Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Περίεργη δημοπρασία με έκθεση έργων ζωγραφικής (;) του Χίτλερ

Σφοδρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει στη Γερμανία η προγραμματισμένη για σήμερα δημοπρασία στη Νυρεμβέργη έργων τέχνης που πιστεύεται ότι έχουν φιλοτεχνηθεί από τον Χίτλερ. Πάρα πολλά από αυτά μάλιστα είανι αμφιλεγόμενα μιας και αμφισβητείται η αυθεντικότητά τους και γι’ αυτό αποσύρθηκαν με εισαγγελική παρέμβαση

Ο δήμαρχος της πόλης χαρακτήρισε «κακόγουστη» τη δημοπρασία μιλώντας στην Suddeutsche.

Εκτός από πέντε πίνακες, ένας εκ των οποίων που απεικονίζει μια λίμνη εκτιμάται ότι μπορεί να φτάσει και τα 45.000 ευρώ, βρίσκεται και μια ψάθινη καρέκλα με τον αγκυλωτό σταυρό.

Υπενθυμίζεται ότι η Νυρεμβέργη είναι ο τόπος των μεγάλων συναντήσεων των ναζί τη δεκαετία του 1930 και η πόλη στην οποία δικάστηκαν για εγκλήματα πολέμου αρκετοί Ναζί το 1945.

Αυτό που ενοχλεί αρκετούς είναι, επίσης, το γεγονός ότι οι επίδοξοι αγοραστές δίνουν μεγάλα χρηματικά ποσά προκειμένου να αποκτήσουν ένα ενθύμιο της ναζιστικής περιόδου. «Κάθε φορά γίνεται σούσουρο και οι τιμές συνεχώς ανεβαίνουν. Προσωπικά αυτό με ενοχλεί αρκετά» δήλωσε στον Guardian ο Στέφαν Κλίνγκεν από το Ινστιτούτο Ιστορίας της Τέχνης στο Μόναχο.

Στη Γερμανία η δημόσια εμφάνιση ναζιστικών συμβόλων απαγορεύεται και γι’ αυτό ο οίκος που θα κάνει τη δημοπρασία έβαλε πίξελ στη σβάστικα της ψάθινης καρέκλας και σε ένα βάζο που βρίσκεται στον κατάλογο.

Αμφισβήτηση αυθεντικότητας

πολλά από τα έργα που επρόκειτο να βγουν στο σφυρί σήμερα, κατασχέθηκαν λόγω αμφιβολιών για την αυθεντικότητά τους, ανακοίνωσε η εισαγγελία της Νυρεμβέργης.

Συνολικά 63 έργα που έφεραν την υπογραφή “A. H.” ή “Α. Hitler” κατασχέθηκαν, εκ των οποίων 26 επρόκειτο να δημοπρατηθούν σήμερα, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

“Διενεργούμε έρευνα στην εισαγγελία της Νυρεμβέργης μετά τις υποψίες για πλαστογράφηση και απόπειρα απάτης”, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η γενική εισαγγελέας ‘Αντσιε Γκάμπριελς-Γκόρσολκε διευκρινίζοντας ότι στο εξής η έρευνα διενεργείται για να “εξακριβωθεί αν τα έργα είναι πλαστά ή αυθεντικά”.

Μόνο πέντε από τα 31 έργα που αναγράφονταν στον κατάλογο του οίκου δημοπρασιών θα διατεθούν τελικά προς πώληση. Τα υπόλοιπα 26 έργα σβήστηκαν από τον κατάλογο. Η εισαγγελία κατάσχεσε 37 άλλα, η αυθεντικότητα των οποίων αμφισβητείται επίσης.

Στις 24 Ιανουαρίου η αστυνομία κατάσχεσε τρεις ακουαρέλες που αποδίδονται στον Χίτλερ, οι οποίες επρόκειτο να δημοπρατηθούν στο Βερολίνο την ίδια ημέρα έπειτα από αμφιβολίες για την αυθεντικότητά τους.