Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Ποιοι φοβούνται το Πολυτεχνείο;

Γράφει ο Νίκος Μόττας //

Πριν ένα χρόνο, τέτοιες μέρες ήταν, μια ολιγομελής ομάδα αυτοαποκαλούμενων «αντιεξουσιαστών» κατέλαβε το χώρο του Πολυτεχνείου, έβαλε λουκέτα στις εισόδους, αποτρέποντας έτσι τόσο τις καταθέσεις στεφάνων από φορείς του εργατικού λαϊκού κινήματος όσο και τις προγραμματισμένες επισκέψεις από σχολεία.

Σήμερα, όπως μαθαίνουμε, μια χούφτα φασιστοειδή επιχείρησαν να βρωμίσουν το χώρο του Πολυτεχνείου με ακροδεξιά σύμβολα.

Τα γεγονότα αυτά δεν είναι ασφαλώς τυχαία. Δεκαετίες τώρα, γκρουπούσκουλα του λεγόμενου αντιεξουσιαστικού χώρου, κουκουλοφόροι καταληψίες, φασιστοειδή ενταγμένα σε παρακρατικούς μηχανισμούς επιχειρούν να προβοκάρουν την επέτειο της ηρωϊκής εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Στο στόχαστρο της δράσης των παραπάνω βρίσκεται το ΚΚΕ, η ΚΝΕ και το οργανωμένο εργατικό κίνημα. Κοινό στοιχείο όσων, είτε υπό την σημαία του επονομαζόμενου «αντιεξουσιαστικού χώρου», είτε από οργανώσεις της φασιστικής δεξιάς, επιχειρούν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο να υπονομεύσουν την επέτειο του Πολυτεχνείου είναι ο βαθύς, απροκάλυπτος αντικομμουνισμός.

Θα μπορούσαμε να θυμηθούμε πληθώρα περιπτώσεων όπου ομάδες γνωστών-αγνώστων λειτούργησαν ως το μακρύ χέρι των κατασταλτικών μηχανισμών του αστικού κράτους ενάντια στους κομμουνιστές: Από τους «αναρχικούς»-ασφαλίτες του 1985 και τις δολοφονικές επιθέσεις ενάντια σε μέλη της ΚΝΕ το Νοέμβρη του 1995 μέχρι σήμερα η πρόσφατη ιστορία βρίθει παραδειγμάτων.

Το κύριο ερώτημα, ωστόσο, είναι ποιόν εξυπηρετούν οι προσπάθειες υπονόμευσης της επετείου του Πολυτεχνείου; Ποιοι φοβούνται το αντι-ιμπεριαλιστικό μήνυμα που εκπέμπει η μεγαλειώδης εξέγερση του Νοέμβρη του 1973;

Η απάντηση είναι ξεκάθαρη: Οι προβοκάτσιες που στήνονται κάθε χρόνο τέτοιες μέρες εξυπηρετούν τις βαθύτερες επιδιώξεις της αστικής τάξης και των συμμάχων της (βλ. ΗΠΑ) να σταματήσουν να αποδίδονται τιμές στην εξέγερση του Πολυτεχνείου. Να μη βγουν συμπεράσματα από την αντιδικτατορική πάλη και το αντι-ιμπεριαλιστικό μήνυμα που αυτή φέρει.

Γι’ αυτό προσπαθούν, με διάφορους τρόπους, να σπιλώσουν την επέτειο του Πολυτεχνείου, να την αμαυρώσουν και να την υποβαθμίσουν, την ίδια στιγμή που εμπλέκουν τη χώρα ολοένα και βαθύτερα σε άκρως επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.

Μόνο που όλοι αυτοί, οι αστικές κυβερνήσεις, οι υπερατλαντικοί της σύμμαχοι και οι πάσης φύσης συνειδητοί προβοκάτορες, ξεχνούν πως τον τελευταίο λόγο θα τον έχει ο λαός. Όπως και πριν από 45 χρόνια, έτσι και τώρα το σύνθημα παραμένει πιο επίκαιρο από ποτέ: ΈΞΩ ΟΙ ΗΠΑ, ΈΞΩ ΤΟ ΝΑΤΟ!

____________________________________________________________________________

Νίκος Μόττας Γεννήθηκε το 1984 στη Θεσσαλονίκη. Είναι υποψήφιος διδάκτορας (Phd) Πολιτικής Επιστήμης, Διεθνών Σχέσεων και Ιστορίας. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Westminster του Λονδίνου και είναι κάτοχος δύο μεταπτυχιακών τίτλων (Master of Arts) στις διπλωματικές σπουδές (Παρίσι) και στις διεθνείς διπλωματικές σχέσεις (Πανεπιστήμιο Τελ Αβίβ). Άρθρα του έχουν δημοσιευθεί σε ελληνόφωνα και ξενόγλωσσα μέσα.