Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

“Πλυντήριο” πολιτικών ευθυνών ο Κανονισμός Πυροπροστασίας ακινήτων σε δάση _Νέο δόγμα για τη διαχρονική αποτυχία των αστικών κυβερνήσεων στον τομέα της δασοπυρόσβεσης εισάγει η ΝΔ

Ήδη από τα τέλη Μάρτη κάνει φέτος ντεμπούτο ένας ακόμη κανονισμός πυροπροστασίας, που αφορά όσους έχουν ακίνητο “κοντά” (;;) σε δάσος ή άλσος, ακόμα και μέσα σε πόλεις ή χωριά!, κοντά σεπεριαστικό (;;) πράσινο” προτείνοντας μέτρα πυρασφάλειας πρέπει να πάρουν 1+ εκατομ. ιδιοκτήτες!! Με προθεσμία υποβολής μελέτης από αρμόδιο τεχνικό 31 Μαΐου (αναμένεται παράταση…)  –

Η πλατφόρμα των αρμόδιων υπουργείων (Περιβάλλοντος και Κλιματικής Κρίσης), έχει ήδη τεθεί σε λειτουργία (όπως επίσης η Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης _gov.gr-ΕΨΠ, κατόπιν της γνωστής αυθεντικοποίησης με χρήση των κωδικών Τaxisnet) προκειμένου η διαδικασία να μπορεί να γίνει και ηλεκτρονικά, _ οι ιδιοκτήτες πάντως, μπορούν ούτως ή άλλως να υποβάλλουν τις δηλώσεις στους δήμους τους σε έντυπη μορφή.

Από κει και πέρα χάος: ασύλληπτος ο όγκος των λεπτομερειών και των διευκρινίσεων που ζητούνται αλληλοσυγκρουόμενες υποχρεώσεις των ιδιοκτητών, χωρίζοντας τα ακίνητα σε τέσσερις κατηγορίες επικινδυνότητας: χαμηλή, μεσαία, υψηλή και ιδιαίτερα υψηλή, υποχρεωτική περίφραξη ειδικής κατασκευής ακόμα και για υφιστάμενα κτίρια, διάνοιξη οδών μέχρι την κατάρτιση σχεδίου έκτακτης ανάγκης ανά ακίνητο … μέχρι και αντικατάσταση ή προσθήκη σίτας με μεταλλικές ίνες στα κουφώματα!!, ενώ αναφέρονται και τα σχετικά πρόστιμα αν δεν…

Παραθέτουμε επί της ουσίας, σχετικές ανακοινώσεις από την “Πανεπιστημονική” Μηχανικών και την ΕΑΚΠ _Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών 

Πανεπιστημονική

“Πανεπιστημονική” Μηχανικών:
Πλυντήριο” των πολιτικών ευθυνών ο Κανονισμός

Πυροπροστασίας ακινήτων σε δάση

Ως «πλυντήριο των πολιτικών ευθυνών» χαρακτηρίζει η «Πανεπιστημονική» Μηχανικών τον «Κανονισμό Πυροπροστασίας Ακινήτων εντός ή πλησίον Δασικών Εκτάσεων» καθώς η κυβέρνηση, συνεχίζοντας στο ίδιο μοτίβο με αυτό των προηγούμενων χρόνων, προσπαθεί να καλύψει τα νώτα της, αφού θα φταίει ο πολίτης που δεν κατάφερε να εφαρμόσει τα μέτρα παθητικής και ενεργητικής πυροπροστασίας και δεν έφτιαξε το προσωπικό του Πυροσβεστικό Φυλάκιο.

Μάλιστα λέει πως «όλοι οι ιδιοκτήτες με κατοικία πλησίον Δασικής Έκτασης σε απόσταση 300 μέτρων μέχρι 31/03/2024 -ουσιαστικά μέχρι σήμερα- πρέπει να συντάξουν το Έντυπο Αξιολόγησης Επικινδυνότητας και Τεχνικής Έκθεσης αρμόδιου τεχνικού επιστήμονα».

Γι αυτό καλεί τους μηχανικούς «να παλέψουμε για αναγκαία και ουσιαστικά μέτρα πυροπροστασίας, καμία μετακύλιση του συγκεκριμένου κόστους στις πλάτες όλων μας, ικανές υπηρεσίες στελεχωμένες με αποτελεσματικά μέσα πυροπροστασίας και πυρόσβεσης».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Σε μία περίοδο, που ακόμα είναι πολύ νωπές οι πληγές στη μνήμη των Ροδιτών από τη μεγάλη περσινή πυρκαγιά, όπου ο λαός έσωσε τον λαό, ερχόμαστε αντιμέτωποι με μία νέα αιφνιδιαστική κατάσταση.

Το “επιτελικό κράτος” της κυβέρνησης της ΝΔ, συνεχίζοντας στο ίδιο μοτίβο με αυτό των προηγούμενων χρόνων έρχεται με την εγκύκλιο στις 15/03/2024 (ΑΔΑ : ΡΛ2Π4653Π8-ΚΣΡ ), να εφαρμόσει τον “Κανονισμό Πυροπροστασίας Ακινήτων εντός ή πλησίον Δασικών Εκτάσεων” όπως αυτός δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 3475/Β’/2023.

Δηλαδή όλοι οι ιδιοκτήτες με κατοικία πλησίον Δασικής Έκτασης σε απόσταση 300 μέτρων μέχρι 31/03/2024 -ουσιαστικά μέχρι σήμερα- πρέπει να συντάξουν το Έντυπο Αξιολόγησης Επικινδυνότητας και Τεχνικής Έκθεσης αρμόδιου τεχνικού επιστήμονα.

Και εντός ενός μηνός από την παραπάνω ημερομηνία μέχρι τις 30 Απρίλη 2024, να υποβάλουν και τη Δήλωση Εφαρμογής των Μέτρων Πυρασφάλειας.

Το ζήτημα αφορά σχεδόν όλους τους οικισμούς της Ρόδου αλλά και των νησιών της Δωδεκανήσου.

Γιατί θεσμοθέτησαν τον Κανονισμό Πυροπροστασίας και τον επέβαλαν άμεσα, πριν τη νέα αντιπυρική περίοδο, ενώ ούτε την πλατφόρμα για την υποδοχή των δηλώσεων για το ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΜΗΤΡΩΟ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ δεν κατάφεραν να ολοκληρώσουν;

Είναι ξεκάθαρο ότι αποτελεί το “Πλυντήριο των πολιτικών ευθυνών” τους σε περίπτωση φωτιάς. Προσπαθούν να καλύψουν τα νώτα τους, αφού θα φταίει ο πολίτης που δεν κατάφερε να εφαρμόσει τα μέτρα παθητικής και ενεργητικής πυροπροστασίας και δεν έφτιαξε το προσωπικό του “Πυροσβεστικό Φυλάκιο”.

Βέβαια, δεν τους αρκεί μόνο αυτό, επιβάλλουν και ένα τσουχτερό χαράτσι με πρόστιμα που θα επιβληθούν σε περίπτωση μη υλοποίησης της συγκεκριμένης νομοθεσίας. Φυσικά, ο στόχος τους είναι ταυτόχρονα να φέρουν έσοδα και σε ασφαλιστικές εταιρείες, ο πρόλογος έχει γίνει με τις καταστροφές των πλημμυρών, για να μας έρθει σιγά σιγά και η ασφάλιση σαν κάτι το υποχρεωτικό.

Η στρατηγική της ατομικής ευθύνης, λίγο πριν ξεκινήσει η νέα αντιπυρική περίοδος, αντί της ενίσχυσης των υπηρεσιών δασοπροστασίας και κατάσβεσης, με το κατάλληλο προσωπικό και τον μηχανολογικό εξοπλισμό, δεν πρέπει να περάσει σε επίπεδο συνείδησης στους συναδέλφους μηχανικούς και γενικότερα στον κόσμο σε μια περίοδο, που ο μισθός φτάνει μέχρι τις 20 του μήνα, με τον πληθωρισμό στα ύψη, με την ακρίβεια να τρέχει με μαθηματική πρόοδο.

Σε μια περίοδο που δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία των ενστάσεων στους Αναρτημένους Δασικούς Χάρτες, με αναδασωτέα πλέον τα 2/3 του νησιού, με υποστελεχωμένες τις Υπηρεσίες Πυροπροστασίας.

Η ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ καλεί τους συναδέλφους να παλέψουμε για:

 • Αναγκαία και ουσιαστικά μέτρα πυροπροστασίας.
 • Καμία μετακύλιση του συγκεκριμένου κόστους στις πλάτες όλων μας.
 • Ικανές υπηρεσίες στελεχωμένες με αποτελεσματικά μέσα πυροπροστασίας και πυρόσβεσης».

δείτε παρέμβαση που έκανε ο Βασίλης Μπέλλος, υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, στην παρουσίαση της Ερώτησης που κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, με θέμα «Μέτρα της κυβέρνησης για την επικείμενη αντιπυρική περίοδο».

Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών (ΕΑΚΠ):
Νέο δόγμα για τη διαφαινόμενη αποτυχία της
στον τομέα της δασοπυρόσβεσης εισάγει η κυβέρνηση

Η σημερινή κυβέρνηση προσπαθεί να εισάγει ένα νέο δόγμα, για τη διαφαινόμενη αποτυχία της στον τομέα της δασοπυρόσβεσης, που στηρίζεται στην ατομική ευθύνη του καθενός» επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η «Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών» (ΕΑΚΠ) σχετικά με την Κοινή Υπουργική Απόφαση για τον «Κανονισμό Πυροπροστασίας Ακινήτων εντός ή πλησίον δασικών εκτάσεων» και η οποία μεταφέρει την ευθύνη της προστασίας των σπιτιών που κινδυνεύουν από πυρκαγιά στους πολίτες.

«Αντί δηλαδή να ενισχυθεί οικονομικά η δημιουργία ενός άρτιου συστήματος πρόληψης από τις πυρκαγιές που εκδηλώνονται στην ύπαιθρο από το ίδιο το κράτος, μετακυλίεται η ευθύνη στους πολίτες αφού τους υποχρεώνει στην έκδοση του “Έντυπου Αξιολόγησης και Τεχνικής Έκθεσης αρμόδιου τεχνικού επιστήμονα” που αν δεν πραγματοποιήσουν θα είναι οι αποκλειστικοί υπεύθυνοι», τονίζει η ΕΑΚΠ.

Έτσι, απαιτεί την απόσυρση της συγκεκριμένης ΚΥΑ, τη γενναία οικονομική ενίσχυση όλων των φορέων που εμπλέκονται για τα μέτρα πυροπροστασίας, τη στελέχωση του Σώματος και της Δασικής Υπηρεσίας με μόνιμο προσωπικό και σύγχρονο μηχανολογικό εξοπλισμό, την κατάργηση όλων των αντιδασικών και αντιπεριβαλλοντικών νόμων αλλά και τη σύσταση του Ενιαίου Φορέα Δασοπροστασίας με αποκλειστική ευθύνη του κράτους.

Μετακύλιση ευθυνών και υποχρηματοδότηση καταγγέλλει η ΕΑΚΠ για τις επικείμενες πυρκαγιές

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Η “Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών” από την ίδρυσή της δεν έπαψε ποτέ να επισημαίνει την αναγκαιότητα δημιουργίας ενός άρτιου καλά εξοπλισμένου δικτύου πυρασφάλειας που θα στηρίζεται τόσο στον τομέα της πρόληψης όσο και στον τομέα της καταστολής των δασικών πυρκαγιών.

Είναι “ηλίου φαεινότερο” πως η προστασία του δασικού πλούτου της χώρας μας ξεκινάει πρωτίστως με τη γενναία χρηματοδότηση όλων των εμπλεκόμενων φορέων, ώστε να μπορεί να υλοποιηθεί ένα πλέγμα προστασίας με μια σειρά ενεργειών όπως καλλιέργεια δασών, διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών, καθαρισμός των περιαστικών δασών κ.ά. Επίσης για την καταστολή των δασικών πυρκαγιών χρειάζεται η πλήρης στελέχωση του Πυροσβεστικού Σώματος σε προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή που να ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες που έχει η χώρα μας.

Αντ’ αυτού βλέπουμε ότι η οικονομική πολιτική που ακολουθούν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις των τελευταίων δεκαετιών δίνει προτεραιότητα στη διασφάλιση των κερδών μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, αφήνοντας ουσιαστικά στην τύχη τους την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και των περιουσιών του ελληνικού λαού. Αυτό μόνο τυχαίο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί αν αναλογιστούμε ότι δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου μια καμένη δασική έκταση αποτελεί πεδίο επιχειρηματικών επενδύσεων.

