Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Παρουσίαση βιβλίου Κώστα Μαραγκουδάκη: «80 Χρόνια Αγώνες»

“80 Χρόνια Αγώνες” είναι ο τίτλος του βιβλίου του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, Κώστα Μαραγκουδάκη, το οποίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις “Εντός” και θα παρουσιαστεί την Τετάρτη 12 Ιουνίου στις 6.30 το απόγευμα στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΟΠΑ) – πρώην Α.Σ.Ο.Ε.Ε., Πατησίων 76, Αθήνα.

Στην εκδήλωση όπου θα απευθύνει χαιρετισμό ο Κώστας Μαραγκουδάκης, θα μιλήσουν οι Χρήστος Τσιντζιλώνης, πρόεδρος ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, αντιπρόεδρος FIR, Σπύρος Χαλβατζής, αντιπρόεδρος Συνδέσμου Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974 (ΣΦΕΑ) και Χάρης Παπαμάργαρης, οικονομολόγος, πρώην υπουργός Την εκδήλωση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Κώστας Ψωμιάδης.

maragkoudakis1

Επίσης, θα προβληθούν αποσπάσματα από το ντοκιμαντέρ του Λεων. Βαρδαρού “ΤΟΠΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΞΟΡΙΑΣ – ΓΥΑΡΟΣ”.

Ο Κώστας Μαραγκουδάκης, μέλος του ΕΑΜ Νέων το 1942, κατόπιν στην ΕΠΟΝ και από το 1944 μέλος του ΚΚΕ, καταθέτει στο βιβλίο μια βιωματική μαρτυρία για όλες τις κρίσιμες στιγμές του τόπου και του κινήματος, αλλά και πολύτιμες ιστορικές πληροφορίες και σκέψεις.

Στο βιβλίο αποτυπώνεται μια ολόκληρη ιστορική περίοδος.

Στις σελίδες του βιβλίου του ο Κώστας Μαραγκουδάκης, καταθέτει την μαρτυρία του από τις αντιστάσεις στην μεταξική περίοδο, το έπος της Εθνικής Αντίστασης, τον Δεκέμβρη του ’44, τον αγώνα του ΔΣΕ, τις φυλακές, την εξορία στη Γιούρα και τη Μακρόνησο, τους σκληρούς πολιτικούς και συνδικαλιστικούς αγώνες των δεκαετιών ’50 και ’60, την αντιδικτατορική πάλη, τις μάχες για τον εκδημοκρατισμό και τον ταξικό προσανατολισμό του εργατικού κινήματος και την αντιιμπεριαλιστική δράση.

Παράλληλα καταθέτει παρεμβάσεις, ομιλίες και άρθρα που σκιαγραφούν κάθε όψη της πολιτικοϊδεολογικής αναμέτρησης.

Το βιβλίο, επίσης, περιέχει πλούσιο φωτογραφικό υλικό από την δράση της ΕΠΟΝ στην κατοχή και την απελευθέρωση, τις φυλακές και τις εξορίες (Μακρόνησο – Γιούρα) τους συνδικαλιστικούς και πολιτικούς αγώνες των μετέπειτα δεκαετιών ΄50 ’60 ’70 ΄80 και ΄90.

ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΡΑΓΚΟΥΔΑΚΗΣ

Ο Κώστας Μαραγκουδάκης του Θεοδώρου (ψευδώνυμο Χαρίλαος) γεννήθηκε στην Κηφισιά στις 21/1/1925.

Από τα μαθητικά του χρόνια δραστηριοποιήθηκε στους Προσκόπους μέχρι τη διάλυσή τους από το Μεταξά. Οργανώθηκε στο ΕΑΜ Νέων το 1942 και κατόπιν στην ΕΠΟΝ.

ναδείχθηκε σε καθοδηγητικές θέσεις. Από το 1944 μέλος του ΚΚΕ.

maragkoudakis2Πήρε μέρος στη μάχη του ΕΛΑΣ στο Κεφαλάρι (Δεκέμβρης 1944).

Το Γενάρη του 1945 συλλαμβάνεται για πρώτη φορά.

Τον Ιούλη του 1947 εξορίζεται στην Ικαρία.

Το Μάη του 1948 συλλαμβάνεται εκ νέου για να καταλήξει στη Γιούρα.

Το Δεκέμβρη του 1951 μετάγεται στις φυλακές Αβέρωφ. Απελευθερώνεται το Μάη του 1953. Το Σεπτέμβρη οδηγείται στο λόχο απομόνωσης των «αμετανόητων» του ΒΕΤΟ στο Μακρονήσι ως τον Ιούλη του 1954.

Το 1955 αποφοιτά από την ΑΣΟΕΕ. Συμμετέχει δραστήρια ως μέλος του ΚΚΕ στους αγώνες της ΕΔΑ, της ΕΕΔΥΕ, του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος.

Την 21η Απρίλη του 1967 συλλαμβάνεται και εξορίζεται στη Γιούρα και στο Παρθένι της Λέρου.

Μεταδικτατορικά, Αντιπρόεδρος της ΕΣΑΚ, Πρόεδρος της Ένωσης Επαγγελματιών Λογιστών Πρωτευούσης (ΕΕΛΠ) και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λογιστών (ΠΟΛ), μέλος της Διοίκησης της Γ.Σ.Ε.Ε.

Τρείς φορές υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ, επικεφαλής της Κεντρικής Επιτροπής Οικονομικού Ελέγχου του Κ.Κ.Ε. από το 13ο (1991) ως το 17ο Συνέδριο (2005). Από το 2008 ως το 2018 Πρόεδρος του Δ.Σ. του Ιδρύματος Περίθαλψης Ηλικιωμένων Αγωνιστών «ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΑΓΩΝΙΣΤΗ».

Είναι παντρεμένος με την Κούλα Παπέλη, λογίστρια. Έχουν δυο γιους, που ασκούν το επάγγελμα του δικηγόρου.