Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Πετσόκοψαν την ερώτηση του Ριζοσπάστη στη χτεσινή ενημέρωση

Το γεγονός ότι η κυβέρνηση ακόμα και σήμερα, εν μέσω της πανδημίας του νέου κορονοϊού, κινούμενη σταθερά στη λογική «κόστους – οφέλους», παραπέμπει στο… «αν χρειαστεί» τα επιτακτικά μέτρα προστασίας της υγείας και της ζωής του λαού που θα έπρεπε ήδη να έχει πάρει, επιβεβαίωσε η απάντηση του υφυπουργού Υγείας Β. Κοντοζαμάνη στη ερώτηση που υπέβαλε σήμερα ο «Ριζοσπάστης» στην ημερήσια επίσημη ενημέρωση για τον κορονοϊό.

Ετσι, απαντώντας στο ερώτημα της εφημερίδας γιατί η κυβέρνηση δεν προχωρά άμεσα στην επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας, ο υφυπουργός ισχυρίστηκε πως κάτι τέτοιο θα γίνει «αν χρειαστεί, σε επόμενη φάση της νόσου» και πως «σε αυτήν τη φάση υπάρχει επάρκεια»…

Η ανάγκη επίταξης του ιδιωτικού τομέα ωστόσο είναι άμεση, αφορά στο εδώ και τώρα, δεν είναι… «για επόμενη φάση».

Εδώ και τώρα χιλιάδες καρκινοπαθείς και ασθενείς με άλλα σοβαρά νοσήματα βλέπουν τις εξετάσεις τους, τις θεραπείες τους και τα χειρουργεία τους να αναβάλλονται, στα πλαίσια της προετοιμασίας των νοσοκομείων για τον κορονοϊό, κι ας ισχυρίστηκε ο υφυπουργός ότι «δίνονται σαφείς οδηγίες» για το αντίθετο…

Εδώ και τώρα η κυβέρνηση προχωρά σε αναστολή λειτουργίας των Περιφερειακών – Αγροτικών Ιατρείων, για να μετακινήσει το προσωπικό τους σε νοσοκομεία, αφήνοντας ακόμα πιο εκτεθειμένο το λαό, ευπαθείς ομάδες στην ύπαιθρο κ.ο.κ., την ίδια ώρα που άνθρωποι ήδη πεθαίνουν μόνοι αβοήθητοι στο σπίτι τους, ενώ οι οδηγίες του ΕΟΔΥ είναι όσοι έχουν συμπτώματα να μένουν σπίτι και να έχουν «καθημερινή επικοινωνία με τον προσωπικό θεράποντα ιατρό τους»…

Ηδη εξάλλου η ίδια κυβέρνηση προχωρά σε συμφωνίες για επιπλέον κλίνες ΜΕΘ από τον ιδιωτικό τομέα, όχι όμως με όρους πραγματικής επίταξης και των 350 ιδιωτικών κρεβατιών ΜΕΘ, αλλά «μισθώνοντας» μερικές δεκάδες κλίνες, με το «αζημίωτο» για τους κλινικάρχες. Το «αν και εφόσον χρειαστεί» του υπουργείου Υγείας παραπέμπει σε αντίστοιχες απαράδεκτες συμφωνίες και στην «επόμενη φάση».

Την ίδια εικόνα «επάρκειας» επιχείρησε να παρουσιάσει ο υφυπουργός Υγείας και σε ό,τι αφορά στις κλίνες ΜΕΘ «σε αυτήν τη φάση», όπως είπε. Η αλήθεια ωστόσο είναι ότι ακόμα και στο μεγαλύτερο νούμερο που έχει δώσει η κυβέρνηση – μαζί με τη «μίσθωση» κλινών του ιδιωτικού τομέα – μιλάει για 870 κλίνες ΜΕΘ, όταν με βάση τα επίσημα κριτήρια σε «κανονικές» συνθήκες, και προ κορονοϊού, η χώρα έχει ανάγκη για 3.500 κλίνες.

Οι δε 3.100 κλίνες για ήπια και μέτρια περιστατικά που ανέφερε ξανά ο υφυπουργός, προκύπτουν από το υποχρεωτικό άδειασμα άλλων κλινικών ή τμημάτων και τις μετακινήσεις προσωπικού, με όσα προβλήματα αυτό δημιουργεί σε άλλους ασθενείς, αφού η κυβέρνηση δεν προχωρά σε επίταξη του ιδιωτικού τομέα.

Αντίστοιχα, στο ερώτημα του «Ριζοσπάστη» για την υποχρεωτική ένταξη σε έναν ενιαίο σχεδιασμό των 60.000 ιδιωτών γιατρών, ώστε μεταξύ άλλων να είναι δυνατή η εξέταση ασθενών που παραμένου σπίτι, ο υφυπουργός απάντησε γενικόλογα ότι… «θα μπορούν να επισκέπτονται τους ασθενείς κατ’ οίκον», χωρίς η κυβέρνηση βέβαια να παίρνει κανένα τέτοιο οργανωμένο μέτρο.

Στο ίδιο μήκος κύματος, σε ό,τι αφορά στις μεγάλες ελλείψεις σε μέσα προστασίας των υγειονομικών, ο Β. Κοντοζαμάνης, αφού πρώτα επκαλέστηκε την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης, ισχυρίστηκε ότι «αυτή τη στιγμή επαρκούν τα υλικά τα οποία διαθέτουμε», όταν σωματεία υγειονομικών σε όλη τη χώρα καταγγέλλουν καθημερινά πολύ βασικές ελλείψεις σε μέσα προστασίας, γεγονός που συμβάλλει στο να αυξάνονται συνεχώς οι υγειονομικοί που εκτίθενται στον ιο και βγαίνουν εκτός μάχης.

Καραντίνα…

Στο μεταξύ, σε πετσόκομμα της ερώτησης που υπέβαλλε γραπτά ο «Ριζοσπάστης» πριν την ημερήσια επίσημη ενημέρωση για τον κορονοϊό προχώρησαν οι αρμόδιοι του υπουργείου Υγείας. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι η εφημερίδα είχε δεχτεί προηγουμένως να υποβάλλει μια και όχι δυο ερωτήσεις (όπως δικαιούται και όπως κάνει η πλειοψηφία των Μέσων) για να μην ξεπεράσει τον προβλεπόμενο χρόνο, παρά το γεγονός ότι η δυνατότητα επιβολής ερωτήσεων έχει περιοριστεί πολύ εξαιτίας των συνθηκών.

Η ερώτηση του «Ριζοσπάστη» που τελικά αναγνώστηκε, όπως προαναφέρθηκε, αφορούσε την επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας και τις μεγάλες ελλείψεις σε μέσα προστασίας των Υγειονομικών.

Προηγούμενα όμως το υπουργείο είχε φροντίσει να πετσοκόψει το εξής εισαγωγικό σκέλος της ερώτησης: «Χωρίς να αναφέρετε πόσους εντατικολόγους έχετε προσλάβει τις τελευταίες βδομάδες, ισχυρίζεστε ότι έχετε εξασφαλίσει 870 κρεβάτια σε ΜΕΘ, όταν πριν την πανδημία έπρεπε να λειτουργούν 3.000 κρεβάτια, σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρία Εντατικολόγων. Υπόσχεστε ότι θα γίνουν 4.000 προσλήψεις υγειονομικών, όταν στα δημόσια νοσοκομεία λείπουν 30.000 μόνιμοι γιατροί, νοσηλευτές και παραϊατρικό προσωπικό, βάσει των οργανογραμμάτων. Υπολογίζοντας ότι το 9 – 11% του συνόλου των βεβαιωμένων κρουσμάτων κορονοϊού αφορά το υγειονομικό προσωπικό κι εκατοντάδες υγειονομικοί είναι σε καραντίνα, σήμερα έχουμε περισσότερους ή λιγότερους υγειονομικούς σε υπηρεσία από την έναρξη της νόσου; Γιατί δεν προχωράτε σε μαζικές προσλήψεις μόνιμων γιατρών και νοσηλευτών;».

Να υποθέσουμε ότι εκτός από την κυκλοφορία, η «καραντίνα» της κυβέρνησης αφορά και τις ενοχλητικές ερωτήσεις προς το υπουργείο Υγείας;