Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Πλούσιοι κάτοικοι του Σαν Φρανσίσκο συγκεντρώνουν χρήματα για να σταματήσουν την κατασκευή ξενώνα άστεγων

Γράφει ο Πάνος Αλεπλιώτης // 

Κάτοικοι μιας εύπορης περιοχής του Σαν Φρανσίσκο έχουν ξεκινήσει έκκληση συγκέντρωσης χρημάτων σε μια προσπάθεια να εμποδίσουν την ανέγερση ξενώνα άστεγων που σχεδιάζεται να χτιστεί στην περιοχή τους γράφει η εφημερίδα Independent.

Ήδη έχουν συγκεντρωθεί πάνω από 60.000 δολάρια για να χρηματοδοτήσουν την νομική προσφυγή ενάντια στα σχέδια για την ανέγερση του κτιρίου 200-θέσεων σε μια πόλη που έχει τεράστια προβλήματα με τους άστεγους.

Οι πλούσιοι κάτοικοι απηύθυναν έκκληση για χρηματοδότηση στην ιστοσελίδα GoFundMe- που συνήθως απευθύνει εκκλήσεις για συγκέντρωση χρημάτων για φιλανθρωπικούς σκοπούς ή για ενισχύσεις μετά από φυσικές καταστροφές.

Η σελίδα λέει ότι τα κεφάλαια θα χρησιμοποιηθούν «για νομικές ενέργειες και συναφή έξοδα» για να αντιταχθούν στις προτάσεις της δημάρχου London Breed για την κατασκευή του ξενώνα σε ένα κενό οικόπεδο στην Embarcadero, στην Ανατολική παραλία της πόλης.

Ο συνασπισμός αντίδρασης των κατοίκων από τις γύρω γειτονιές υποστηρίζει ότι τα σχέδια θα κάνουν την περιοχή ”λιγότερο ασφαλή”.

Έχουν βάλει σαν στόχο την συγκέντρωση 100.000 δολαρίων και έχουν πάρει περισσότερες από 135 δωρεές από δωρητές όπου συμπεριλαμβάνονται στελέχη εταιριών και χρηματιστηρίου όπως και ακαδημαϊκοί.

Στην περιοχή San Francisco Bay υπάρχουν περισσότεροι από 7.000 άστεγοι, σύμφωνα με πρόσφατες εκτιμήσεις.

Το μέσο σπίτι στην νότια παραλία, την περιοχή όπου προτείνεται να κατασκευαστεί το καταφύγιο, κοστίζει 1. 2 εκατομμύρια δολάρια.

«Οι άνθρωποι θέλουν από την δημοτική αρχή να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις στους δρόμους μας και να βοηθήσει τους απροφύλακτος κατοίκους να βρεθούν σε στεγασμένο χώρο και είμαι αποφασισμένη να κάνω ότι μπορώ για να συμβεί αυτό» δηλώνει η πρώτη μαύρη δήμαρχος του Σαν Φρανσίσκο.

«Αλλά είναι εξαιρετικά εκνευριστικό και απογοητευτικό ότι μόλις έχουμε υποβάλει μια λύση για να οικοδομήσουμε ένα νέο καταφύγιο για αυτούς τους ανθρώπους, άλλοι άνθρωποι αρχίζουν να απειλούν με νομικές ενέργειες».

astegoi5

«Καταλαβαίνω ότι άνθρωποι έχουν τις ερωτήσεις τους για την θέση κατασκευής και είμαστε στην ευχάριστη θέση να καταδείξουμε πώς λειτουργούν αυτές οι δράσεις και τις θετικές επιπτώσεις τους σε άλλες γειτονιές, αλλά δεν μπορούμε να αντέξουμε περιττές καθυστερήσεις.»

Μια αντίπαλη σελίδα συστάθηκε αυτή την εβδομάδα για την αντιμετώπιση των προσπαθειών να εμποδιστεί η κατασκευή του ξενώνα και συγκέντρωσε περισσότερα από 33.000 δολάρια σε μια μέρα.

«Προσπαθούν να σταματήσουν ένα καταφύγιο αστέγων στην γειτονιά, και αυτοί είναι οι ίδιοι άνθρωποι που διαμαρτύρονται για την έλλειψη στέγης όλη την ώρα, δηλώνει ο ιδρυτής της δεύτερης σελίδας, William Fitzgerald, στην San Francisco Chronicle. «Νοιάζομαι για τους άστεγους ανθρώπους. Πιστεύω ότι αξίζουν ασφαλές και ανθρώπινο καταφύγιο» συμπληρώνει.

Η έλλειψη στέγης είναι ένα από τα πιό καυτά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πληθυσμός των ΗΠΑ. Από την μιά χιλιάδες διαμερίσματα μένουν άδεια, ανοίκιαστα γιατί οι τιμές τους είναι απαγορευτικές για μεγάλα τμήματα των χαμηλοεισοδηματιών. Από την άλλη η ραγδαία φτωχοποίηση και η παντελής αδιαφορία του καπιταλισμού για τις ζωές και την τύχη των ανθρώπων στις ΗΠΑ δημιουργεί κοινωνικά αδιέξοδα. Ακόμη και οι μικρές προσπάθειες μέσα στα πλαίσια του συστήματος βρίσκουν αντιπάλους. Δημιουργείται ένας ιδιότυπος κοινωνικός ρατσισμός με εμφανή ταξική προέλευση. Οι εύποροι δεν θέλουν τους άστεγους και φτωχούς στις γειτονιές τους. Ο καπιταλισμός ευνοεί την ανθρωποφαγία, τον κανιβαλισμό του πνεύματος και πρέπει να καταργηθεί.