Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

“Περιβάλλον”: Μπορεί αυτός που προκαλεί το πρόβλημα να το λύσει; (2ο)

(2ο ) – το 1ο μέρος εδώ


Από τον Ιούνη του 2003 που το ΚΚΕ κυκλοφόρησε το πολυσέλιδο επιστημονικό  “ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ” – «Οι πολιτικές που το καταστρέφουν  και το εμπορεύονται – Η πολιτική που το υπερασπίζεται», πέρασε «μια ολόκληρη ζωή» και χάθηκαν χιλιάδες …εκατοντάδες χιλιάδες από τα διαρκή ιμπεριαλιστικά περιβαλλοντικά εγκλήματα.

📌 Ο Σπύρος Χαλβατζής 📌 (σαν μέλος τότε του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ), με τίτλο «Η ρίζα και η επίλυση των περιβαλλοντικών προβλημάτων ζητήματα βαθιά πολιτικά»📌 έγραφε στον πρόλογο:

✔️   Το περιβάλλον βρίσκεται σήμερα, περισσότερο από ποτέ, στο στόχαστρο της ολομέτωπης επίθεσης του ιμπεριαλισμού και των πολυεθνικών. Τα οξυμένα προβλήματα του περιβάλλοντος προστίθενται στα άλλα μεγάλα προβλήματα της ανεργίας, της αποδιάρθρωσης και περιορισμού των κοινωνικών, εργασιακών, δημοκρατικών δικαιωμάτων των εργαζομένων.
✔️  Το ΚΚΕ υποστηρίζει ότι και στο ζήτημα του περιβάλλοντος έχουν διαμορφωθεί δύο εντελώς διαφορετικές αντιλήψεις που συγκρούονται μεταξύ τους: Αλλιώς αντιλαμβάνεται την έννοια του περιβάλλοντος ο κόσμος του μόχθου, της δουλιάς, της δημιουργίας και του πολιτισμού και με εντελώς διαφορετικό τρόπο συμπεριφέρονται απέναντί του, με τις πολιτικές που υλοποιούν, οι κυρίαρχες δυνάμεις, το πολυεθνικό κεφάλαιο, οι κυβερνήσεις που τις εκφράζουν και ολόκληρο το σύστημα που τις υπηρετεί.
✔️   Οι πρώτοι όλο και πιο πολύ συνειδητοποιούν ότι αυτό που ονομάζεται περιβάλλον, δηλαδή ο άμεσος, ο ευρύτερος, αλλά και ο πλανητικός χώρος όπου εργάζονται, δημιουργούν, ονειρεύονται, ξεκουράζονται, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και φροντίδα. Χρειάζεται την υπεράσπισή τους για την προστασία και την αναβάθμισή του.
✔️   Οι δεύτεροι, παρά τις κατά καιρούς «ρηξικέλευθες» δηλώσεις, «διαβεβαιώσεις» και «δεσμεύσεις», με τη δράση τους αποκαλύπτουν ότι το περιβάλλον δεν είναι τίποτα παραπάνω γι’ αυτούς, παρά: Η πηγή (κάθε άλλο παρά ανεξάντλητη) άντλησης και καταλήστευσης φυσικών πόρων. Ο φυσικός χώρος όπου ασκούν την ανεξέλεγκτη δραστηριότητά τους και απορρίπτουν κάθε είδους απόβλητα (υγρά, στερεά, αέρια) της δραστηριότητάς τους αυτής. Ο ιδιαίτερος επικερδής τομέας παραγωγικών επενδύσεων, μόνο για τους ίδιους.

