Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ποιος θα μας σώσει από τα Ellinika Hoaxes;

Ellinika Hoaxes: Δεν αιφ­νι­δια­στή­κα­με από την ανα­κοί­νω­ση της συνερ­γα­σί­ας του facebook με την ιστο­σε­λί­δα Ellinika Hoaxes στην οποία ανέ­θε­σε ρόλο λογο­κρι­τή στην  πλατ­φόρ­μα του. Εγκαί­ρως, προ εξα­μή­νου είχα­με επι­ση­μά­νει ότι η εν λόγω ιστο­σε­λί­δα προ­ο­ρι­ζό­ταν για «σερί­φης» του δια­δι­κτύ­ου.  Επι­σή­μαν­ση η οποία κατα­τέ­θη­κε στην Ενω­ση Συντα­κτών Ημε­ρη­σί­ων Εφη­με­ρί­δων Αθη­νών μαζί με κάποια ερω­τή­μα­τα στα οποία δεν πήρα­με απα­ντή­σεις εγκαί­ρως (Μόλις χτες επι­κοι­νώ­νη­σε η πρό­ε­δρος της ΕΣΗΕΑ μαζί μας και υπο­σχέ­θη­κε πλη­ρέ­στε­ρη ενη­μέ­ρω­ση, οψόμεθα).

Δεν ήταν κεραυ­νός εν αιθρία για εμάς η συνερ­γα­σία του facebook με την ιστο­σε­λί­δα Ellinika Hoaxes για­τί είχε προη­γη­θεί η πρό­σκλη­ση της εν λόγω σελί­δας στο συνέ­δριο του Ευρω­παϊ­κού Κοι­νο­βου­λί­ου (Fact-Checking in EU) με «σκο­πό τον συντο­νι­σμό των ομά­δων και οργα­νι­σμών που ελέγ­χουν τις ψευ­δείς ειδή­σεις στην Ευρώ­πη, με απώ­τε­ρο σκο­πό την ανά­λη­ψη πρω­το­βου­λιών για την αντι­με­τώ­πι­ση των προ­κλή­σε­ων στο θέμα της παρα­πλη­ρο­φό­ρη­σης ενό­ψει των Ευρω­ε­κλο­γών του Μαΐ­ου 2019». Ένα Συνέ­δριο για το οποίο η καθ’ ύλην αρμό­δια ΕΣΗΕΑ δηλώ­νει άγνοια. Και εδώ τίθε­ται το ερώ­τη­μα, καθ’ υπό­δει­ξιν ποί­ου εκλή­θη­σαν στο συνέ­δριο τα Ellinika Hoaxes και βάσει ποιας αξιο­λό­γη­σης, παρα­κάμ­πτο­ντας την ΕΣΗΕΑ, το Αθη­ναϊ­κό Πρα­κτο­ρείο Ειδή­σε­ων και πανε­πι­στη­μια­κά ιδρύματα;

Συμ­πτω­μα­τι­κά (!) λίγο και­ρό μετά η ιστο­σε­λί­δα του ευρω­βου­λευ­τή του ΣΥΡΙΖΑ Στέ­λιου Κού­λο­γλου, ανέ­λα­βε να τους παρου­σιά­σει ως Δον Κιχώ­τες στο κυνή­γι των fake news.

Στο υπό­μνη­μά μας στην ΕΣΗΕΑ θέτα­με κάποια ερω­τή­μα­τα είδα­με να επα­να­λαμ­βά­νει χτες ο υφυ­πουρ­γός Ψηφια­κής Πολι­τι­κής Λευ­τέ­ρης Κρέ­τσος: Η εται­ρία ELLINIKA HOAXES δεν έχει τα απα­ραί­τη­τα εχέγ­γυα για να παί­ξει τον ρόλο που της ανέ­θε­σε η Facebook, να εντο­πί­ζει δηλα­δή ποια είδη­ση είναι ψευδής.

