Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Ποίηση στις ράγες στο Σιδηροδρομικό Σταθμό Κατερίνης

Ρεπορτάζ από την Ευγενία Κορτσάρη και την Ξανθή Χονδρού-Χιλλ //

Πραγματοποιήθηκε το πρωινό της Κυριακής 11 Ιουνίου 2017 η πρωτότυπη δράση «Ποίηση στις ράγες» με μεγάλη συμμετοχή ποιητών από τη Βόρεια Ελλάδα, που έδωσαν ένα δυνατό παρών στο Σιδηροδρομικό Σταθμό Κατερίνης.

Το κάλεσμα ξεκίνησε διαδικτυακά με την πρωτοβουλία της ποιήτριας  Μαρίας Ποπκιώση από τα Γιαννιτσά, που παρακίνησε όλους τους υπόλοιπους δημιουργούς να δηλώσουν συμμετοχή. Πρόκειται για μια γιορτή της ποίησης κατά την οποία ποιητές ξεκίνησαν  επιβιβαζόμενοι στο τρένο από τη Θεσσαλονίκη (αμαξοστοιχία   IC 55 Θεσ/νίκη-Αθήνα), στο Πλατύ επιβιβάστηκαν  ποιητές από διάφορες άλλες πόλεις των Ν. Πέλλας και Ημαθίας,  με τελικό σταθμό τον Σ. Σταθμό της Κατερίνης. Στη διάρκεια της διαδρομής απήγγειλαν ποιήματά τους στους ταξιδιώτες όλων των βαγονιών «…..όπου η ποίηση γίνεται ζωή και η ζωή γίνεται ποίηση.»

Για όσους δεν προσήλθαν, ταξίδεψαν τα βιβλία τους και  όλα μαζί παραδόθηκαν στην Ένωση Συγγραφέων Πιερίας  σαν δώρα, ευχαριστώντας  για τη φιλοξενία και για τον εμπλουτισμό της Βιβλιοθήκης που διατηρεί.

Τα μέλη του Δ.Σ. της Ένωσης Συγγρφέων Πιερίας ανέλαβαν με χαρά την οργάνωση της ιδιαίτερης αυτής γιορτής της ποίησης και του πολιτισμού. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην καφετέρια του Σιδ. Σταθμού λόγω της έντονης βροχόπτωσης και τον συντονισμό  είχε η δημοσιογράφος και ραδιοφωνική παραγωγός Μαρία Βαλσαμίδου, που αφού καλωσόρισε θερμά όλους, επέμεινε στο χρονικό περιορισμό που έπρεπε να γίνει σεβαστός και στην παρουσίαση κατά ομάδες της κάθε περιοχής.

Μετά τον χαιρετισμό του προέδρου της Ένωσης Συγγραφέων Πιερίας, δημοσιογράφου και συγγραφέα Ευγένιου Παπαδόπουλου-Ολύμπιου, που τόνισε ότι  θα περιμένει τον καθένα και την καθεμία στην εκπομπή του, την έναρξη της εκδήλωσης έκανε η μεικτή χορωδία της ΕΛΜΕ «ΟΛΥΜΠΙΑ ΩΔΗ» με τη μαέστρο Έφη Δήμου και τους χορωδούς της όλων των ηλικιών, τραγούδησε αγαπημένα τραγούδια, που παρακίνησαν όλους τους παρόντες να ακολουθήσουν. Τα μέλη της είναι εν ενεργεία ή συνταξιούχοι εκπαιδευτικοί της Α΄ και της Β΄ βάθμιας Εκπαίδευσης καθώς και οι φίλοι της Μουσικής.   Πήραν μέρος αλφαβητικά:   Άγγελος Αγγελίδης, Αναστασία Αγγελίδου, Χριστίνα Αδαμοπούλου, Λευτέρης Αλεξανδρίδης, Κατερίνα Γάκη, Παρασκευή Γκοτζαμάνη, Τάσος Γκρέμος, Σοφία Δάφκου-Παζάρα,  Άννα-Έλλη Δεληγιαννίδου, Γεωργία Δήμου, Μαργαρίτα Καβάσογλου, Ελευθερία Καραμπουλάκη,  Κατερίνα Κατεργάρη, Παρασκευή Κουτσιαρή,  Ελένη Λιακοπούλου, Κατερίνα Μαμούρη,  Μαρία Μεταξιώτη, Γεωργία Μπάρμπα, Δημήτριος Μυτιληναίος,  Μαρία Παναγιωτίδου, Μαργαρίτα Παπαχρήστου, Ευρώπη Παραστατίδου, Πασχάλης Τριανταφύλλου, Κατερίνα Χατζήνα, Βασίλης Χατζήνας, Θωμάς Χατζήνας,

