Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Πεκίνο, Κρεμλίνο, Βραζιλία, Τουρκία αρνούνται ακόμη να αναγνωρίσουν τη νίκη Μπάιντεν

Δεν είναι μόνο ο απερχόμενος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ που δεν έχει αναγνωρίσει την ήττα του, δυσκολεύονται ή δε θέλουν ακόμη να αναγνωρίσουν τη νίκη Μπάιντεν, για τους δικούς τους λόγους, οι κύριοι ανταγωνιστές των ΗΠΑ στη διεθνή σκακιέρα.

Η Κίνα αρνείται ακόμη να αναγνωρίσει τη νίκη του Τζο Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές της περασμένης Τρίτης στις ΗΠΑ. Την ίδια τακτική ακολουθούν και άλλες χώρες, η Ρωσία, η Βραζιλία, η Τουρκία και η η Βόρεια Κορέα.

Μεταξύ των χωρών που ακόμη αποφεύγουν να αναγνωρίσουν τη νίκη Μπάιντεν είναι και το Μεξικό, κάτι που όμως σχετίζεται με τις εξαιρετικά προσεκτικές κινήσεις που επιλέγει να κάνει ο νότιος γείτονας των Ηνωμένων Πολιτειών στην ευαίσθητη σχέση του με την Ουάσινγκτον.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, που πάντως έχει ανοικτό εμπορικό πόλεμο με την Κίνα, έχει αρνηθεί να αποδεχθεί την ήττα του, κάνοντας λόγο για προσμέτρηση παράνομων ψήφων και υπόσχεται δικαστικό αγώνα για ανατροπή του αποτελέσματος. Ωστόσο οι περισσότεροι ξένοι ηγέτες έχουν ήδη αναγνωρίσει την επικράτηση του κ. Μπάιντεν.

Ο Πούτιν περιμένει τα «επίσημα» αποτελέσματα για να συγχαρεί τον «επόμενο» πρόεδρο των ΗΠΑ

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν περιμένει την ανακοίνωση των «επίσημων» αποτελεσμάτων των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ για να συγχαρεί τον νικητή, έχοντας σημειώσει την αμφισβήτηση της νίκης του νεοκλεγέντα προέδρου Τζο Μπάιντεν από τον απερχόμενο Ντόναλντ Τραμπ.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η Μόσχα θεωρεί ότι είναι καλύτερα να περιμένει τα επίσημα αποτελέσματα για να σχολιάσει.

Πάντως, για κάθε περίπτωση, πρόσθεσε ότι ο πρόεδρος Πούτιν έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι θα σεβασθεί την επιλογή του αμερικανικού λαού, «όποια και αν είναι αυτή».

Το 2016, ο Βλαντίμιρ Πούτιν είχε συγχαρεί τον Ντόναλντ Τραμπ σχεδόν μία ώρα μετά την μετάδοση των προβλέψεων των αμερικανικών μέσων ενημέρωσης που τον είχαν ανακηρύξει νικητή, όπως γίνεται πάντοτε στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές. Ο Πεσκόφ δήλωσε ότι τότε δεν είχε υπάρξει δικαστική προσφυγή για την αμφισβήτηση του αποτελέσματος.

Αντίθετα με τις υπόλοιπες χώρες του κόσμου, η Κίνα, η Ρωσία, το Μεξικό και η Βραζιλία δεν έχουν ακόμη συγχαρεί τον Τζο Μπάιντεν.

Οι αμερικανο-ρωσικές σχέσεις επιδεινώνονται συνεχώς από όταν η Μόσχα κατηγορήθηκε για ανάμειξη στις προεδρικές εκλογές του 2016 εις όφελος του Ντόναλντ Τραμπ.

Τόσο ο Τραμπ, όσο και ο Πούτιν αρνήθηκαν ότι το Κρεμλίνο αναμείχθηκε ενεργά στην εκλογική διαδικασία το 2016 συμβάλλοντας στην νίκη του Τραμπ, παρά τα συμπεράσματα των αμερικανικών ερευνών που οδήγησαν , άλλωστε, στην επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Η εκλογή του Τζο Μπάιντεν κινδυνεύει να αυξήσει την ένταση, καθώς ο πρώην πρόεδρος του Μπαράκ Ομπάμα έχει δεσμευθεί ότι θα τηρήσει αυστηρή στάση απέναντι στην Μόσχα, την ώρα που ο Ντόναλντ Τραμπ δεν έκρυβε τον θαυμασμό του προς τον Πούτιν.

Πάντως, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωσε σήμερα ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας είναι έτοιμος να συνεργασθεί με οποιονδήποτε αμερικανό πρόεδρο και ότι η Ρωσία ελπίζει ότι με τον «επόμενο» θα γίνει δυνατός ένας διάλογος ώστε να υπάρξει συμφωνία για τους τρόπους εξομάλυνσης των διμερών σχέσεων».

Πεκίνο: το αποτέλεσμα των εκλογών στις ΗΠΑ δεν έχει κριθεί ακόμη

Το Πεκίνο αρνείται ακόμη να αναγνωρίσει τη νίκη του Τζο Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές της περασμένης Τρίτης στις ΗΠΑ, όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα. Σε επίσημη δήλωσή της η κινεζική κυβέρνηση ισχυρίστηκε ότι το αποτέλεσμα των εκλογών στις ΗΠΑ δεν έχει κριθεί ακόμη, δείχνοντας προς τη δικαστική οδό που έχει επιλέξει ο Πρόεδρος Τραμπ.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας σχολίασε ότι «το Πεκίνο παρατήρησε πως ο κ. Μπάιντεν διακήρυξε ότι είναι ο νικητής της εκλογής. Αυτό που εμείς μαθαίνουμε είναι ότι το αποτέλεσμα της εκλογής θα κριθεί σύμφωνα με τους αμερικανικούς νόμους και τις διαδικασίες.»

Ν. Μπελογιάννης Ν. Πλουμπίδης – Στο σπίτι των ηρώων