Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Παρτίδες εμβολίου στα τέλη του έτους υποσχέθηκε ο Κικίλιας εν μέσω σφοδρών ανταγωνισμών των φαρμακευτικών εταιρειών

Στα τέλη Δεκέμβρη θα φθάσει στην Ελλάδα το εμβόλιο για τον κορονοϊό, δήλωσε ο υπουργός Υγείας, μιλώντας το πρωί της Τρίτης στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ» με βάση τη συμφωνία της ΕΕ με το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και ενώ είναι σε εξέλιξη ο σφοδρός ανταγωνισμός των φαρμακευτικών εταιρειών παγκοσμίως για τα τεράστια κέρδη και τα μερίδια αγοράς που έχει ανοίξει η πανδημία του κορονοϊού.

Ο Βασίλης Κικίλιας, ανέφερε ότι στα τέλη Δεκέμβρη θα φτάσουν στη χώρα μας οι πρώτες 700.000 δόσεις, προσθέτοντας ότι «θα είναι το πρώτο πακέτο των 3 εκατομμυρίων που θα λάβει η Ελλάδα από το εμβόλιο της Οξφόρδης, με την προϋπόθεση ότι θα ολοκληρωθεί με επιτυχία και η φάση 4 των κλινικών δοκιμών το Νοέμβρη».

Την πρεμούρα της κυβέρνησης, εξηγεί το γεγονός ότι οι παρτίδες θα έρθουν στο πλαίσιο της συμφωνίας που έχει κάνει ήδη η ΕΕ με το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης σε συνεργασία με την μεγάλη βρετανο-σουηδική πολυεθνική «AstraZeneca», για 400 εκατ. δόσεις του εμβολίου στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Χαρακτηριστικά, ο υπουργός σημείωσε: «Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον Λάιεν, “τουίταρε” τη συμφωνία με την “AstraZeneca” για 400 εκατ. δόσεις του εμβολίου που έχει φτάσει ήδη στη φάση 3 και αναμένεται μέσα στο Νοέμβριο να ολοκληρωθεί και η φάση 4 και να πάρει αδειοδότηση. Τέλος Δεκεμβρίου, Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου, Μαρτίου, Μαΐου και Ιουνίου, αν όλα πάνε καλά, η Ελλάδα θα πάρει σε επτά τμηματικές παραδόσεις αυτό που της αναλογεί, από το συμφωνηθέν εμβόλιο. Θα ξεκινήσουμε με 700.000 δόσεις το Δεκέμβριο που θα είναι μονή ή διπλή δόση, και γύρω στα 3 εκατ. δόσεις συνολικά».

Σφοδροί ανταγωνισμοί για το εμβόλιο

Την ίδια ώρα, φουντώνει ο ανταγωνισμός των φαρμακευτικών εταιρειών για το εμβόλιο, όπου βλέπουν νέα πεδία κερδοφορίας.

Οι αντιδράσεις που έχει προκαλέσει το ρωσικό εμβόλιο «Sputnik-V» για το νέο κορονοϊό, που πήρε πιστοποίηση από τη ρωσική κυβέρνηση στις 11 Αυγούστου, συνεχίζονται με τις ενστάσεις να εστιάζονται στο ότι δεν έχουν ολοκληρωθεί οι κλινικές δοκιμές του σταδίου 3.

Σύμφωνα με τον σύμβουλο του γενικού διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Μπρους Αϊλγουόρντ, αυτήν τη στιγμή παρασκευάζονται 165 εμβόλια σε όλο τον κόσμο από φαρμακευτικές εταιρείες, τα 139 βρίσκονται ακόμη σε προκλινική αξιολόγηση, ενώ 26 βρίσκονται σε διάφορες φάσεις δοκιμής σε ανθρώπους, εκ των οποίων τα 6 προηγούνται, έχοντας φτάσει στη φάση 3 της κλινικής αξιολόγησης.

Είναι φανερό ότι ο ανταγωνισμός που υπάρχει είναι τεράστιος, αφού τόσο στην παρασκευή όσο και στη διάθεση του εμβολίου προβλέπονται αμύθητα κέρδη και υπάρχουν μεγάλες γεωπολιτικές «ουρές». Με τον τρόπο αυτό, η αναγκαία έρευνα και τα απαραίτητα φάρμακα για την υγεία των ανθρώπων γίνονται σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο πεδίο αντιπαράθεσης. Η κατακτημένη γνώση των επιστημόνων, που θα μπορούσε κάτω από άλλες κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες να έχει σημαντικά αποτελέσματα, να κερδηθούν χρόνος και μέσα, μπαίνει στην υπηρεσία του κυνηγητού του κέρδους για τους λίγους.

Πηγή: 902.gr