Διαχρονική είναι επίσης η πρεμούρα της εκάστοτε κυβέρνησης για τη συγκάλυψη και της αποποίηση των ευθυνών τους από τις πολιτικές επιλογές τους που με διάφορα επιχειρήματα προσπαθούν να ρίξουν “στάχτη στα μάτια” των πολιτών. Έτσι στις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007 έφταιξε ο “στρατηγός άνεμος”, στη φονική πυρκαγιά στο Μάτι Αττικής την αποκλειστική ευθύνη είχαν τα στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος (αφήνοντας στο απυρόβλητο τη δασοκτόνα πολιτική τους) και στις μεγάλες πυρκαγιές των τελευταίων ετών φταίει η κλιματική αλλαγή.

Η σημερινή κυβέρνηση προσπαθεί να εισάγει ένα νέο δόγμα, για την διαφαινόμενη αποτυχία της στον τομέα της δασοπυρόσβεσης, που στηρίζεται στην ατομική ευθύνη του καθενός. Με την ενεργοποίηση της ΚΥΑ ΥΠΕΝ/ΔΑΟΚΑ/55904/2019 “Κανονισμός Πυροπροστασίας Ακινήτων εντός ή πλησίον δασικών εκτάσεων” που επιβάλλει οριζόντιες ρυθμίσεις με τελείως αντιεπιστημονικά κριτήρια, μεταφέρει την ευθύνη της προστασίας των ακίνητων περιουσιών των πολιτών που κινδυνεύουν από δασική πυρκαγιά στους ίδιους, επιμερίζοντας έτσι τις υποχρεώσεις του κράτους.

Αντί δηλαδή να ενισχυθεί οικονομικά η δημιουργία ενός άρτιου συστήματος πρόληψης από τις πυρκαγιές που εκδηλώνονται στην ύπαιθρο από το ίδιο το κράτος, μετακυλίεται η ευθύνη στους πολίτες αφού τους υποχρεώνει στην έκδοση του “Έντυπου Αξιολόγησης και Τεχνικής Έκθεσης αρμόδιου τεχνικού επιστήμονα” που αν δεν πραγματοποιήσουν, θα είναι οι αποκλειστικοί υπεύθυνοι. Θεωρούμε πως η παραπάνω ΚΥΑ έχει στόχο να:

 • Μεταφέρει το οικονομικό κόστος της προστασίας των περιαστικών δασών στους συμπολίτες μας.
 • Πραγματώσει την προσφιλή για την κυβέρνηση τακτική της επιβολής των Διοικητικών Προστίμων μέσα από τα οποία θα υπάρξουν έσοδα.
 • Αποτελέσει άλλοθι σε περίπτωση καταστροφής της περιουσίας των πολιτών από τις δασικές πυρκαγιές.
 • Προχωρήσει ακόμη ένα βήμα παραπέρα τον στρατηγικό σχεδιασμό μεταφοράς αρμοδιοτήτων πυροπροστασίας στους δήμους.

ΕΑΚΠ_Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών: “από τον στρατηγό άνεμο στην ατομική ευθύνη”

Η “Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών” καλεί στη διεκδίκηση μέσα από τα συλλογικά μας όργανα και τη συνεργασία με όλους τους συμπολίτες μας για:

 • Την απόσυρση της συγκεκριμένης ΚΥΑ.
 • Γενναία οικονομική ενίσχυση όλων των φορέων που εμπλέκονται για τα μέτρα πυροπροστασίας, με το κέντρο βάρους της χρηματοδότησης να είναι προσανατολισμένο για τις ουσιαστικές προληπτικές παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν στο σύνολο των δασικών οικοσυστημάτων της χώρας.
 • Στελέχωση του Πυροσβεστικού Σώματος και της Δασικής Υπηρεσίας, με μόνιμο προσωπικό σύμφωνα με τις ανάγκες που έχει η κοινωνία μας και σύγχρονο μηχανολογικό εξοπλισμό. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων πυροσβεστών, δασεργατών κ.λπ. στο πλαίσια εξυπηρέτησης των συνολικών αναγκών της πολιτικής προστασίας της χώρας.
 • Την κατάργηση του Νόμου 4662/2020 και όλων των αντιδασικών και αντιπεριβαλλοντικών νόμων.
 • Τη σύσταση του Ενιαίου Φορέα Δασοπροστασίας με αποκλειστική ευθύνη του κράτους».

#ΤΩΡΑ_ΚΚΕ

Ακολουθήστε το Ατέχνως σε
Google News, Facebook _ Twitter

 

Μοιραστείτε το: