Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πλήρως ευθυγραμμισμένη με τους ιμπεριαλιστές η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στο ζήτημα της Βενεζουέλας

Την πλή­ρη ευθυ­γράμ­μι­ση της κυβέρ­νη­σης με την στά­ση των ιμπε­ρια­λι­στών της ΕΕ και των ΗΠΑ στο θέμα της Βενε­ζου­έ­λας απο­κά­λυ­ψε σε δηλώ­σεις του ο ανα­πλη­ρω­τής υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών Γ. Κατρούγκαλος. 

Παρά τις υπο­κρι­τι­κές δηλώ­σεις περί δήθεν στή­ρι­ξης και… αλλη­λεγ­γύ­ης του ΣΥΡΙΖΑ στην νόμι­μα εκλεγ­μέ­νη κυβέρ­νη­ση του Νικο­λάς Μαδού­ρο, ο κ.Κατρούγκαλος παρα­δέ­χθη­κε σε δηλώ­σεις του από τις Βρυ­ξέλ­λες ότι η ελλη­νι­κή κυβέρ­νη­ση ουσια­στι­κά στη­ρί­ζει — και συν­δια­μορ­φώ­νει — την επεμ­βα­τι­κή πολι­τι­κή της ΕΕ υπέρ του ακρο­δε­ξιού πρα­ξι­κο­πη­μα­τία Χ. Γκουαϊδο. 

«Η αλή­θεια είναι ότι όχι απλώς δεν απο­κλί­νει η θέση μας από τις θέσεις της Ευρω­παϊ­κής Ένω­σης, αλλά συν­δια­μορ­φώ­σα­με τις θέσεις αυτές, ακρι­βώς για­τί θέλου­με η Ευρω­παϊ­κή Ένω­ση να είναι παγκό­σμιος παί­κτης, αυτό­νο­μος, με τη δική της παρου­σία βασι­σμέ­νη στις δικές της αξί­ες, της δημο­κρα­τί­ας, των ανθρώ­πι­νων δικαιω­μά­των και του κρά­τους δικαί­ου» υπο­γράμ­μι­σε ο Γ. Κατρού­γκα­λος, τονί­ζο­ντας παράλ­λη­λα ότι η κυβέρ­νη­ση ΣΥΡΙΖΑ σέβε­ται και υπο­στη­ρί­ζει «τις αρμο­διό­τη­τες και της Εθνο­συ­νέ­λευ­σης της Βενε­ζου­έ­λας και του προ­έ­δρου της στην άσκη­ση των συνταγ­μα­τι­κών τους αρμο­διο­τή­των προς την κατεύ­θυν­ση διε­ξα­γω­γής εκλογών». 

Η ελλη­νι­κή κυβέρ­νη­ση μπο­ρεί να μην έχει ανα­γνω­ρί­σει επί­ση­μα τον πρα­ξι­κο­πη­μα­τία- μαριο­νέ­τα των ΗΠΑ- Γκουαϊ­δό ως πρό­ε­δρο της Βενε­ζου­έ­λας, εν τού­τοις από τις δηλώ­σεις του ανα­πλη­ρω­τή υπουρ­γό Εξω­τε­ρι­κών γίνε­ται σαφές ότι κινεί­ται στη γραμ­μή της ΕΕ, ανα­πα­ρά­γο­ντας μάλι­στα τα προ­κλη­τι­κά επι­χει­ρή­μα­τα Ουά­σινγ­κτον και Βρυ­ξελ­λών περί «δημο­κρα­τί­ας» και «διε­ξα­γω­γής ελεύ­θε­ρων εκλογών».

Σημειώ­νε­ται ότι, μέχρι στιγ­μής, δεκα­τέσ­σε­ρα κρά­τη-μέλη της ΕΕ, όπως οι  Ισπα­νία, Γαλ­λία, Βρε­τα­νία, Δανία, Ολλαν­δία, Λιθουα­νία, Λετο­νία, Εσθο­νία, Πορ­το­γα­λία, Αυστρία, Δημο­κρα­τία της Τσε­χί­ας, Σου­η­δία, Φιν­λαν­δία και Λου­ξεμ­βούρ­γο- ανα­γνώ­ρι­σαν τον Γκουαϊ­δό ως πρό­ε­δρο της Βενεζουέλας.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο