Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Πατρινό καρναβάλι: Στο προσκήνιο ο δημιουργός λαός και τα προβλήματά του

Φαντασμαγορικά έκλεισε το πατρινό καρναβάλι στην Ελλάδα με τη συμμετοχή 30 χιλιάδων και πλέον καρναβαλιστών. Φετινό κεντρικό θέμα ήταν η ανεργία. Η μορφή του Καρνάβαλου ήταν ένας άνεργος απελπισμένος, σχεδόν πνιγμένος στη θάλασσα της κρίσης, που τραβά τα μαλλιά του.

Στη θάλασσα βρισκόταν ένας καρχαρίας-κεφαλαιοκράτης (ένα παλίμψηστο καπέλο μαρτυρά την …οικονομική-ολιγαρχική του καταγωγή) αγριεμένος και επιθετικός, με αιχμηρά-κοφτερά δόντια και με χρήματα στο στόμα. Από την άλλη πλευρά του, μια κυρία-σωσίβιο με γαλάζιο μπικίνι δίνει στον Καρνάβαλο το «χρυσό» στέμμα που αυτός είχε χάσει μέσα στη θαλασσο-δίνη της κρίσης. Ψάρια και φύκια πλαισιώνουν την κατασκευή. Ο Καρνάβαλος κινεί θλιμμένος το κεφάλι του και έχει ένα χαμόγελο αμηχανίας και έκπληξης, μην πιστεύοντας αυτό που του συμβαίνει.

Αν αξίζει ιδιαίτερης αναφοράς το φετινό καρναβάλι της Πάτρας είναι γιατί έφερε στο προσκήνιο το λαό και τα προβλήματά του. «Ο δημιουργός λαός είναι εκπληκτικός, είναι ο πρωταγωνιστής, είναι ο μοναδικός που μπορεί να φωτίσει το μέλλον».

Μια άλλη αντίληψη, ένα διαφορετικό χρώμα στη μαζικότερη αποκριατική εκδήλωση που πιστώνεται στη Λαϊκή Συσπείρωση στην οποία οι Πατρινοί εμπιστεύτηκαν τις τύχες του Δήμου.