• [Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί/με μάτι αριστερό το βλέπω./Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί,/οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι (Κ. Βάρναλης)]
Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Ποιος ευθύνεται για το θάνατο πλέον των 70 ανθρώπων από χημικά στη Συρία;

Συγκλονίζει ο απολογισμός των νεκρών από τα χημικά στη πόλη Χαν Σεϊχούν στη βορειοδυτική Συρία, με τον αριθμό (επισήμως) να βρίσκεται αυτή τη στιγμή στους 72, όπου ανάμεσά τους βρίσκονται και 20 παιδιά.

Οι δυτικές χώρες επέρριψαν τις ευθύνες στον Μπασάρ αλ Άσαντ, με τις ΗΠΑ, Γαλλία και Ηνωμένο Βασίλειο να υποβάλλουν σχέδιο απόφασης στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο συνέρχεται επειγόντως, με την οποία καταδικάζουν την χημική επίθεση στην Συρία και ζητούν ταχεία και ολοκληρωμένη έρευνα. Αυτή την εκδοχή πρόβαλλε η αμφιλεγόμενη ΜΚΙΟ αυτοαποκαλούμμενη ως Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας μαχητικά αεροσκάφη της Συρίας πραγματοποίησαν επιχειρήσεις βομβαρδισμού κατά αποθήκης χημικών όπλων στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας, με αποτέλεσμα η διαρροή αερίων από την αποθήκη των χημικών όπλων των ανταρτών να σκοτώσει τον πληθυσμό στην πόλη Χαν Σεϊκούν.

Στην αποθήκη αυτή βρισκόταν «ένα εργαστήριο παρασκευής αυτοσχέδιων βομβών με τοξικές ουσίες», προσθέτει η ανακοίνωση, χωρίς όμως να διευκρινίζει αν η συριακή πολεμική αεροπορία γνώριζε τι περιείχε η αποθήκη.

«Το χημικό οπλοστάσιο» προοριζόταν για τους μαχητές στο Ιράκ, επεσήμανε το ρωσικό υπουργείο, χαρακτηρίζοντας τις πληροφορίες του «εντελώς αξιόπιστες και αντικειμενικές».

Μια πηγή από τον συριακό στρατό δήλωσε σήμερα στο πρακτορείο Sputnik ότι η Συρία δεν διαθέτει χημικά όπλα και υπονόησε ότι οι κατηγορίες ενδέχεται να αποτελούν μέρος της προπαγάνδας κατά της Δαμασκού.

Η χρήση του οπλοστασίου αυτού από «τους τρομοκράτες έχει επιβεβαιωθεί επανειλημμένα από διεθνείς οργανισμούς, καθώς και από τις επίσημες αρχές» του Ιράκ.

(Επιλέξαμε να μη χρησιμοποιήσουμε τις σοκαριστικές φωτογραφίες με τα νεκρά παιδιά)