📌 Το ΚΚΕ από καιρό έχει επισημάνει – και επιμένει σ’ αυτό – ότι η λύση των περιβαλλοντικών προβλημάτων δεν είναι ζήτημα τεχνικό, αλλά βαθιά πολιτικό. Η επίλυσή του δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ξεχωριστά από τα άλλα προβλήματα των εργαζομένων. Απαιτεί την εφαρμογή μιας άλλης πολιτικής, έτοιμης να συγκρουστεί με τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα και τα πολλαπλά επιμέρους που διαπλέκονται με τα πρώτα. Μια πολιτική, στο πλαίσιο της λαϊκής οικονομίας, που προτείνει το Κόμμα μας, τους καρπούς της οποίας δε θα απολαμβάνουν οι λίγοι, αλλά όλος ο λαός. Μια πολιτική διαμετρικά αντίθετη από τη βάρβαρη καπιταλιστική λογική της μεγιστοποίησης του ατομικού κέρδους, με οποιοδήποτε τίμημα και της «ελεύθερης αγοράς», που ευθύνεται για τη σημερινή κατάντια του πλανήτη μας📌
✔️   Το ένθετο που έχετε στα χέρια σας, με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος, αποτελεί προϊόν συλλογικής εργασίας και περιέχει θέσεις και προτάσεις ακόμη και ανθρώπων που δεν είναι ενταγμένοι στο ΚΚΕ. Γενικότερα περιέχει θέσεις και προτάσεις που, σε ορισμένες περιπτώσεις, δεν τις θεωρεί ως τελειωμένη υπόθεση, αλλά τις υποβάλλει στην κρίση των απαιτήσεων του μαζικού κινήματος, καθώς και των νέων επιστημονικών και τεχνολογικών εξελίξεων. Πιστεύουμε ότι πρόκειται για υλικό που βοηθά στη συνειδητοποίηση του μαζικού κινήματος και που μπορεί να αποτελέσει οδηγό στη δράση του για ένα καλύτερο περιβάλλον, για μια καλύτερη ποιότητα ζωής, για έναν κόσμο απαλλαγμένο από την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο📌ΚΚΕ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ «Οι πολιτικές που το καταστρέφουν και το εμπορεύονται Η πολιτική που το υπερασπίζεται»

Το Τμήμα Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Περιβάλλοντος της ΚΕ του ΚΚΕ, αναφέρει μεταξύ άλλων:

Η καταστροφή του περιβάλλοντος παίρνει στη χώρα μας, τόσο στα μεγάλα αστικά κέντρα όσο και στην ύπαιθρο, μεγάλες διαστάσεις. Μερικές από τις πιο εμφανείς εκδηλώσεις αυτής της καταστροφής αποτελούν η ρύπανση της ατμόσφαιρας, των επιφανειακών και υπογείων νερών μαζί και των θαλασσών, η ανεξέλεγκτη διαχείριση των απορριμμάτων και των τοξικών αποβλήτων, η ανεπαρκής έως ανύπαρκτη επεξεργασία των υγρών λυμάτων, η χρήση ορμονών, οι γενετικά μεταλλαγμένοι οργανισμοί, η κατάχρηση χημικών λιπασμάτων, φυτοφαρμάκων και αντιβιοτικών, οι καταστροφές των δασών και σπανίων οικοσυστημάτων, η τσιμεντοποίηση ελεύθερων χώρων, η ανορθολογική εκμετάλλευση των φυσικών πόρων, το πολεοδομικό χάος, η φθορά των μνημείων του πολιτισμού μας. Άμοιρη ευθυνών δεν είναι και η επίδραση πολλών περιβαλλοντικών προβλημάτων παγκόσμιας εμβέλειας, όπως η τρύπα του όζοντος, το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

