Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Πλοίο του πολεμικού Ναυτικού στη Λέσβο για φιλοξενία μεταναστών

Μετά την κατακραυγή και την πίεση από πολιτικά κόμματα και φορείς η κυβέρνηση – έστω και καθυστερημένα – αποφάσισε να στείλει άμεσα στη Λέσβο πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού, πλήρως εξοπλισμένο, προκειμένου να φιλοξενήσει όσους πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται αντιμέτωποι με τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Αυτό αποφασίστηκε έπειτα από επικοινωνία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα με τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα και τον υπουργό Εθνικής ‘Άμυνας, Πάνο Καμμένο.

Κατά πληροφορίες πρόκειται για το αρματαγωγό «Λέσβος» με δυνατότητα φιλοξενίας 500 προσφύγων.

Αυτό είναι ένα προσωρινό και μέτρο, δε λύνει το πρόβλημα μιας και βρισκόμαστε στο μέσο του χειμώνα. Πρόβλημα αντιμετωπίζουν και στα άλλα νησιά αλλά και στις υπόλοιπες δομές της χώρας. Οι πρόσφυγες, ενήλικες και παιδιά, δίνουν μάχη επιβίωσης.

Η κυβέρνηση έχει ευθύνη για το ότι χιλιάδες άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και μικρά παιδιά, ξεπαγιάζουν μέσα σε σκηνές ή ακόμη και σε κοντέινερς και στεγασμένους χώρους που είτε δεν διαθέτουν είτε δε λειτουργεί η θέρμανση.

Κανένας πρόσφυγας και μετανάστης να μη μένει σε σκηνή – κανένας χωρίς θέρμανση, ηλεκτρισμό και νερό, χωρίς κατάλληλη για το χειμώνα σίτιση, χωρίς δημόσια υγειονομική περίθαλψη. Να δοθούν άμεσα χειμωνιάτικα ρούχα και ειδικά κλινοσκεπάσματα με ευθύνη των κρατικών υπηρεσιών.

– Να μετακινηθούν επειγόντως από τα νησιά οι διπλοεγκλωβισμένοι πρόσφυγες και μετανάστες και να σταματήσουν οι σχεδιασμοί για δημιουργία κέντρων κράτησης».

Απαγόρευσαν τη φωτογράφηση του καταυλισμού προσφύγων της Μόριας…

«Κανένας πρόσφυγας και μετανάστης δεν είναι πλέον στο κρύο»