Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Περίεργες «μανούβρες» και κωλυσιεργίες για την τοποθέτηση μνημείων σε Μακρόνησο και Γυάρο

Συνεδρίασε χτες εξ αναβολής το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων (ΚΣΝΜ) με θέμα, μεταξύ άλλων, την έγκριση πρότασης του ΚΚΕ για την τοποθέτηση μνημείων του Κόμματος στους ιστορικούς τόπους της Γυάρου και της Μακρονήσου. Υπενθυμίζουμε ότι τα δύο μνημεία είχαν επιλεχθεί κατόπιν πανελλήνιου καλλιτεχνικού διαγωνισμού που είχε προκηρύξει η ΚΕ του ΚΚΕ.

Η δεύτερη αυτή συνεδρίαση, που έγινε μετά από διάστημα έξι μηνών, κατά το οποίο προσκομίστηκαν από το ΚΚΕ όλα τα σχέδια και τα δικαιολογητικά που είχαν ζητηθεί, κατέληξε σε εκ νέου αναβολή οριστικής απόφασης. Η αιτιολόγηση που δόθηκε αυτήν τη φορά είναι ότι υπάρχει πρόθεση συνολικού σχεδιασμού και αξιοποίησης των δύο νησιών και όποια μνημεία θα εντάσσονται σε αυτόν τον σχεδιασμό.

Αυτές οι συνεχείς μανούβρες και κωλυσιεργίες του ΚΣΝΜ είναι περίεργες και προκαλούν ερωτήματα ως προς τις προθέσεις της συγκεκριμένης επιτροπής.

Καλό θα είναι να γνωρίζουν ότι σε αυτούς τους τόπους μαρτύρησαν χιλιάδες μέλη και άλλοι αγωνιστές, ότι ενώ είναι χαρακτηρισμένοι ιστορικοί τόποι για χρόνια, έχουν εγκαταλειφθεί στην τύχη τους και στη φθορά του χρόνου, χωρίς κανένα απολύτως ενδιαφέρον από τους αρμόδιους φορείς.

Αν νομίζουν ότι μπορούν να εμποδίσουν την τοποθέτηση των μνημείων σε αυτούς τους μαρτυρικούς τόπους, κάνουν μεγάλο λάθος!