Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Παραχωρήστε μας τουλάχιστον τα ίδια δικαιώματα με τα ζώα, λένε οι πρόσφυγες στο Καρά Τεπέ

Τον περασμένο Σεπτέμβρη, αλλά και νωρίτερα –από την άνοιξη, η κυβέρνηση παρουσίαζε «πανοράματα» με drones που έδειχναν δήθεν προθέσεις της για έναν καταυλισμό «προδιαγραφών», σε ότι αφορά τις συνθήκες διαβίωσης, που έστησε πρόχειρα στο Καρά Τεπέ, για να ξεπλύνει την ντροπή της Ενωμένης Ευρώπης για το χάλι που ονομάζεται Μόρια.
Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έδειχνε πολύ αεράτη τόσο στις διμερείς επαφές της με την Άνγκελα Μέρκελ (τάτσι-μίτσι-κότσι), όσο και με τις κατόπιν συζητήσεις που έκανε με το Μητσοτάκη έλληνα Πρωθυπουργό για τις εργασίες στο Καρά Τεπέ.

Ήδη από την αρχή φωνές της τοπικής κοινωνίας και κινημάτων έλεγαν ότι ναι μεν οι εργασίες τσάτρα πάτρα «ολοκληρώνονται» αλλά καμιά σχέση με αυτό που οι ελληνικές αρχές ήθελαν να δείχνουν στο εξωτερικό.
Το κείμενο και οι φωτογραφίες που δημοσίευσαν οι RSA ένα μήνα μετά τη δημιουργία των νέων εγκαταστάσεων στο Καρά Τεπέ, στις 17/10/2020, εξηγούσε:
Ένα μήνα μετά τη δημιουργία της προσωρινής δομής υποδοχής και ταυτοποίησης στο Καρά Τεπέ της Λέσβου, οι συνθήκες παραμένουν υποτυπώδεις, ενώ πρόσφατες αποφάσεις της κυβέρνησης αναμένεται να περιορίσουν σημαντικά τις εναλλακτικές λύσεις υποδοχής στο νησί.
Ο νέος καταυλισμός δεν διαθέτει καν ντουζιέρες για τους περισσότερους από 7.600 πρόσφυγες που ζουν εκεί, με μόνη εναλλακτική σε συνθήκες πανδημίας το θαλασσινό νερό, παρά τις χαμηλότερες θερμοκρασίες!
Η Ύπατη Αρμοστεία πριν λίγες ημέρες αναφέρθηκε σε «κρίσιμες ελλείψεις σε θέματα αποστράγγισης, ύδρευσης, αποχέτευσης, υγιεινής και ιατρικών υπηρεσιών, τα οποία θα πρέπει να αντιμετωπιστούν χωρίς καθυστέρηση».

Αλλά και τώρα που ο χειμώνας έχει μπει για τα καλά, καμία κίνηση από πλευράς Υπουργείου Μετανάστευσης Ασύλου δεν έγινε για να βοηθήσει τη μετεγκατάσταση χιλιάδων ανθρώπων σε κατάλληλες συνθήκες. Στο βίντεο που ακολουθεί, εξηγούν οι ίδιοι οι πρόσφυγες πώς ζουν…

Έτσι αποφάσισαν να στείλουν οι ίδιοι/ες επιστολή στην Πρόεδρο της Επιτροπής, Ούρσουλα Φαν Ντερ Λάιεν και να αιτηθούν να τους φερθούμε «ως Ευρώπη τουλάχιστον εξίσου με τον τρόπο που φερόμαστε στα ζώα».
Την ίδια στιγμή δηλώνουν ότι δεν χρειάζονται πολλά χρήματα για να αλλάξει η κατάσταση και ότι είναι διαθέσιμοι να βοηθήσουν και εκείνοι με προσωπική εργασία αν πρόκειται αυτό να βελτιώσει την καθημερινότητά τους.
Μια επιστολή που ξεχειλίζει οργή και ειρωνία:

«Διαβάσαμε στις εφημερίδες πόσα χρήματα έδωσε η ΕΕ στην Ελληνική Κυβέρνηση για να δημιουργήσει τις εγκαταστάσεις μας.
Επίσης εμείς έχουμε μεταξύ μας μηχανικούς, ηλεκτρολόγους, γιατρούς και γνωρίζουμε ότι δεν χρειάζονται πολλά χρήματα για να βελτιωθούν οι συνθήκες στο καμπ
», λένε στην επιστολή τους.

Τεπέ cara Tepe lettre21-Δεκ-2020 Μόρια, Λέσβος, Ελλάδα
Ευρωπαίοι, κυρία van der Leyen,

Σας ευχόμαστε καλά Χριστούγεννα από το νέο στρατόπεδο προσφύγων της Λέσβου.
Ελπίζουμε θα μπορείτε να γιορτάσετε παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε όλοι λόγω της κρίσης Πανδημίας κορωνοϊού.

Μας μετακίνησαν πριν από τρεις μήνες μετά την πυρκαγιά στο παλιό στρατόπεδο της Moria σε ένα νέο όπου ζούμε ο ένας πάνω στον άλλον 7.000 πρόσφυγες.

Τον Σεπτέμβριο, μας υποσχέθηκαν πολύ καλύτερες συνθήκες διαβίωσης και χαρήκαμε να ακούμε αυτές τις υποσχέσεις περιμένοντας να τηρηθούν.

Δυστυχώς, τίποτε από αυτά τίποτε δεν συνέβη …, όταν βρέχει ολόκληρο το στρατόπεδο και οι σκηνές πλημμυρίζουν ούτε ντους δεν υπάρχει, φυσικά δεν έχουμε θέρμανση ούτε σχολεία ή παιδικό σταθμό.
Αν αρρωστήσουμε περιμένουμε ώρες για ιατρική περίθαλψη και η τροφή που λαμβάνουμε είναι επαρκής αλλά καθόλου υγιεινή.

Στην παλιά Μόρια, είχαμε δημιουργήσει μικρά σχολεία, καταστήματα και πολλές δράσεις, στο νέο τίποτε από αυτά δεν είναι δυνατό.
Ο γερμανός υπουργός Mueller Wjo, είπε την περασμένη εβδομάδα ότι «η κατάσταση σε αυτό το στρατόπεδο είναι χειρότερη από οποιαδήποτε αφρικανική χώρα που βρίσκεται σε κρίση»

Τον ευχαριστούμε για την παρηγόρια, αλλά ρωτάμε:

 • Πώς γίνεται μετά από τρεις μήνες και τόσα πολλά εκατομμύρια δωρεές από κυβερνήσεις (που πήγαν όμως σε ΜηΚυΟ), να κατοικούμε σε ένα μέρος χωρίς τρεχούμενο νερό, χωρίς ζεστό νερό και αποχέτευση;
 • Γιατί τα παιδιά μας δεν μπορούν ακόμα να πάνε σχολείο και εξαρτιόμαστε από την καλή θέληση όσων διανέμουν ρούχα και παπούτσια από δεύτερο χέρι;
 • Δεν έχουμε βασικά δικαιώματα ως ανθρώπινα όντα και πρόσφυγες στην Ευρώπη που να καλύπτουν τις στοιχειώδεις ανάγκες μας;
 • Συχνά διαβάζουμε και ακούμε ότι ζούμε σαν ζώα σε αυτό το στρατόπεδο, αλλά πιστεύουμε πως δεν είμαστε ζώα
 • Μελετήσαμε τους νόμους για την προστασία των ζώων στην Ευρώπη και ανακαλύψαμε ότι ακόμη και αυτά έχουν περισσότερα δικαιώματα από εμάς… Κάθε ζώο έχει δικαίωμα να μην πεινάει και διψάει …

Σύμφωνα με μια μελέτη, οι πρόσφυγες στα ελληνικά νησιά ζούνε σε τέτοια κατάθλιψη που το ένα τρίτο από αυτούς σκέφτονται την αυτοκτονία.
Σας ρωτάμε ταπεινά: θα μας συμπεριφέρονταν έτσι αν ήμασταν ζώα;

Επομένως, σας ζητάμε να μας παραχωρήσετε βασικά δικαιώματα που έχουν τα ζώα και θα είμαστε ευγνώμονες γι αυτό, υποσχόμενοι να μην ζητήσουμε περισσότερα.
Αλλά επίσης δεν θέλουμε να ακούσουμε ότι η κατάστασή μας δεν είναι και τόσο άσχημη.
Σας προσκαλούμε να έρθετε να περάσουν μόνο μία νύχτα στο στρατόπεδο μας…
Έτσι, μετά από μια φοβερή χρονιά, ζούμε εδώ και αυτή είναι η ευχή μας για τα Χριστούγεννα.

Όχι άλλες δωρεές ή χρήματα! –σπολλάτη!
Ούτε επισκευές της υποδομής, διαβάζουμε πόσα εκατομμύρια έχουν ήδη δαπανηθεί, εξάλλου πολλοί από εμάς είμαστε μηχανικοί, ηλεκτρολόγοι, γιατροί και γνωρίζουμε ότι δεν χρειάζονται και τόσα χρήματα για να βελτιώσετε ένα τέτοιο στρατόπεδο.
Αν θέλετε να μας βοηθήσετε, απλά αναρωτηθείτε: πού πήγαν όλα αυτά τα χρήματα;
Γιατί δεν φτάσανε ποτέ σε εμάς;
Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε και να δουλέψουμε σκληρά, αν μόνο μας επιτρέπατε να βελτιώσουμε αυτό το μέρος. (…)
Το μόνο που χρειαζόμαστε είναι η ειδική επαγγελματική βοήθεια.

Έχουμε λάβει πολλές εκκλήσεις με δωρεές και δεσμεύσεις, αλλά η πραγματικότητά μας δεν έχει αλλάξει και αυτό μας κάνει απογοητευμένους και πολύ-πολύ θυμωμένους.

Ας είμαστε πολύ σαφείς: δεν μπορούμε να αντέξουμε την ιδέα ότι μια νέα χρονιά όπως η προηγούμενη ξεκινά, για εμάς και για όλους τους πρόσφυγες από άλλα στρατόπεδα στη Σάμο και τη Χίο.

Σας ζητάμε τα πολύ απλά και εύκολα:

 • Επισκευή παροχής νερού και ντους
 • Επισκευή εγκαταστάσεων υγιεινής
 • Επαρκή απορροή όμβριων έτσι ώστε το στρατόπεδο μας να μην πλημμυρίζει μετά τη βροχή
 • Ρεύμα, θέρμανση και επαρκείς σκηνές για το χειμώνα
 • Χώρους για τα παιδιά, σκηνές για σχολεία, τάξεις και εργαστήρια
 • Στοιχειώδη φωτισμό στους κύριους δρόμους του καταυλισμού
 • Βελτίωση ιατρικών και ψυχολογικών υπηρεσιών
 • Στοιχειώδεις χώρους συνάντησης και αναψυχής

Την άνοιξη τα περισσότερα, αλλά τώρα για τα Χριστούγεννα ζητάμε απλώς τις στοιχειώδεις επισκευές να με υποφέρουμε τον υπόλοιπο χειμώνα.

Με όλες οι ευχές μας,

Omid Deen Mohammed από την ομάδα ευαισθητοποίησης Moria Coronavirus (Moria Corona Awareness Ομάδα- MCAT)
Raed al Obeed των Λευκόκρανων της Moria (Moria White Helmets – MWH)
(Αυτή η ανοιχτή επιστολή προσυπογράφεται από πολλούς πρόσφυγες … όλοι συμφωνούν με το περιεχόμενο τα ονόματά τους στη διάθεσή σας.moria-letter_francais [Lettre de Moria à l’Europe 21-12-2020 Moria, Lesbos, Greece]

Εδώ ολόκληρη η επιστολή τους (στα γαλλικά)