στάση άλλου που φτάνει στο σημείο να απαρνείται ακόμη και τα θρησκευτικά του πιστεύω!

Ας γίνουμε συγκεκριμένοι:

Σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμα του ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ (11/2/1939) με τίτλο « ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΠΑ. Η ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΘΕΩΡΕΙ ΑΝΤΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΧΡΗΣΤΗ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΤΗΣ» αναφέρει:

ΜΟΣΧΑ 10 Φεβρουαρίου (του ανταποκριτού μας). Εις το Κίεβο εγένετο έκτακτος σύνοδος της αυτοκεφάλου ουκρανικής ορθοδόξου ελληνικής εκκλησίας. Η σύνοδος συνεζήτησε την κατάστασιν της εκκλησίας, δοθείσης της αποκαλύψεως της στενής συνεργασίας της μετά της αντεπαναστατικής οργανώσεως προς «απελευθερωτικής Ουκρανίας». Η ψηφισθείσα απόφασις λέγει:

«Η έκτακτος σύνοδος αναγνωρίζει ότι η αυτοκέφαλος ορθόδοξος ελληνική ουκρανική εκκλησία, όπως οριστικώς απεδείχθη , κατά τα 10 τελευταία έτη ήτο αντεπαναστατική αντισοβιετική οργάνωσις αποτελούσα αδιάσπαστον μέρος της Ενώσεως προς απελευθέρωσιν της Ουκρανίας. Προς τούτο η έκτακτος σύνοδος κατεδικάζει ενεργώς πάντας τους συμβάλλοντας εις μετατροπήν της εκκλησίας εις οργάνωσιν αντεπαναστατική αντισοβιετικήν. Η σύνοδος εξ’ άλλου θεωρεί την ύπαρξιν της εκκλησίας ως άχρηστον και την θεωρεί ως διαλυθείσαν».

Ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το επίσης πρωτοσέλιδο δημοσίευμα του ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ (12/2/1930) με τίτλο: « Ο ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΚΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΕΚΘΕΤΕΙ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΠΑΡΑΙΤΕΙΤΑΙ» στο οποίο αναφέρονται τα εξής:

ΜΟΣΧΑ 6 Φεβρουαρίου (Του ανταποκριτού μας) Η εφημερίδα «Προλετάρσκαγια Πράβντα» του Κίεβ δημοσιεύει δήλωσιν του επισκόπου της αυτοκέφαλης ορθόδοξης ελληνικής εκκλησίας Μάρκου Γκρισέσκι, πάνω στην παραίτηση από τη θέση του. «Ημουν- λέγει στη δήλωση- ένας από τους δημιουργούς και δραστήριους ηγέτες της εκκλησίας αυτής επί δέκα έτη. Ομολογώ πως η αυτοκέφαλη Ουκρανική εκκλησία ιδρύθηκαν όταν η Σοβιετική εξουσία έσπασεν οριστικά την ουκρανικήν αντεπανάσταση. Τα άτομα που διηύθυναν την δράση της αυτοκέφαλης ουκρανικής εκκλησίας και του κλήρου της εξεπλήρωσαν το καθήκον της πάλης κατά της σοβιετικής εξουσίας κάτω από το εκκλησιαστικό κάλυμμα. Ένα μεγάλο μέρος των ηγετών της Ουκρανικής εκκλησίας αποτελείται από αντισοβιτεικά στοιχεία. Ξέρω καλά τη δράση των ηγετών της ουκρανικής εκκλησίας. Ολ’ αυτά μ΄ έπεισαν τελικά πως η λεγόμενη αυτοκέφαλη ελληνική ορθόδοξος ουκρανική εκκλησία δεν ήταν παρά όργανο στα χέρια των αντεπαναστατών στην πάλη τους κατά της σοσιαλιστικής εξουσίας και της σοσιαλιστικής επανάστασης. Σύγχρονα σχημάτισα την πεποίθησιν πως η εκκλησία παρεμποδίζει γενικά την πνευματική ανάπτυξη της ανθρωπότητας και είναι όργανο της αντίδρασης και της αντεπανάστασης. Κάθε τίμιος άνθρωπος πρέπει να αγωνιστεί κατά της θρησκείας και για τη δημιουργία της σοσιαλιστικής κοινωνίας. Παραιτούμαι από επίσκοπος και διευθυντής της εκκλησίας και διακόπτω κάθε σχέση για πάντα με τη θρησκεία».

_________________________________________________________________________________________________

Αλέκος Α. Χατζηκώστας  Δημοσιογράφος και εκδότης της εφημερίδας «Η Άλλη Άποψη της Ημαθίας» και του alli-apopsi.gr. Άρθρα του έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες, περιοδικά και site εδώ και δεκαετίες, ενώ έχει συμμετάσχει με εισηγήσεις σε μια σειρά ιστορικά συνέδρια και ημερίδες. Έχει εκδώσει 8 βιβλία και συμμετέχει σε συλλογικούς τόμους.