«Τα Ellinika Hoaxes δεν παρέ­χουν αυτά τα εχέγ­γυα, αυτές τις εγγυ­ή­σεις, για να παί­ξουν αυτόν τον ρόλο, δηλα­δή τον ρόλο τρο­χο­νό­μου, τον ρόλο του μηχα­νι­σμού ο οποί­ος θα εντο­πί­ζει ποια είδη­ση είναι ψευ­δής, ανα­λη­θής κλπ”, είπε ο κ. Κρέ­τσος, ενώ παρα­τή­ρη­σε πως “υπάρ­χει και μια ανα­ντι­στοι­χία με την πρα­κτι­κή του Facebook σε άλλες χώρες, όπου εκεί υπάρ­χουν οργα­νω­μέ­να πρα­κτο­ρεία, υπάρ­χουν οργα­νω­μέ­νες ομά­δες επα­λή­θευ­σης ειδή­σε­ων και μας προ­ξέ­νη­σε πολύ μεγά­λη εντύ­πω­ση για­τί το Facebook, το οποίο, ειρή­σθω εν παρό­δω, δεν είναι μια τυχαία εται­ρία, είναι ένας κολοσ­σός του Διαδικτύου”.

Για να δεί­ξει το μέγε­θος της Facebook ανέ­φε­ρε ότι είναι μια εται­ρία με αξία κοντά στα 534 δισε­κα­τομ­μύ­ρια δολά­ρια, η οποία είναι το μεγα­λύ­τε­ρο μέσο ενη­μέ­ρω­σης παγκο­σμί­ως, αφού κάθε ένα δευ­τε­ρό­λε­πτο δημιουρ­γού­νται 5 λογα­ρια­σμοί, μπαί­νουν στο Facebook ένα εκα­τομ­μύ­ριο άνθρω­ποι και ανταλ­λάσ­σο­νται κοντά στα 42 εκα­τομ­μύ­ρια μηνύματα.

Ζήτη­σε να κατα­λά­βει αν η Facebook απο­τάν­θη­κε σε ελλη­νι­κά πανε­πι­στή­μια, ερευ­νη­τι­κά ινστι­τού­τα ή πρα­κτο­ρεία ειδή­σε­ων και ανα­ρω­τή­θη­κε για­τί ενώ σε άλλες χώρες η Facebook εμπι­στεύ­ε­ται αυτόν τον κομ­βι­κό ρόλο σε οργα­νω­μέ­να πρα­κτο­ρεία ειδή­σε­ων και ερευ­νη­τι­κές ομά­δες, στην Ελλά­δα επέ­λε­ξε τα ELLΙNIKA HOAXES.

Οπως είπε τα ELLINIKA HOAXES φαί­νε­ται να ξεκί­νη­σαν μέχρι το 2017 ως blog, κάποια στιγ­μή συνερ­γά­στη­καν με την Athens voice, δεν έχουν συμ­μορ­φω­θεί με τα στοι­χεία τα οποία έχουν κατα­θέ­σει στο Μητρώο On line media και μετά από κάποιους μήνες εγγρα­φής στο On line media απο­φά­σι­σαν να γίνουν και μια αστι­κή μη κερ­δο­σκο­πι­κή εταιρία.

Δια­τύ­πω­σε το ερώ­τη­μα πως είκο­σι μέρες πριν από τις εκλο­γές, σε μια τέτοια κομ­βι­κή χρο­νι­κή στιγ­μή ο κολοσ­σός του Δια­δι­κτύ­ου που ονο­μά­ζε­ται Facebook απο­φά­σι­σε να ανα­θέ­σει έναν τέτοιο ρόλο, τον εντο­πι­σμό των ψευ­δών ειδή­σε­ων, σε μια εται­ρία, για την οποία, όπως παρα­τή­ρη­σε, είναι ιδιο­κτη­σί­ας ενός από­στρα­του αξιω­μα­τι­κού ναρ­κα­λιευ­τή, η οποία δεν έχει πάρα πολ­λούς δημο­σιο­γρά­φους. Για την ακρί­βεια τόνι­σε πως μέσω του κατα­στα­τι­κού της ELLINIKA HOAXES έχει εντο­πι­στεί μόνον ένας δημοσιογράφος.

Πολύ περισ­σό­τε­ρο, που, όπως είπε, ο κ. Κρέ­τσος, και τα ίδια τα ELLINIKA HOAXES “έχουν παγι­δευ­τεί και πέσει θύμα των Fakes News πολ­λές φορές στο παρελθόν”.

Το ζήτη­μα γίνε­ται ακό­μα ποιο σοβα­ρό από το γεγο­νός ότι ο κόσμος χρη­σι­μο­ποιεί τα μέσα κοι­νω­νι­κής δικτύ­ω­σης όχι μόνο για την ψυχα­γω­γία, αλλά και για την ενη­μέ­ρω­ση του.

Ο υφυ­πουρ­γός έφε­ρε και ένα παρά­δειγ­μα για να δεί­ξει τη σοβα­ρό­τη­τα του ζητή­μα­τος και μάλι­στα προεκλογικά.

“Ας πού­με, είπε, ότι υπάρ­χει μια είδη­ση ότι ο κ. Τσί­πρας ή ο κ. Μητσο­τά­κης λένε ότι πρέ­πει να καταρ­γη­θούν τα επι­δό­μα­τα ανερ­γί­ας και να υπο­κα­τα­στα­θούν από επι­δό­μα­τα κατάρ­τι­σης και απο­φα­σί­σουν τα ELLINIKA HOAXES ότι αυτή η είδη­ση δεν πρέ­πει να παί­ξει στο Δια­δί­κτυο, διό­τι για κάποιο λόγο μπο­ρεί να είναι εν μέρει η απο­λύ­τως ανα­λη­θής, και γίνει αυτό λίγο πριν τις εκλο­γές, ποιος θα ανα­λά­βει την ευθύ­νη αν έχουν λάθος; Και τι σημα­σία θα έχει μετά από έναν μήνα, που θα έχουν τελειώ­σει οι εκλο­γές, να πουν ότι έκα­ναν λάθος; Ποιος θα το ανα­λά­βει ο ιδιο­κτή­της του Facebook, μια ΜΚΟ;”

Εμείς θα συμπλη­ρώ­σου­με στα όσα είπε ο κ. Κρέ­τσος ότι τα ELLINIKA HOAXES όχι μόνο «έχουν παγι­δευ­τεί και πέσει θύμα των Fakes News πολ­λές φορές στο παρελ­θόν» αλλά κατα­βάλ­λουν μια συστη­μα­τι­κή προ­σπά­θεια απε­νο­χο­ποί­η­σης και ξεπλύ­μα­τος συγκε­κρι­μέ­νης πολι­τι­κής και οργα­νι­σμών, ακό­μη και διε­θνών προ­βο­κα­τσιών (π.χ. της αυτο­α­πο­κα­λού­με­νης ΜΚΟ Λευ­κά Κρά­νη, κατα­σκεύ­α­σμα των μυστι­κών υπη­ρε­σιών με ενερ­γό ρόλο στο αιμα­το­κύ­λι­σμα στην ευρύ­τε­ρη περιο­χή), όπως επί­σης έφτα­σαν στο σημείο να υιο­θε­τή­σουν χρυ­σαυ­γί­τι­κα επι­χει­ρή­μα­τα για τη μη ύπαρ­ξη νεκρών στο Πολυ­τε­χνείο!!! Κάτι που ανα­γκά­στη­καν να στρογ­γυ­λέ­ψουν υιο­θε­τώ­ντας πάλι τη χρυ­σαυ­γί­τι­κη λογι­κή για μη ύπαρ­ξη νεκρών εντός του Πολυτεχνείου.

Βοά το δια­δί­κτυο από τα αμφι­λε­γό­με­να δημο­σιεύ­μα­τά τους και την επι­λε­κτι­κή επι­λο­γή προς «εξέ­τα­ση» ειδή­σε­ων ( Αλή­θεια, τόσα τερα­τώ­δη ψέμα­τα έχουν γρα­φτεί για την Κού­βα — για παρά­δειγ­μα. Έχε­τε δει τα ELLINIKA HOAXES να κατα­πια­στούν με κάποιο από αυτά. Αν βρεί­τε κάποιο παρα­κα­λού­με ενημερώστε).

Χαρα­κτη­ρι­στι­κό παρά­δειγ­μα η απο­τυ­χη­μέ­νη προ­σπά­θεια τους να δια­ψεύ­σουν δημο­σί­ευ­μά μας που αφο­ρού­σε νομο­σχέ­διο της ακρο­δε­ξιάς κυβέρ­νη­σης της Δανί­ας. Βέβαια έσπα­σαν τα μού­τρα τους (Δεί­τε και ΕΔΩ) αλλά και χαρα­κτη­ρί­ζο­ντας ως fake news ακό­μη και τα συμπε­ρά­σμα­τά μας τα οποία ήταν πιο ήπια σε σχέ­ση με αυτά που φιλο­ξε­νού­σε ο Τύπος της Δανί­ας. Το εντυ­πω­σια­κό­τε­ρο, αλλά και ενδει­κτι­κό, είναι πως για να μας δια­ψεύ­σουν επι­κα­λέ­στη­καν υπουρ­γού της ακρο­δε­ξιάς κυβέρ­νη­σης της Δανί­ας για την εφαρ­μο­γή του νόμου (Στη λογι­κή ότι ο Τύπος  πρέ­πει να είναι φερέ­φω­νο κυβερ­νή­σε­ων και οργα­νι­σμών και ο δημο­σιο­γρά­φος ταχυ­δρό­μος της εξουσίας).

Από τις επι­ση­μάν­σεις του κ. Κρέ­τσου κρα­τά­με το γεγο­νός ότι στην ιστο­σε­λί­δα ELLINIKA HOAXES υπάρ­χει μόνο ένας δημο­σιο­γρά­φος (Άρα μη δημο­σιο­γρά­φοι κρί­νουν επαγ­γελ­μα­τί­ες δημο­σιο­γρά­φους υπό­λο­γους στον κώδι­κα δημο­σιο­γρα­φι­κής δεο­ντο­λο­γί­ας της Ένω­σής τους, επι­τη­ρούν την αξιο­πι­στία των ειδή­σε­ων, με ό,τι αυτό συνε­πά­γε­ται για τη δημο­σιο­γρα­φία και την ενη­μέ­ρω­ση). Η σελί­δα είναι «ιδιο­κτη­σί­ας ενός από­στρα­του αξιω­μα­τι­κού ναρ­κα­λιευ­τή» και είναι σε συνερ­γα­σία με την  Athens voice αμφι­λε­γό­με­νη κι αυτή όσον αφο­ρά την αντι­κει­με­νι­κή ενημέρωση.

Κάποια ερω­τή­μα­τα προ­κύ­πτουν για τις πηγές χρη­μα­το­δό­τη­σης των ELLINIKA HOAXES. Οι ίδιοι ανα­φέ­ρουν στο κατα­στα­τι­κό τους

hoaxes

 

Όπως κατα­λή­γει το Documento που κάνει ανα­φο­ρά στα οικο­νο­μι­κά των ELLINIKA HOAXES:

«Προ­κύ­πτει λοι­πόν το εύλο­γο ερώ­τη­μα, ποιοι είναι οι δωρη­τές, ποιες οι επι­χο­ρη­γή­σεις και που είναι όλα αυτά αναρ­τη­μέ­να ώστε να ελέγ­χε­ται η αξιο­πι­στία του ελεγ­κτή της αξιοπιστίας.

Προ­κύ­πτει επί­σης το ερώ­τη­μα αν ένας από τους χρη­μα­το­δό­τες είναι γνω­στός μιντιάρ­χης και εφοπλιστής;

Ο… αξιό­πι­στος τρό­πος για να ελεγ­χθεί ο ελέγ­χων την αξιο­πι­στία των άλλων είναι να δημο­σιο­ποι­ή­σει όλα αυτά τα οικο­νο­μι­κά στοιχεία…»

Τέλος, όσον αφο­ρά τα fake news, τους κυνη­γούς και τις εκστρα­τεί­ες από κυβερ­νή­σεις, οργα­νι­σμούς και ΕΕ, θυμί­ζει το στί­χο του Μπρεχτ, «ΟΤΑΝ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΨΗΛΑ ΜΙΛΑΝΕ ΓΙΑ ΕΙΡΗΝΗ / ο απλός λαός ξέρει / πως έρχε­ται ο πόλεμος».

Αυτοί που σπέρ­νουν fake news για να δικαιο­λο­γή­σουν βάρ­βα­ρους πολέ­μους παρου­σιά­ζο­νται ως προ­στά­τες της πραγ­μα­τι­κής ενη­μέ­ρω­σης.  Ποιος δε θυμά­ται το αίμα που έτρε­ξε στη Γιου­γκο­σλα­βία, στο Ιράκ, στη Συρία αξιο­ποιώ­ντας fake news, τη Βενε­ζου­έ­λα σήμε­ρα που με fake news προ­σπα­θούν να ανα­τρέ­ψουν μια νόμι­μα εκλεγ­μέ­νη κυβέρ­νη­ση; Και τόσες άλλες περιπτώσεις.

Αυτοί που αφαι­μάσ­σουν το λαό για να προ­κύ­ψουν τα ματω­μέ­να πλε­ο­νά­σμα­τα χρη­σι­μο­ποιώ­ντας fake news, είναι οι ίδιοι που παρου­σιά­ζο­νται ως προ­στά­τες της αντι­κει­με­νι­κής ενη­μέ­ρω­σης. Ποιος δεν θυμά­ται τον καται­γι­σμό φτια­χτών «ειδή­σε­ων» για το πόσο λίγο δου­λεύ­ουν οι εργα­ζό­με­νοι στην Ελλά­δα, πόσο νωρίς βγαί­νουν στη σύντα­ξη κ.λπ., την περί­ο­δο που κυβέρ­νη­ση ΠΑΣΟΚ, ΕΕ και ΔΝΤ ετοί­μα­ζαν το 1ο μνη­μό­νιο; Πώς να κατα­πιού­με το μετα­μνη­μο­νια­κό feke news περί ανάπτυξης;

Τα λεγό­με­να fake news είναι μια πραγ­μα­τι­κό­τη­τα, η οποία μάλι­στα δεν είναι καθό­λου και­νούρ­για. Δια­χρο­νι­κά, κόμ­μα­τα, ΜΜΕ, διά­φο­ροι μηχα­νι­σμοί χρη­σι­μο­ποιούν τη δια­στρέ­βλω­ση της πραγ­μα­τι­κό­τη­τας, μέχρι και το ψέμα, προ­κει­μέ­νου να υπε­ρα­σπι­στούν ένα άδι­κο και βάρ­βα­ρο σύστη­μα. Αυτά τα fake news έχουν πολ­λα­πλα­σια­στεί τα τελευ­ταία χρό­νια στο έδα­φος της πολύ πιο γρή­γο­ρης διά­δο­σης της είδη­σης, της ανω­νυ­μί­ας που παρέ­χουν το δια­δί­κτυο και τα Μέσα Κοι­νω­νι­κής Δικτύ­ω­σης, αλλά και της ύπαρ­ξης φανε­ρών και κρυ­φών μηχα­νι­σμών (τους οποί­ους πλέ­ον κανείς δεν αμφι­σβη­τεί), που δρουν στο δια­δί­κτυο υπη­ρε­τώ­ντας πολι­τι­κά, οικο­νο­μι­κά, γεω­πο­λι­τι­κά και άλλα συμφέροντα.

Ο φόβος τους όμως και εκεί στο­χεύ­ουν, είναι οι ειδή­σεις, τα γεγο­νό­τα που απο­κα­λύ­πτουν τα ψέμα­τά τους. Ο φόβος τους είναι η απο­κά­λυ­ψη των ταξι­κών προ­ε­κτά­σε­ων των ειδή­σε­ων. Πίσω από το κυνή­γι των fake news, πίσω από το κυνή­γι της «τοξι­κό­τη­τας» των ειδή­σε­ων κρύ­βε­ται (ή μπο­ρεί να κρυ­φτεί) το κυνή­γι της ταξι­κής προ­σέγ­γι­σης των ειδήσεων.

Όταν αυτοί ψηλά μιλά­νε για fake news εμείς ας είμα­στε σε ετοι­μό­τη­τα και εγρή­γορ­ση για­τί έρχε­ται έντα­ση της εκμε­τάλ­λευ­σης των λαών και αιμα­τη­ροί αντα­γω­νι­σμοί ιμπεριαλιστών.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο