Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Περί δημοσιογραφικής ατέλειας σε Μουσεία και Αρχαιολογικούς χώρους

Σχολιάζει ο Ηρακλής Κακαβάνης //

Από 1 Απρίλη 2016 καταργήθηκε η δημοσιογραφική ατέλεια για την είσοδο σε Μουσεία και Αρχαιολογικούς χώρους, κοινώς πληρώνουμε κανονικά. Η φλύαρη και θορυβώδης  ΕΣΗΕΑ περιορίστηκε σε μια επιστολή όταν έγινε γνωστή η περικοπή.

Ετσι τώρα συμβαίνει στην πράξη το εξής. Ο Ελληνας δημοσιογράφος μπορεί να μπαίνει δωρεάν σε Μουσεία άλλων χωρών όχι όμως και της πατρίδας του (και πιθανά οι ξένοι δημοσιογράφοι να μπαίνουν δωρεάν στα ελληνικά μουσεία)

Η πρόσβαση των δημοσιογράφων στις πηγές του πολιτισμού, πέραν του ότι είναι δικαίωμα κατοχυρωμένο και από διεθνείς συμβάσεις, βοηθά στην καλύτερη ανάδειξη και προβολή του πολιτισμού αλλά και στη διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης προσωπικότητας που βρίσκεται σε άμεση ανταπόκριση με το πολιτισμικό περιβάλλον. Δεν μπορεί να νοηθεί δημοσιογράφος αποκομμένος από τις Τέχνες, το Βιβλίο και τις πηγές πολιτισμού του λαού του.

Δεν περιμέναμε κάτι άλλο από κυβερνήσεις που αντιμετωπίζουν Μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους ως επιχειρήσεις.

Βέβαια, αυτό καταλήγει να είναι ήσσονος σημασίας όταν ο Ελληνας πολίτης πληρώνει για την είσοδο σε Μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους. Για να επισκεφτεί  μια τετραμελής οικογένεια σε έναν αρχαιολογικό χώρο  χρειάζεται στην καλύτερη περίπτωση να δώσει πάνω από 20 ευρώ (8 ευρώ η είσοδος για τους ενήλικες).

Δικαίωμα δωρεάν πρόσβασης στα μουσεία και στους αρχαιολογικούς τόπους πρέπει να έχουν ανεξαιρέτως όλοι οι Ελληνες πολίτες. Ο αποκλεισμός είναι ενάντια στη μόρφωση γενικότερα του λαού και στην επαφή του με την ιστορία και την πολιτιστική κληρονομιά.

Μετάβαση στο περιεχόμενο