Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ: Καταγγέλλει τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης για την αναθηματική πλάκα για την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης

Τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης και των τοπικών αρχών που «έβαλαν στο στόχαστρο την αναθηματική πλάκα που βρίσκεται τοποθετημένη στην πλατεία Λευκού Πύργου, στη Θεσσαλονίκη, για την απελευθέρωση της πόλης τον Οκτώβρη 1944 από τον ΕΛΑΣ», καταγγέλλει η Πανελλήνια Ένωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ).ΠΕΑΕΑΔΣΕ logo

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, κυβέρνηση και τοπικές αρχές «δεν ανέχονται την αναφορά “στη Μνήμη των μαχητών του ΕΛΑΣ που απελευθέρωσαν τη Θεσσαλονίκη από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής στις 30 Οκτώβρη 1944“. Θέλουν να μη θυμάται ο λαός, να μη μαθαίνει και να γνωρίζει η νεολαία την πραγματική ιστορία του μεγάλου λαϊκού ΕΠΟΥΣ της ΕΑΜικής Αντίστασης και της Απελευθέρωσης.

Στα σχέδια παραχάραξης της Ιστορίας εμπλέκονται οι ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης με έρευνα που διενεργείται, μετά από καταγγελίες της αυτοαποκαλούμενης “Ομάδας προβληματισμού για θέματα που αφορούν την ιστορία της πόλης μας”, η οποία προφανώς συνεχίζει στη γραμμή που είχε χαράξει ο χρυσαυγίτης Ματθαιόπουλος στο Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης.

Έχουν προηγηθεί παρεμβάσεις της σε υπουργεία και Περιφέρεια, απαιτώντας να απομακρυνθεί η αναθηματική πλάκα, της οποίας δεν ανέχονται το περιεχόμενο που αποκαλύπτει ποιος υπερασπίστηκε τον λαό εκείνα τα χρόνια. Ποιος ήταν μπροστάρης, οργανωτής, νους και ψυχή του λαού, στην ένοπλη πάλη του κατά της τριπλής φασιστικής κατοχής της πατρίδας μας, γιατί η λαϊκή ανάταση αυτής της περιόδου είναι υλική δύναμη στους αγώνες του σήμερα για το δίκιο των εργαζομένων, του λαού κόντρα στους αστούς.

Ήταν η λαϊκή πάλη με το ΕΑΜ, τον ΕΛΑΣ, το ΚΚΕ που έγραψε τις πιο λαμπρές σελίδες στη σύγχρονη ιστορία, ενώ ο αστικός πολιτικός κόσμος είτε εγκατέλειψε τη χώρα είτε συνεργάστηκε με τους ναζί κατακτητές. Ήταν ο ΕΛΑΣ που απελευθέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της χώρας από τους ναζί κατακτητές.

Επιδιώκουν να σβηστεί από την ιστορική μνήμη το γεγονός ότι ο ΕΛΑΣ μετά από μάχες με τα ναζιστικά στρατεύματα και τους ντόπιους συνεργάτες τους, τους ταγματασφαλίτες, στα περίχωρα και μέσα στην πόλη, απελευθέρωσε τη Θεσσαλονίκη.

Θέλουν να παραχαράξουν την ιστορική αλήθεια, να τη φέρουν στα μέτρα τους, να ξεπλύνουν τα εγκλήματα των πολιτικών τους προγόνων που συνεργάστηκαν με τα στρατεύματα κατοχής, για να συνεχίζουν να δηλητηριάζουν λαό και νεολαία με την εγκληματική ιδεολογία και δράση τους, ώστε να μη σηκώνουν κεφάλι, να μη διεκδικούν, να μην αντιστέκονται, να μην παλεύουν για την ανατροπή του εκμεταλλευτικού συστήματος που τους εξοντώνει με τη φτώχεια, την ανασφάλεια, τους πολέμους.

Καλούμε τον εργαζόμενο λαό και τη νεολαία να καταδικάσει αυτούς που επιχειρούν την παραχάραξη της Ιστορίας και όσους ανέχονται τα φασιστικά παρακλάδια και την πρακτική τους. Να αντισταθεί στις επιδιώξεις κυβέρνησης και κρατικών μηχανισμών να σβήσουν από την ιστορική μνήμη την πραγματική Ιστορία. Θα μας βρουν απέναντί τους αυτοί, που για όποια μικρο-κομματικά οφέλη θα τολμήσουν να επιχειρήσουν τη διαστρέβλωση της Ιστορίας.

Κάτω τα χέρια από την πραγματική Ιστορία, το ηρωικό έπος της Αντίστασης που έγραψε με το αίμα του ο λαός μας».

Ποιοί θέλουν να ξαναγράψουν την Ιστορία της Θεσσαλονίκης; Ανακοίνωση της «Λαϊκής Συσπείρωσης»

vivlio mpelogiannis


Μετάβαση στο περιεχόμενο