Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ: Ανακοίνωση για τις εξελίξεις στο Προσφυγικό και τα μέτρα της κυβέρνησης

Το Πολι­τι­κό Γρα­φείο της ΚΕ του ΚΚΕ εξέ­δω­σε την εξής ανα­κοί­νω­ση για τις εξε­λί­ξεις στο Προ­σφυ­γι­κό και τα μέτρα της κυβέρνησης:

«Οι τελευ­ταί­ες εξε­λί­ξεις, με τον εγκλω­βι­σμό χιλιά­δων προ­σφύ­γων και μετα­να­στών στα νησιά του Αιγαί­ου και τα ελλη­νο­τουρ­κι­κά σύνο­ρα στον Έβρο, επι­βε­βαιώ­νουν, για μια ακό­μη φορά, πως η πολι­τι­κή της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, που ακο­λού­θη­σαν και ακο­λου­θούν πιστά οι ελλη­νι­κές κυβερ­νή­σεις, είναι αυτή που ευθύ­νε­ται αφ’ ενός για τη διά­λυ­ση χωρών και τον ξερι­ζω­μό λαών και αφ’ ετέ­ρου για τον εγκλω­βι­σμό των ξερι­ζω­μέ­νων σε νησιά και σύνο­ρα. Αυτή η πολι­τι­κή άνοι­ξε το δρό­μο στον Ερντο­γάν να θέλει να επι­βά­λει τις δικές του επι­διώ­ξεις με όχη­μα το Προσφυγικό.

Αν δεν υπάρ­ξει τώρα αμφι­σβή­τη­ση και σύγκρου­ση με αυτή την πολι­τι­κή, με τον Κανο­νι­σμό του Δου­βλί­νου και τις συμ­φω­νί­ες ΕΕ — Τουρ­κί­ας, κανέ­να μέτρο κατα­στο­λής, καμία υπο­κρι­τι­κή φωνή ευαι­σθη­σί­ας και συμπα­ρά­στα­σης από αξιω­μα­τού­χους της ΕΕ, αλλά και κανέ­να κυβερ­νη­τι­κό ευχο­λό­γιο για δήθεν αλλη­λεγ­γύη από την ΕΕ, δεν πρό­κει­ται να αντι­με­τω­πί­σει την όξυν­ση του προβλήματος.

Αυτό που θα συμ­βαί­νει, είναι να αυξά­νε­ται η λίστα των νεκρών, ανά­με­σά τους μικρά παι­διά, να ανα­ζη­τούν οι πρό­σφυ­γες και οι μετα­νά­στες πιο επι­κίν­δυ­νους δρό­μους δια­φυ­γής και να γίνο­νται έρμαια δια­κι­νη­τών, αλλά και κυβερ­νή­σε­ων, όπως η κυβέρ­νη­ση Ερντο­γάν, που τους αξιο­ποιεί για τα δικά της γεω­πο­λι­τι­κά παι­χνί­δια, αλλά και για να εκβιά­ζει περαι­τέ­ρω ανταλ­λάγ­μα­τα από ΕΕ — ΝΑΤΟ — ΗΠΑ, για τη στή­ρι­ξη της εισβο­λής της στη Συρία.

Κατά τη σύνο­δο των πρέ­σβε­ων του ΝΑΤΟ, στην οποία η Τουρ­κία ζήτη­σε τη ΝΑΤΟι­κή συν­δρο­μή για να δια­τη­ρή­σει την κατο­χή και επί της ουσί­ας να προ­σαρ­τή­σει συρια­κά εδά­φη, στα οποία παρα­νό­μως έχει εισβά­λει, η ελλη­νι­κή κυβέρ­νη­ση φέρε­ται να έθε­σε ως μόνο θέμα το σεβα­σμό από μέρους της Τουρ­κί­ας της συμ­φω­νί­ας της ΕΕ — Τουρ­κί­ας για το Προ­σφυ­γι­κό. Εάν κάτι τέτοιο ισχύ­ει, είναι πολύ επι­κίν­δυ­νο, αφού ουσια­στι­κά κάνει απο­δε­κτή την επι­θε­τι­κή στά­ση της τουρ­κι­κής αστι­κής τάξης σε βάρος των κυριαρ­χι­κών δικαιω­μά­των άλλων χωρών και την κατα­πά­τη­ση των συμ­φω­νιών που καθο­ρί­ζουν τα σύνο­ρα, όπως είναι η Συμ­φω­νία της Λωζάν­νης. Τις συνέ­πειες όλων αυτών πλη­ρώ­νουν οι λαοί.

Αντί, λοι­πόν, την επί­δει­ξη πυγ­μής απέ­να­ντι τόσο στους εξα­θλιω­μέ­νους και θαλασ­σο­πνιγ­μέ­νους πρό­σφυ­γες, όσο και στους νησιώ­τες, η κυβέρ­νη­ση της ΝΔ να δεί­ξει τον “τσα­μπου­κά” της απέ­να­ντι σε ΕΕ και ΝΑΤΟ που θεω­ρούν “δίκαιη” την εισβο­λή της Τουρ­κί­ας στην Ιντλίμπ και που δίνουν άλλο­θι στον Ερντο­γάν να χρη­σι­μο­ποιεί τους πρό­σφυ­γες και μετα­νά­στες για τις επι­διώ­ξεις της τουρ­κι­κής άρχου­σας τάξης. Καλού­με την κυβέρ­νη­ση της ΝΔ να απο­χω­ρή­σει από τον Κανο­νι­σμό του Δου­βλί­νου και να απαι­τή­σει την ακύ­ρω­ση της Κοι­νής Δήλω­σης ΕΕ — Τουρ­κί­ας, που μετα­τρέ­πουν την Ελλά­δα σε απο­θή­κη ψυχών, για να μετα­βούν οι πρό­σφυ­γες στις χώρες προ­ο­ρι­σμού τους.

Στον Έβρο και το Αιγαίο εχθρός του ελλη­νι­κού λαού δεν είναι τα θύμα­τα της καπι­τα­λι­στι­κής βαρ­βα­ρό­τη­τας, οι ξερι­ζω­μέ­νοι από τους πολέ­μους και τις επεμ­βά­σεις που έχουν εξα­πο­λύ­σει οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ, με τη στή­ρι­ξη όλων των ελλη­νι­κών κυβερ­νή­σε­ων, για τα συμ­φέ­ρο­ντα του ελλη­νι­κού κεφα­λαί­ου. Εχθρός είναι η πολι­τι­κή που από τη μια στη­ρί­ζει τους ιμπε­ρια­λι­στι­κούς πολέ­μους αυξά­νο­ντας τα κύμα­τα των προ­σφύ­γων και από την άλλη μετα­τρέ­πει την Ελλά­δα σε χώρα-φυλα­κή για να προ­στα­τεύ­ε­ται το “φρού­ριο” της ΕΕ.

Η ανα­γκαία φύλα­ξη των συνό­ρων στον Έβρο δεν μπο­ρεί να χρη­σι­μο­ποιεί­ται για να νομι­μο­ποιού­νται ακρο­δε­ξιές φωνές και δρά­σεις, ανοι­κτές και συγκα­λυμ­μέ­νες, για να προ­μο­τά­ρο­νται από υπουρ­γούς ρατσι­στι­κές κραυ­γές, για να μένουν τελι­κά στο απυ­ρό­βλη­το οι θύτες αυτής της πολι­τι­κής. Οι αντι­δρα­στι­κές, ξενο­φο­βι­κές φωνές, που επι­διώ­κουν να στρέ­ψουν τον ελλη­νι­κό λαό κατά των θυμά­των, προ­σφύ­γων και μετα­να­στών, γίνο­νται τελι­κά ο καλύ­τε­ρος σύμ­μα­χος αυτών που δημιουρ­γούν και συντη­ρούν το πρό­βλη­μα, γίνο­νται ο καλύ­τε­ρος σύμ­μα­χος της κυβέρ­νη­σης Ερντο­γάν που προ­σπα­θεί να χρη­σι­μο­ποι­ή­σει αυτόν τον κόσμο για τους δικούς του σκοπούς.

Από αυτή την άπο­ψη εκφρά­ζου­με την αντί­θε­σή μας και θεω­ρού­με αδιέ­ξο­δα τα μέτρα που ανα­κοί­νω­σε η κυβέρ­νη­ση της ΝΔ. Ιδιαί­τε­ρα το αίτη­μα για την εφαρ­μο­γή του άρθρου 78 παρ. 3 της “Συν­θή­κης της Λισα­βό­νας” για εμπλο­κή της ευρω­παϊ­κής συνο­ριο­φυ­λα­κής — ακτο­φυ­λα­κής (Frontex), δηλα­δή ξένων στρα­τιω­τι­κών ομά­δων ταχεί­ας επέμ­βα­σης για τη φύλα­ξη των ελλη­νι­κών συνό­ρων, κινεί­ται σε επι­κίν­δυ­νη κατεύ­θυν­ση και θα περι­πλέ­ξει την κατά­στα­ση. Άλλω­στε, μέχρι σήμε­ρα καμία λύση δεν έδω­σε η εμπλο­κή του ΝΑΤΟ και της Frontex στο Αιγαίο. Το αντί­θε­το μάλιστα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμ­μα­τα δεν βγά­ζουν άχνα για τον Κανο­νι­σμό του Δου­βλί­νου και τη συμ­φω­νία ΕΕ — Τουρ­κί­ας, που μετα­τρέ­πουν τα νησιά, τη χώρα σε κέντρο “ανοι­χτού” και “κλει­στού” εγκλωβισμού.

ΚΚΕ logo

Καλού­με τον ελλη­νι­κό λαό, ιδιαί­τε­ρα τον πλη­θυ­σμό των νησιών και των παρα­με­θό­ριων περιο­χών, να οργα­νώ­σει τον αγώ­να του, στρέ­φο­ντας τα πυρά στους υπεύ­θυ­νους και τις αιτί­ες που γεν­νούν το πρό­βλη­μα. Να απο­μο­νώ­σουν τόσο τον αντι­δρα­στι­κό εθνι­κι­σμό και την κατα­στο­λή όσο και τον επι­κίν­δυ­νο κοσμο­πο­λι­τι­σμό της θεω­ρί­ας των “ανοι­χτών συνό­ρων”. “Ομο­ψυ­χία” και συμ­μα­χία να έχει ο λαός μέσα στους αγώ­νες του, κόντρα στις αστι­κές κυβερ­νή­σεις και τους ιμπε­ρια­λι­στι­κούς εταί­ρους τους.

Τώρα απαι­τεί­ται:

  • Κατάρ­γη­ση των κανο­νι­σμών του Δου­βλί­νου και της κοι­νής δήλω­σης ΕΕ — Τουρ­κί­ας, η οποία έτσι κι αλλιώς είναι ατε­λέ­σφο­ρη και έχει κατα­στεί ανενεργή.
  • Να κλεί­σουν όλα τα hot spots στα νησιά του Αιγαί­ου και να μη δημιουρ­γη­θούν νέα, ούτε κλει­στά, ούτε ανοιχτά.
  • Άμε­σος απε­γκλω­βι­σμός από τα νησιά και με γρή­γο­ρες δια­δι­κα­σί­ες να πάνε στις χώρες προ­ο­ρι­σμού τους.
  • Τώρα η ΕΕ και ο ΟΗΕ να οργα­νώ­σουν δια­δι­κα­σί­ες υπο­βο­λής αιτή­σε­ων ασύ­λου μέσα στην Τουρ­κία και στα σύνο­ρα με την Ελλά­δα και στα σύνο­ρα με τη Συρία και απευ­θεί­ας μετα­κί­νη­ση στις χώρες προ­ο­ρι­σμού τους. Αυτό το μέτρο μπο­ρεί να στη­ρί­ξει το δικαί­ω­μα των προ­σφύ­γων σε προ­στα­σία, με βάση τις διε­θνείς συμβάσεις.
  • Να στα­μα­τή­σει τώρα κάθε συμ­με­το­χή, στή­ρι­ξη και εμπλο­κή στις ενέρ­γειες και τις επι­χει­ρή­σεις του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ στην περιο­χή της Μέσης Ανα­το­λής, που στη­ρί­ζουν την εισβο­λή της Τουρ­κί­ας στη Συρία, τις επεμ­βά­σεις στη Λιβύη, διαιω­νί­ζο­ντας τον πόλε­μο και τις καταστροφές».

ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ — Ανακοίνωση για τις εξελίξεις στο Προσφυγικό και τα μέτρα της κυβέρνησης

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο