Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Παραμένει μνημείο η Αγία Σοφία

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας απέρριψε προσφυγή που είχε γίνει με αίτημα να ξεκινήσει ξανά (μετά από 83 χρόνια) η Αγία Σοφία να λειτουργεί ως μουσουλμανικό τέμενος. Σήμερα ο ναός θεωρείται μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO και λειτουργεί ως μουσείο.

Την προσφυγή είχε υποβάλλει η ΜΚΟ, «Σύνδεσμος Ιστορικών Μνημείων και Περιβάλλοντος» με το σκεπτικό ότι η απόρριψη του αιτήματος για μετατροπή της σε τζαμί παραβιάζει τη «θρησκευτική ελευθερία». Πάντως, η προσφυγή απορρίφτηκε επειδή ο προσφυγών κρίθηκε αναρμόδιος και χωρίς να εξεταστεί το περιεχόμενό της.

Η οργάνωση είχε προσφύγει στην πρωθυπουργία το 2004, ζητώντας νομοθετικές τροποποιήσεις, ώστε να ανοίξει η Αγία Σοφία ως τέμενος, αλλά δεν πήρε ποτέ απάντηση.

Στη συνέχεια, το 2005 προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο απέρριψε το αίτημά της. Ακολούθησε προσφυγή στο Συνταγματικό Δικαστήριο το 2015, στην οποία αναφερόταν ότι η άρνηση του αιτήματος για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί παραβιάζει τη θρησκευτική ελευθερία. Σήμερα, τρία χρόνια μετά βγήκε η απόφαση.