 1. Η εργατική τάξη και τα άλλα εργαζόμενα στρώματα πλήττονται ιδιαίτερα από την υποβάθμιση αυτή.
 2. Η κατάσταση αυτή είναι αποτέλεσμα, πρώτα απ’ όλα, του καπιταλιστικού τρόπου ανάπτυξης της χώρας και εντείνεται παραπέρα από την πολύμορφη εξάρτησή της.
 3. Καθοριστικές, για τη συνεχιζόμενη καταστροφή του περιβάλλοντος στη χώρα μας είναι οι ευθύνες όλων των κυβερνήσεων της μεταπολίτευσης της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ οι οποίες το διαχειρίστηκαν ως γνήσιοι πολιτικοί εκφραστές του μεγάλου κεφαλαίου. Εμπορευματοποίησαν και το περιβάλλον, όπως όλα τα κοινωνικά αγαθά, εξασφαλίζοντας την επικυριαρχία του κέρδους πάνω στο συλλογικό συμφέρον.
 4. Για το ΚΚΕ είναι καθαρό ότι τα μεγάλα περιβαλλοντικά προβλήματα θα λυθούν μόνο με την ανατροπή του καπιταλιστικού συστήματος που τα δημιουργεί, τα αναπαράγει και τα οξύνει. Παλεύοντας για την ανατροπή του συστήματος αυτού, το ΚΚΕ καταθέτει συγκεκριμένες προτάσεις που πρέπει να αποτελέσουν διεκδικήσεις των εργαζομένων.
 5. Από θεματική άποψη τα ζητήματα που εμπλέκονται με την προστασία του Περιβάλλοντος είναι πολλά. Το ΚΚΕ θέλοντας να παρουσιάσει τη δική του αντίληψη για το Περιβάλλον και από τη θεματική του οπτική, κάνει γνωστό ότι θεωρεί ως ζητήματα βασικής προτεραιότητας τα παρακάτω: Α. Γενικά περιβαλλοντικά ζητήματα Β. Περιβαλλοντικά ζητήματα των μεγάλων πόλεων Γ. Πρόσθετα περιβαλλοντικά ζητήματα της Αττικής (γίνεται αναλυτική αναφορά)
 6. Για όλα τα πιο πάνω ζητήματα το ΚΚΕ έχει επεξεργαστεί συγκεκριμένες θέσεις, τις περισσότερες από τις οποίες έχει δημοσιοποιήσει. Τις θέσεις, όμως, αυτές δεν τις θεωρεί τελειωμένη υπόθεση αλλά τις υποβάλλει συνεχώς στη δοκιμασία των απαιτήσεων του μαζικού κινήματος καθώς και των νέων επιστημονικών και τεχνολογικών εξελίξεων. Πάνω απ’ όλα, όμως το ΚΚΕ τονίζει ότι οι θέσεις αυτές και κάθε άλλη χρήσιμη πρόταση, θα μείνουν κενό γράμμα αν δε γίνουν κτήμα των εργαζομένων και της νεολαίας και κυρίως υπόθεση της πάλης του λαού, του μαχόμενου τμήματος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της προοδευτικής διανόησης, όλου του μαζικού κινήματος.

✔️   Η έκδοση θίγει θεματικά και γενικότερα ζητήματα όπως |> «O μαρξισμός και το περιβάλλον» του Καθηγητή Πολεοδομίας ΕΜΠ Γιώργου Σαρηγιάννη, |> «Η “νέα τάξη πραγμάτων” για το περιβάλλον και η εφαρμογή της στην Ελλάδα» του Νίκου Περπέρα, |> «Ευρωπαϊκή Ένωση: Υποταγή και του περιβάλλοντος στις επιταγές του κεφαλαίου» του Δασολόγου Αντώνη Π. Ραλλάτου |> «Από τις προσδοκίες του Ρίο στην ανώμαλη προσγείωση του Γιοχάνεσμπουργκ» του Νίκου Μολυβιάτη, |> «Ολυμπιάδα 2004: Ενα «όραμα» που μετατρέπεται σε «εφιάλτη» για το περιβάλλον» του αρχιτέκτονα μηχανικού Κυριάκου Ι. Καρύδη |> «Ο αγώνας για υγιεινά τρόφιμα άμεσα συνδεδεμένος με την πάλη για κοινωνική αλλαγή» του γεωπόνου Γιάννης Σφυρή, |> «Βιοτεχνολογία και περιβάλλον» του κτηνίατρου Παναγιώτη Τριαντάφυλλου |> «Βιομηχανικά Ατυχήματα Μεγάλης Έκτασης» της Χημικού μηχανικού & ερευνήτριας στο ΕΛΙΝΥΑΕ, Εύης Γεωργιάδου |> «Ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία και Δημόσια Υγεία» (υπογρ Χρ. Χ.) |> «Οι πολιτικοί όροι για την αξιοποίηση της αιολικής ενέργειας» του Μάκη- Παπαδόπουλου Μηχανολόγου, αντιπρόεδρου του Πανελλήνιου Συλλόγου Διπλωματούχων Μηχανολόγων-Ηλεκτρολόγων (ΣΣ |> σήμερα μέλος του ΠΓ της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ – υπεύθυνος της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ) … |> «Περιβαλλοντικά προβλήματα στον αστικό χώρο» (υπογρ Γ. Μ. Σ.)

pdfΚΚΕ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ – Οι πολιτικές που το καταστρέφουν και το εμπορεύονται – Η πολιτική που το υπερασπίζεται

txtΚΚΕ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ – Οι πολιτικές που το καταστρέφουν & το εμπορεύονται – Η πολιτική που το υπερασπίζεται

Σήμερα, αν και έχουν περάσει 16 χρόνια από τότε τα προβλήματα παραμένουν και μάλιστα σε υπερθετικό βαθμό (αυτό που οι μαθηματικοί ονομάζουν “στη νιοστή”). Σαράντα επτά χρόνια μετά την καθιέρωση από τον ΟΗΕ της 5ης Ιούνη ως Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, οι μονοπωλιακοί όμιλοι συνεχίζουν απτόητα να καταστρέφουν και στη χώρα μας το περιβάλλον στο κυνήγι του κέρδους. Άλλες τόσες φορές, κάθε τέτοιον καιρό, αστικές κυβερνήσεις (των ΣυριζΑνελ πέρσι και της ΝΔ φέτος) και ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί, ξεπερνώντας κάθε όριο υποκρισίας, δίνουν όρκους πίστης για ένα «βιώσιμο πλανήτη». Εξαγγέλλουν μέτρα για τη «σωτηρία» του. Στην πραγματικότητα στοχεύουν στην ενίσχυση των καπιταλιστικών επενδύσεων, ώστε το κεφάλαιο να βγάλει κέρδος και απ’ τα προβλήματα που το ίδιο δημιουργεί.
Από δίπλα, ορισμένες, πλούσια αμειβόμενες, περιβαλλοντικές οργανώσεις (|> του είδους «όλοι μαζί μπορούμε»), που κάνουν ό,τι μπορούν για να αθωώσουν τον ένοχο, τον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής. Ακόμη και αν προβάλουν κάποιες εξόφθαλμες πλευρές της καταστροφικής -για το περιβάλλον- δράσης του κεφαλαίου, μόνο και μόνο για να φανούν πιο αξιόπιστες στα μάτια των λαϊκών στρωμάτων, τις αποδίδουν τελικά όχι στην ίδια τη φύση του εκμεταλλευτικού συστήματος, αλλά σε κάποια επιμέρους λάθη, αστοχίες ή έστω καταδικαστέες υπερβολές.

Οι κυβερνήσεις πέφτουνε και η ιστορία επαναλαμβάνεται …Κώστας Καραμανλής, ΓΑ. ΠΣαμαράςΤσίπρας / ΣΥΡΙΖΑ–ΑΝΕΛ, ο ένα κόβει κι ο άλλος ράβει όλοι εφαρμόζουν αποφασιστικά τις ευρωενωσιακές κατευθύνσεις και συστάσεις, που βλέπουν το περιβάλλον ως πεδίο ασύδοτης δράσης για την προσέλκυση επενδύσεων, την άντληση πρώτων υλών για τα εμπορεύματά τους, την κατασκευή των δικτύων μεταφοράς και την απόρριψη των αποβλήτων, που προκύπτουν από την όλη δραστηριότητά τους.

Η 2η φορά «αριστερά» φρόντισε να «ολοκληρώσει», μέχρι να παραδώσει τη σκυτάλη

 • Σε σχέση με τους υδάτινους πόρους προχώρησε στην 1η Αναθεώρηση των Σχεδίων Διαχείρισης των Λεκανών Απορροής Ποταμών (ΣΔΛΑΠ) της χώρας, με πυρήνα την κοινοτική Οδηγία – Πλαίσιο του 2000 για το νερό, που θέτει σε προτεραιότητα την εξοικονόμηση της ζήτησης του νερού, σε αντιπαράθεση με τα μέτρα εμπλουτισμού των υπόγειων, κύρια, υδροφορέων σε κάθε υδατικό διαμέρισμα.
 • Ενθάρρυνε με τη στάση της, την ασύδοτη δράση του βιομηχανικού κεφαλαίου να σπέρνει τα απόβλητά του κατά το δοκούν.
 • Σε σχέση με τα δάση και τα οικοσυστήματα, όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις παίρνει η καταστροφή δασικών εκτάσεων και οικοσυστημάτων από πάρκα ανεμογεννητριών, καθώς και η κατάληψη γεωργικής γης, ακόμη και υψηλής παραγωγικότητας, από την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων.
 • Τα δασοκτόνα νομοσχέδια, με αλλαγή χρήσης δίνουν και παίρνουν
 • Ανησυχητική είναι και η ραγδαία εξάπλωση των μονάδων καύσης βιομάζας και βιορευστών ανά τη χώρα, για παραγωγή Ηλεκτρικής Ενέργειας, ενώ με τη δημοσίευση, της «Εθνικής Στρατηγικής για τα Δάση», αποκαλύπτεται ξεκάθαρα η πρόθεση της κυβέρνησης να ανοίξει νέους δρόμους, για την εκμετάλλευση των δασικών οικοσυστημάτων με την παραπέρα εμπορευματοποίηση της δασικής γης για τουριστικές και ενεργειακές επενδύσεις ΑΠΕ.
 • Σε σχέση με τη διαχείριση των αποβλήτων, η κυβέρνηση ξεχώρησε για τη συνειδητή απραξία στην επίλυση σοβαρών προβλημάτων σε διάφορες περιοχές της χώρας, όπου η έλλειψη υποδομών διαχείρισης έχει δημιουργήσει εκρηκτικές καταστάσεις σε βάρος της υγείας και της ποιότητας ζωής των λαϊκών στρωμάτων, αλλά και σε μερίδα επαγγελματιών, με εμφανή σκοπό να ανοίξει ο δρόμος στο «σωτήρα ιδιώτη» και εκεί όπου δεν είχαν δημιουργηθεί οι κατάλληλες γι’ αυτό προϋποθέσεις.
 • Παράλληλα, συνέχισε και ολοκλήρωσε την υπογραφή των ΣΔΙΤ με μια χούφτα επιχειρηματικούς ομίλους για την κατασκευή μονάδων επεξεργασίας σύμμεικτων αποβλήτων (ΜΕΑ) ανά τη χώρα και ταυτόχρονα, προωθώντας με ιδιαίτερο ζήλο την καύση των λεγόμενων «απορριμματογενών καυσίμων» (σκουπίδια με υψηλή σχετικά θερμογόνο δύναμη) στις τσιμεντοβιομηχανίες.
 • Τέλος -ενδεικτικά, το σοβαρό περιβαλλοντικό πλήγμα του Σαρωνικού με τις πετρελαιοκηλίδες, οι καταστροφικές πλημμύρες με τους 24+ νεκρούς στη Μάνδρα της Αττικής και το έγκλημα στο Μάτι με τους 102 νεκρούς, αποτελούν μια ακόμη αδιάψευστη μαρτυρία για την πολιτική των «αριστερών» αστικών κυβερνήσεων.

«Πράσινα» φούμαρα / έκαστος εφω ετάχθη:

Με συνθήματα του τύπου «Πράσινη Λύση στην Κρίση: οικονομία, κοινωνία, περιβάλλον» ή «Αλλάζουμε πολιτικές, αλλάζουμε και εμείς», «Να πάρουμε τη ζωή μας στα χέρια μας – Οικολογική και κοινωνική καινοτομία, συμμετοχική δημοκρατία, πράσινη οικονομία στην Ελλάδα και στην Ευρώπη» εμφανίζονται οι Οικολόγοι Πράσινοι (βασικά στις ευρωεκλογές όπου μάλιστα ανέβασαν τον αριθμό των εδρών τους από τις 52 στις 69 και ετοιμάζονται «να κάνουν παιχνίδι»).  Στη χώρα μας δεν τα κατάφεραν γιατί διάφορα άλλα αστικά κόμματα «μίας χρήσης» -που κι αυτά όπως δημιουργήθηκαν έτσι διαλύθηκαν, τους πήραν τη μερίδα του λέοντος: δεν παύουν βέβαια να παίζουν το ρόλο τους κρύβοντας το κύριο, δηλ. τους υπαίτιους σχετικά με το ποιος βιάζει το περιβάλλον (οι λαϊκοί άνθρωποι; ή οι βιομήχανοι;) και να μη λένε κουβέντα για το κέρδος στο βωμό του οποίου θυσιάζεται, αποτελώντας ακόμη μια κολυμβήθρα του Σιλωάμ που βολεύει το σύστημα -ευαίσθητοι δήθεν, κατά τα άλλα υπέρμαχοι της καπιταλιστικής ζούγκλας, με τα μονοπώλια να κάνουν «πράσινες» επενδύσεις.


Αύριο το 3ο μέρος |> το 1ο μέρος εδώ <|


Επιμέλεια  Ομάδα ¡H.lV.S!

Επικοινωνία – [ FaceBook |>1<|-|>2<| ] – Blog