Τους  ποιητές στο ταξίδι Θεσ/νίκη-Κατερίνη συνόδευσαν:  Η πρέσβειρα ειρήνης Ελλάδας-Σουηδίας, δημοσιογράφο και ποιήτρια Ράνια Αγγελακούδη και από  την  Ένωση Τεχνών Ελλάδας η Λένα Σερδαρίδου. Παρευρέθηκαν επίσης  εκπρόσωποι από  «Το Ράφι της Αγάπης», από την Θεσσαλονίκη,  μια κίνηση τα μέλη της οποίας  δημιουργούν δανειστικές βιβλιοθήκες σε Ογκολογικά Νοσοκομεία,  και παρακίνησαν με την ευκαιρία τους παρόντες για συμμετοχή στις δράσεις τους.

katerini

Η Σωτηρία Κυρμανίδου κοινωνική λειτουργός, ποιήτρια και ραδιοφωνική παραγωγός, συμμετείχε ερχόμενη  από το Σιδηρόκαστρο, να αναγνώσει ποίησή της, επισκεπτόμενη  για δεύτερη φορά σε σύντομο διάστημα την Κατερίνη, μετά από παρουσίαση του συνολικού έργου της από την Ένωση Συγγραφέων Πιερίας.

Με χαρά έπαιξαν μουσική στα ενδιάμεσα ο Δημήτρης Παρθενίδης (τραγούδι-κιθάρα) και η Λένα Καραγιαννίδου (τραγούδι-ακορντεόν), κομμάτια από το cd τους  «ΗΧΟΧΡΩΜΑΤΑ» και βέβαια  το γνωστό «Το τραίνο φεύγει στις 8, ταξίδι για την Κατερίνη»

Στο τέλος, οι οικοδεσπότες, ιδιαίτερα χαρούμενοι και φορτισμένοι, απήγγειλαν ποιήματα από τα βιβλία τους και πρόσφεραν σπιτικά κεράσματα στους φιλοξενούμενους.

katerini2

ΟΙ ποιητές που πήραν μέρος απο το Νομό Θεσσαλονίκης ήταν:

ΡΑΝΙΑ ΑΓΓΕΛΑΚΟΥΔΗ (ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ ΣΤΑΘΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ), ΜΑΤΑ ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ, ΦΩΤΕΙΝΗ ΨΙΡΟΛΙΟΛΙΟΥ, ΓΕΩΡΓΙΑ ΧΑΙΔΕΜΕΝΟΠΟΥΛΟΥ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΣΙΤΣΙΜΗΣ, ΝΑΤΑΣΣΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ, ΣΟΦΙΑ ΧΡΗΣΤΑΙΝΑ, ΧΑΡΑ ΧΡΥΣΑΦΗ, ΕΥΑ ΠΑΥΛΙΔΟΥ, ΛΙΛΙΚΑ ΑΡΝΑΚΗ. ΒΑΓΙΑ ΣΠΥΡΕΛΗ και ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΜΑΚΡΗΣ.

Από ΣΙΔΗΡΟΚΑΣΤΡΟ ΣΕΡΡΩΝ

ΚΥΡΜΑΝΙΔΟΥ ΣΩΤΗΡΙΑ

Από Ν. Ημαθίας

έλαβε μέρος η νεοσύστατη πρωτοβουλία ΚΙΝΗΣΗ για την ΠΟΙΗΣΗ και τη ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ με τους ποιητές: ΜΑΡΙΑ ΚΟΛΤΣΑΚΗ, ΔΗΜΗΤΡΗ ΝΤΙΚΑ, ΞΑΝΘΗ ΧΟΝΔΡΟΥ-ΧΙΛΛ, ΓΙΑΝΝΗ ΜΥΛΩΝΑ και ΔΗΜΗΤΡΑ ΤΑΟΥΛΑ όπως και η ΛΕΝΑ ΣΕΡΔΑΡΙΔΟΥ  (ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ)

Από Ν. Πέλλας

ήρθε η ΜΑΡΙΑ ΠΟΠΚΙΩΣΗ (ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ ΣΤΑΘΜΟΥ ΠΛΑΤΕΩΣ) και δημιουργός της ΠΟΙΗΣΗ στις ΡΑΓΕΣ, ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ, ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΕΝΟΓΛΟΥ, ΣΤΕΛΛΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ, ΜΑΡΙΑ ΑΓΙΑΝΝΙΔΟΥ, ΜΑΡΙΑ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΥ, ΜΟΙΡΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ (ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΙΛΩΝ ΒΙΒΛΙΟΥ Ν. ΠΕΛΛΑΣ), ΒΑΝΑ ΚΟΥΤΣΟΥ και ΜΥΡΩΝ ΚΟΜΝΗΝΟΣ

Από Ν. Πιερίας

υποδέχτηκαν τους ποιητές στο σταθμό της Κατερίνης οι:  Άγγελος Αγγελίδης (αντιπρόεδρος ΕΝΩΣΥΠ), Ελένη Ζαραμητροπούλου, Ευγενία Κορτσάρη (Γ. Γραμματέας ΕΝΩΣΥΠ) που συνέταξε και το Δελτίο Τύπου, Θάνος Κόσυβας Ευαγγελία Κοφινά (που λόγω απουσίας της ανέγνωσε η συγγραφέας Βιβή Κοντοπούλου), Χρύσα Λουλοπούλου, Δέσποινα Ποικιλίδου, Γιώτα Παπαδοπούλου (μέλος Δ.Σ-υπεύθυνη επικοινωνίας) και  η Γιώτα Τσερτεκίδου (μέλος Δ.Σ-υπεύθυνη εκδηλώσεων).

Επίσης διάβασε ποίησή της η νεαρή Μαρία Τσέτσιλα.

katerini3

Οι ποιητές υποσχέθηκαν να επαναλάβουν  το ταξίδι προς μία άλλη διαδρομή την επόμενη φορά, βορειότερα ή νοτιότερα,  με την ευχή να συμμετάσχουν περισσότεροι! Το ταξίδι των ποιημάτων θα συνεχιστεί επίσης και σε μορφή ψηφιακής εκτύπωσης. Τα ποιήματα που ταξίδεψαν στις ράγες συλλέγονται από την Μαρία Ποπκιώση και θα αποτελέσουν το πρώτο λεύκωμα της εκδήλωσης αυτής.

Στην εκδήλωση αυτή παραβρέθηκαν και φωτογράφοι από την  Πέλλα τηλεόραση  (Κων/νο  Στογιανάρη), Kapa-News.gr  (Πέτρο Σταθακόπουλο), Αποστόλη  Μοσχολούρη,  Παναγιώτη Φτάρα, Στέλλα Τζιτζιλή,  που αφιέρωσαν τις φωτογραφίες και τα βίντεο της ημέρας στους ποιητές και στους φίλους τους , που παρακολούθησαν την εκδήλωση.   Αλλά και τους bloggers που φιλοξένησαν την αφίσα του καλέσματος στις σελίδες: MySalonika.gr/, parathyrostaoneira.blogspot.gr/, proklitiko.gr/, Dimoshalkidonas.blogspot.com/, inaousa.gr/, Alexandreia-Gidas.gr/, Logospellas.gr/, Artmagazinoweb.blogspot.gr/, bikiropoulos.blogspot.com/, Pieriki.blogspot.com/

Θερμά ευχαριστήρια  και τα τηλεοπτικά κανάλια TV 100, EΡΤ3, ΔΙΟΝ TV, καθώς επίσης και τους ραδιοφωνικούς σταθμούς:  Δημοτικό Ραδιόφωνο Κατερίνης, Ράδιο Διόνυσος, Ράδιο Ενημέρωση που φιλοξένησαν τους οργανωτές για ενημέρωση του κοινού τους.

Δημοσίευσαν για την εκδήλωση αναρτώντας και φωτογραφίες από την επιτυχία που σημείωσε, οι εφημερίδες της Πιερίας: Ολύμπιο Βήμα (Μαρία Κορομήλη), ΗΜΕΡΗΣΙΑ (Αντώνης Χ/ιωάννου) και ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ (Σμαρώ Γιαννούλη)