Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

«Πιστοποιητικά» μη αντικειμενικότητας για τους κλητούς της ενημέρωσης, χρήματα για τους εκλεκτούς, μοίρασε η κυβέρνηση

Ευθύς εξαρχής που ανακοινώθηκε το μοίρασμα πολλών εκατομμυρίων ευρώ στα ΜΜΕ για την καμπάνια «Μένουμε Σπίτι» , το Ατέχνως (από τα ελάχιστα Μέσα που το έπραξαν) δήλωσε αρνείται να λάβει έστω και ένα λεπτό του ευρώ και κατήγγειλε ταυτόχρονα ότι η κυβέρνηση μοίραζε αφειδώς εκατομμύρια ευρώ σε μέσα ενημέρωσης προκειμένου να παίξουν το ρόλο του «κυβερνητικού παπαγάλου».

banner aggoules

Ήμασταν σχεδόν βέβαιοι όταν γράφαμε εκείνες τις αράδες ότι αυτό θα είναι και μια νέα πηγή σκανδάλου. Δεν μπορούσαμε όμως να φανταστούμε το μέγεθός του. Άρχισαν οι καταγγελίες (από αποκλεισμένους) και αναγκάστηκε η κυβέρνηση να δώσει στη δημοσιότητα τη λίστα των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης που πήραν το διαφημιστικό μπαξίσι.  Δεν αναφέρονται βέβαια τα ποσά που εισέπραξε κάθε Μέσο, όμως το περιεχόμενο της λίστας μας άφησε (και όχι μόνο εμάς) άφωνους.

Ζήτημα πρώτο: Στη λίστα βλέπουμε εφημερίδες, sites, ραδιόφωνα και τηλεοράσεις, απ’ όλη την Ελλάδα. Στη λίστα δεν είναι μόνο κάτι απίθανα ή κάποια άλλα που δεν υπάρχουν καν αλλά είναι και sites που δεν περιέχονται στο Μητρώο Online Media. Αυτό από το νόμο απαγορεύεται.

Βλέπουμε site που είναι ανενεργά (error), site που δεν έχουν αναρτήσεις ακόμη και blog!!! Αναφερόμαστε στα site γιατί σε αυτά είναι εύκολη η επιβεβαίωση. Τι να υποθέσουμε για τον περιφερειακό Τύπο και περιφερειακά ραδιόφωνα; Ποιος, με τι κριτήρια και πόσα πήρε;

Ζήτημα δεύτερο: Επιδοτήθηκαν site που δεν είναι στο Μητρώο Online Media και αποκλείστηκαν άλλα που είναι εγγεγραμμένα. Το δε Ατέχνως ούτε καν ενημερώθηκε από τη Γενική Γραμματεία Τύπου. Γιατί;

Ζήτημα τρίτο: Στη Βουλή χθες ο Στέλιος Πέτσας εξήγησε γιατί απέκλεισε κάποια ΜΜΕ. Επειδή, είπε, δεν «λειτουργούν πληρώντας κριτήρια αντικειμενικότητας και αμεροληψίας και τηρώντας τις αρχές της ηθικής και δεοντολογίας, συνεκτιμώμενης της αξιοπιστίας των μέσων αναφορικά με τη μη αναπαραγωγή ψευδών ειδήσεων (fake news) και τη μη πρόκληση σύγχυσης στο κοινό».

Όπερ εστί μεθερμηνευόμενον, το Ατέχνως (για παράδειγμα) δεν είναι αντικειμενικό και παράγει fake news!!! Ποιος και βάσει ποίων κριτηρίων και τεκμηρίων έκανε αυτή την αξιολόγηση; Υποδείξτε μας έστω μία ανάρτησή μας που να υπάγεται στην αιτιολόγησή σας. 

Ποιος έκρινε ότι παράγει αντικειμενική ενημέρωση ο Μένιος Φουρθιώτης και χρηματοδοτήθηκε για ανύπαρκτα site;

Tο ζήτημα δεν είναι μόνο πολιτικό και ηθικό αλλά και νομικό.

Δείτε τη λίστα:

Λίστα Χρηματοδοτούμενων Μέσων_Εκστρατεία covid 19