Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Περισσότεροι από 100 μετανάστες αγνοούμενοι – Χιλιάδες οι νεκροί και αγνοούμενοι τα τελυταία χρόνια

Μπορεί τα στοιχεία να δείχνουν μείωση των προσφυγικών ροών από τη θάλασσα της Μεσογείου, όμως το ένα ναυάγιο διαδέχεται το άλλο και ο αριθμός των πνιγμένων να αυξάνεται κατά εκατοντάδες.

Περισσότεροι από 100 μετανάστες είναι αγνοούμενοι μετά το ναυάγιο του πλεούμενού τους στα ανοικτά της δυτικής Λιβύης, δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος του λιβυκού Πολεμικού Ναυτικού, επικαλούμενος επιζήσαντες.

Σύμφωνα με τον ναύαρχο Αγιούμπ Κάσεμ, «τουλάχιστον επτά επιζήσαντες» παρέμειναν επί τρεις ημέρες στη θάλασσα πριν φθάσει χθες βοήθεια.

Ο Κάσεμ δεν ήταν άμεσα σε θέση να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για το ναυάγιο, που σημειώθηκε στα ανοικτά της Σαμπράτα, η οποία βρίσκεται δυτικά της Τρίπολης.

Η πόλη αυτή, από την οποία ξεκινούν μετανάστες προς την Ευρώπη, είναι από την Κυριακή το θέατρο βίαιων μαχών ανάμεσα σε αντίπαλες ένοπλες οργανώσεις.

Την περασμένη εβδομάδα, η λιβυκή ακτοφυλακή οδήγησε πίσω στην ακτή, από τη θάλασσα, περισσότερους από 3.000 μετανάστες ενώ περίπου 2.000 άλλοι αποβιβάσθηκαν στην Ιταλία, σύμφωνα μ’ έναν απολογισμό από πολλές επίσημες πηγές κι ένα ιταλικό μέσο ενημέρωσης.

Οι αριθμοί αυτοί δείχνουν πως η μεταναστευτική οδός ανάμεσα στη Λιβύη και την Ιταλία, την πλησιέστερη ευρωπαϊκή χώρα, δεν είναι συνεπώς εντελώς κλειστή παρά τη θεαματική μείωση της ροής των μεταναστών μεταξύ αυτών των δύο χωρών.

Η Ιταλία έχει καταγράψει 6.500 αφίξεις από τα μέσα Ιουλίου, δηλαδή μόλις το 15% του μέσου όρου που είχε καταγραφεί κατά την περίοδο αυτή από το 2014 έως το 2016.

Πάνω από 22.500 οι νεκροί και αγνοούμενοι τα τελευταία 3,5 χρόνια

Σε 22.500 ανέρχονται οι θάνατοι και οι εξαφανίσεις μεταναστών παγκοσμίως από την αρχή του 2014 ως και τον Ιούνιο του 2017, σύμφωνα με την έκθεση «Fatal Journeys» (ολέθρια ταξίδια) του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ).

Οι περισσότεροι θάνατοι συνεχίζουν να καταγράφονται στη Μεσόγειο, διαπιστώνει η έκθεση, και ανέρχονται σε 14.500 από το 2014 ως και τον Ιούνιο του 2017. Για το 2016 οι εξαφανίσεις και οι θάνατοι στη Μεσόγειο ανέρχονται σε 5.143 και ο αριθμός αυτός είναι ο μεγαλύτερος που έχει καταγραφεί ετησίως από το 2000 ως και σήμερα. Κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2017 έχουν καταγραφεί συνολικά 3.781 θάνατοι και εξαφανίσεις, εκ των οποίων οι 2.200 στην περιοχή της κεντρικής Μεσογείου. Ο αριθμός αυτός είναι συγκριτικά μικρότερος από τους 4.376 θανάτους που καταγράφηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2016, ωστόσο είναι αυξημένος σε σχέση με τις αντίστοιχες περιόδους των ετών 2014-2015.

Από το 2000 οι θάνατοι παγκοσμίως ανέρχονται σε 60.000, ωστόσο όπως παρατηρεί ο ΔΟΜ «ο πραγματικός αριθμός των περιστατικών παραμένει άγνωστος, διότι θεωρείται πλέον δεδομένο ότι πολλά περιστατικά δεν καταγράφονται ποτέ». Χαρακτηριστικό της έλλειψης στοιχείων που καταγράφονται στο πλαίσιο των μεταναστευτικών ροών προς τη Μεσόγειο είναι το γεγονός ότι για περισσότερους από 10.000 θανάτους το γένος και η ηλικία του θύματος παραμένουν άγνωστα. Από το σύνολο των θανάτων στη Μεσόγειο την τελευταία τριετία έχουν ταυτοποιηθεί μόλις 658 γυναίκες και 532 παιδιά.

Ιδιαίτερα δύσκολη είναι και η καταγραφή της παιδικής θνησιμότητας. Συνολικά από το 2014 ως και τον Ιούνιο του 2017 έχουν καταγραφεί παγκοσμίως 665 θάνατοι παιδιών, με τον πραγματικό αριθμό των θυμάτων να υπολογίζεται ωστόσο τριπλάσιος.