Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Παρουσίαση βιβλίου Κώστα Μαραγκουδάκη: «80 Χρόνια Αγώνες»

“80 Χρό­νια Αγώ­νες” είναι ο τίτλος του βιβλί­ου του αγω­νι­στή της Εθνι­κής Αντί­στα­σης, Κώστα Μαρα­γκου­δά­κη, το οποίο κυκλο­φο­ρεί από τις Εκδό­σεις “Εντός” και θα παρου­σια­στεί την Τετάρ­τη 12 Ιου­νί­ου στις 6.30 το από­γευ­μα στο Οικο­νο­μι­κό Πανε­πι­στή­μιο Αθη­νών (ΟΠΑ) — πρώ­ην Α.Σ.Ο.Ε.Ε., Πατη­σί­ων 76, Αθήνα.

Στην εκδή­λω­ση όπου θα απευ­θύ­νει χαι­ρε­τι­σμό ο Κώστας Μαρα­γκου­δά­κης, θα μιλή­σουν οι Χρή­στος Τσιν­τζι­λώ­νης, πρό­ε­δρος ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, αντι­πρό­ε­δρος FIR, Σπύ­ρος Χαλ­βα­τζής, αντι­πρό­ε­δρος Συν­δέ­σμου Φυλα­κι­σθέ­ντων Εξο­ρι­σθέ­ντων Αντι­στα­σια­κών 1967–1974 (ΣΦΕΑ) και Χάρης Παπα­μάρ­γα­ρης, οικο­νο­μο­λό­γος, πρώ­ην υπουρ­γός Την εκδή­λω­ση θα συντο­νί­σει ο δημο­σιο­γρά­φος Κώστας Ψωμιά­δης.

maragkoudakis1

Επί­σης, θα προ­βλη­θούν απο­σπά­σμα­τα από το ντο­κι­μα­ντέρ του Λεων. Βαρ­δα­ρού “ΤΟΠΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΞΟΡΙΑΣ — ΓΥΑΡΟΣ”.

Ο Κώστας Μαρα­γκου­δά­κης, μέλος του ΕΑΜ Νέων το 1942, κατό­πιν στην ΕΠΟΝ και από το 1944 μέλος του ΚΚΕ, κατα­θέ­τει στο βιβλίο μια βιω­μα­τι­κή μαρ­τυ­ρία για όλες τις κρί­σι­μες στιγ­μές του τόπου και του κινή­μα­τος, αλλά και πολύ­τι­μες ιστο­ρι­κές πλη­ρο­φο­ρί­ες και σκέψεις.

Στο βιβλίο απο­τυ­πώ­νε­ται μια ολό­κλη­ρη ιστο­ρι­κή περίοδος.

Στις σελί­δες του βιβλί­ου του ο Κώστας Μαρα­γκου­δά­κης, κατα­θέ­τει την μαρ­τυ­ρία του από τις αντι­στά­σεις στην μετα­ξι­κή περί­ο­δο, το έπος της Εθνι­κής Αντί­στα­σης, τον Δεκέμ­βρη του ’44, τον αγώ­να του ΔΣΕ, τις φυλα­κές, την εξο­ρία στη Γιού­ρα και τη Μακρό­νη­σο, τους σκλη­ρούς πολι­τι­κούς και συν­δι­κα­λι­στι­κούς αγώ­νες των δεκα­ε­τιών ’50 και ’60, την αντι­δι­κτα­το­ρι­κή πάλη, τις μάχες για τον εκδη­μο­κρα­τι­σμό και τον ταξι­κό προ­σα­να­το­λι­σμό του εργα­τι­κού κινή­μα­τος και την αντι­ι­μπε­ρια­λι­στι­κή δράση.

Παράλ­λη­λα κατα­θέ­τει παρεμ­βά­σεις, ομι­λί­ες και άρθρα που σκια­γρα­φούν κάθε όψη της πολι­τι­κοϊ­δε­ο­λο­γι­κής αναμέτρησης.

Το βιβλίο, επί­σης, περιέ­χει πλού­σιο φωτο­γρα­φι­κό υλι­κό από την δρά­ση της ΕΠΟΝ στην κατο­χή και την απε­λευ­θέ­ρω­ση, τις φυλα­κές και τις εξο­ρί­ες (Μακρό­νη­σο — Γιού­ρα) τους συν­δι­κα­λι­στι­κούς και πολι­τι­κούς αγώ­νες των μετέ­πει­τα δεκα­ε­τιών ΄50 ’60 ’70 ΄80 και ΄90.

ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΡΑΓΚΟΥΔΑΚΗΣ

Ο Κώστας Μαρα­γκου­δά­κης του Θεο­δώ­ρου (ψευ­δώ­νυ­μο Χαρί­λα­ος) γεν­νή­θη­κε στην Κηφι­σιά στις 21/1/1925.

Από τα μαθη­τι­κά του χρό­νια δρα­στη­ριο­ποι­ή­θη­κε στους Προ­σκό­πους μέχρι τη διά­λυ­σή τους από το Μετα­ξά. Οργα­νώ­θη­κε στο ΕΑΜ Νέων το 1942 και κατό­πιν στην ΕΠΟΝ.

ναδεί­χθη­κε σε καθο­δη­γη­τι­κές θέσεις. Από το 1944 μέλος του ΚΚΕ.

maragkoudakis2Πήρε μέρος στη μάχη του ΕΛΑΣ στο Κεφα­λά­ρι (Δεκέμ­βρης 1944).

Το Γενά­ρη του 1945 συλ­λαμ­βά­νε­ται για πρώ­τη φορά.

Τον Ιού­λη του 1947 εξο­ρί­ζε­ται στην Ικαρία.

Το Μάη του 1948 συλ­λαμ­βά­νε­ται εκ νέου για να κατα­λή­ξει στη Γιούρα.

Το Δεκέμ­βρη του 1951 μετά­γε­ται στις φυλα­κές Αβέ­ρωφ. Απε­λευ­θε­ρώ­νε­ται το Μάη του 1953. Το Σεπτέμ­βρη οδη­γεί­ται στο λόχο απο­μό­νω­σης των «αμε­τα­νό­η­των» του ΒΕΤΟ στο Μακρο­νή­σι ως τον Ιού­λη του 1954.

Το 1955 απο­φοι­τά από την ΑΣΟΕΕ. Συμ­με­τέ­χει δρα­στή­ρια ως μέλος του ΚΚΕ στους αγώ­νες της ΕΔΑ, της ΕΕΔΥΕ, του ταξι­κού συν­δι­κα­λι­στι­κού κινήματος.

Την 21η Απρί­λη του 1967 συλ­λαμ­βά­νε­ται και εξο­ρί­ζε­ται στη Γιού­ρα και στο Παρ­θέ­νι της Λέρου.

Μετα­δι­κτα­το­ρι­κά, Αντι­πρό­ε­δρος της ΕΣΑΚ, Πρό­ε­δρος της Ένω­σης Επαγ­γελ­μα­τιών Λογι­στών Πρω­τευού­σης (ΕΕΛΠ) και της Πανελ­λή­νιας Ομο­σπον­δί­ας Λογι­στών (ΠΟΛ), μέλος της Διοί­κη­σης της Γ.Σ.Ε.Ε.

Τρείς φορές υπο­ψή­φιος βου­λευ­τής του ΚΚΕ, επι­κε­φα­λής της Κεντρι­κής Επι­τρο­πής Οικο­νο­μι­κού Ελέγ­χου του Κ.Κ.Ε. από το 13ο (1991) ως το 17ο Συνέ­δριο (2005). Από το 2008 ως το 2018 Πρό­ε­δρος του Δ.Σ. του Ιδρύ­μα­τος Περί­θαλ­ψης Ηλι­κιω­μέ­νων Αγω­νι­στών «ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΑΓΩΝΙΣΤΗ».

Είναι παντρε­μέ­νος με την Κού­λα Παπέ­λη, λογί­στρια. Έχουν δυο γιους, που ασκούν το επάγ­γελ­μα του δικηγόρου.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο