Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Πλειστηριασμοί: Εν ονόματι της τρίτης αξιολόγησης…

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ συμφώνησαν για άμεση έναρξη των πλειστηριασμών για ξεμπούκωμα των τραπεζών από τα «κόκκινα» δάνεια, για να μπορέσουν να στηρίξουν την ανάκαμψη της οικονομίας, διοχετεύοντας χρήμα στους νέους επενδυτές και σε όσες επιχειρήσεις μπορούν να ανταποκριθούν σε παλιότερα δάνεια.

Εκτός από τα επιχειρηματικά «κόκκινα» δάνεια, υπάρχουν και χιλιάδες στεγαστικά, που αφορούν το κεραμίδι της εργατικής – λαϊκής οικογένειας. Τα δάνεια όμως αυτά δεν «κοκκίνισαν» επειδή οι εργάτες και τα παιδιά τους ζούσαν πλουσιοπάροχα, αλλά επειδή πλήρωσαν την καπιταλιστική κρίση με τον ίδιο τρόπο που τα προηγούμενα χρόνια πλήρωναν την ανάπτυξη για το κεφάλαιο.

Μετά από εφτά χρόνια και τρία μνημόνια ανεργίας, μειώσεων μισθών, συντάξεων, επιδομάτων, ελαστική απασχόληση, άγρια φορολεηλασία, η πλειοψηφία του λαού αδυνατεί να πληρώσει δάνεια  (και φόρους).

Οι θεσμοί έχουν ζητήσει – και η κυβέρνηση αποδέχτηκε – τουλάχιστον 600 – 700 πλειστηριασμούς τους πρώτους μήνες του 2018, με σταδιακή αύξηση του όγκου μετά το δεύτερο εξάμηνο, ενώ κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2018 οι τράπεζες θα πρέπει να διενεργήσουν 10.000 πλειστηριασμούς με στόχο ο συνολικός αριθμός να φτάσει τους 18.000.

Μάλιστα απαίτησαν άμεση έναρξη.  Δεν προκαλεί εντύπωση που η κυβέρνηση έστειλε τις δυνάμεις καταστολής να εξασφαλίσουν την πραγματοποίησή τους. Η αντιλαϊκή πολιτική πάει χέρι χέρι με την καταστολή.

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ με την έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, “βγάζει στο σφυρί” την περιουσία χιλιάδων λαϊκών οικογενειών, οι οποίες τα προηγούμενα χρόνια εξαναγκάστηκαν σε δανεισμό και υπερχρεώθηκαν για να καλύψουν τις ανάγκες τους. Η ηλεκτρονική μορφή πλειστηριασμών επιλέγεται για να καμφθούν οι μαζικές λαϊκές αντιδράσεις, την ποινικοποίηση των οποίων έχει ήδη συμφωνήσει η κυβέρνηση με τους “θεσμούς”» (Ανακοίνωση Κομμουνιστικού Κόμματος)

Παρ΄ ότι υπόσχεται προστασία της πρώτης κατοικίας και μιλά για βίλες και προνομιούχους, δε χωρά καμιά αυταπάτη. Οι «προστατευμένες» από το νόμο πρώτες κατοικίες θα αποτελούν «σταγόνα στον ωκεανό» των λαϊκών κατοικιών που κινδυνεύουν με πλειστηριασμό. Οσοι είχαν αυταπάτες ότι θα προστάτευε το λαϊκό εισόδημα, βρέθηκαν μπροστά σε μια βάρβαρη πραγματικότητα. Δεν υπάρχει υπόσχεση που να μην αθέτησε και «κόκκινη γραμμή» που να μην πάτησε τούτη η κυβέρνηση.

(…) Οι πλειστηριασμοί για βίλες και πισίνες είναι η στάχτη στα μάτια, για να κρυφτεί το τι έρχεται για τις λαϊκές περιουσίες, καθώς και το ότι η ελάχιστη προστασία της πρώτης κατοικίας “χάνεται”, προκειμένου να παραδοθούν τα “κόκκινα” δάνεια στα κοράκια της αγοράς τα οποία και θα αναλάβουν τους εκβιασμούς για “συμβιβασμό” με τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά»  (Ανακοίνωση Κομμουνιστικού Κόμματος).