Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Πολεμικό πλοίο των ΗΠΑ άφησε να πνιγούν 76 ναυαγοί στην Μεσόγειο (Συγκλονιστικό ΒΙΝΤΕΟ)

Γράφει ο Πάνος Αλεπλιώτης //

To Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ αρνήθηκε να βοηθήσει ναυαγούς όταν το σκάφος τους ανατράπηκε αφήνοντας να πνιγούν δεκάδες άνθρωποι, λένε οι επιζώντες.

Το περιοδικό Newsweek δημοσιεύει πως το  Ναυτικό των ΗΠΑ  κατηγορείται πως ένα από τα πλοία του— το USNS Trenton— αγνόησε τις κλήσεις αγωνίας των ναυαγών στη Μεσόγειο θάλασσα, τον Ιούνιο, αφήνοντας να πνιγούν 76 άτομα.

Οι επιζώντες της καταστροφής ισχυρίστηκαν ότι το Τρέντον αρνήθηκε να έρθει για βοήθειά τους ακόμη και όταν το γεμάτο μετανάστες σκάφος είχε ήδη βυθιστεί, πιστεύοντας πως θα μπορούσαν να έχουν σωθεί ζωές αν το ναυτικό είχε ενεργήσει νωρίτερα.

Εισαγγελείς της Σικελίας ερεύνησαν τους ισχυρισµούς, παρακολουθώντας βίντεο που τραβήχτηκε από ελικόπτερο και δημοσιεύτηκε στην  La Republica τον Οκτώβριο, γράφει η «Γκάρντιαν». Το πλοίο του Πολεμικoύ Ναυτικoύ των ΗΠΑ  έσωσε τελικά 42 άτομα, όταν το σκάφος τους βυθίστηκε, αλλά οι επιζώντες δηλώνουν ότι θα μπορούσαν να έχουν αποτραπεί οι 76 θάνατοι. «Είδαμε ότι το πλοίο, δεν ήταν πολύ μακριά,” δηλώνει ένας ναυαγός «Είδαμε την αμερικανική σημαία. Αν μας είχε σώσει όταν ήμασταν όλοι ακόμα εν πλω, 76 άτομα δεν θα είχαν πεθάνει.»

Το μικρό σκάφος ταξίδευε από τη Λιβύη με 117 μετανάστες, πολλοί από τις χώρες της Αφρικής νότια της Σαχάρας. «Είχαμε μείνει  στη θάλασσα για ημέρες όταν το σκάφος άρχισε να παίρνει νερό τις πρώτες πρωινές ώρες της 12ης Ιουνίου. Η θάλασσα ήταν άγρια και η βάρκα μας άρχισε να γεμίζει με νερό,» λέει ένας επιζών, «και ξαφνικά είδαμε ένα πλοίο. Ήταν ένα αμερικάνικο πλοίο.»

Οι άνθρωποι στο σκάφος που βούλιαζε προσπάθησαν να τραβήξουν την προσοχή του Trenton για περίπου μια ώρα, λένε οι επιζώντες, αλλά χωρίς επιτυχία. «Είδαμε την αμερικάνικη σημαία, και προσπαθήσαμε να τους φτάσουμε, αλλά μόλις πλησιάσαμε, φάνηκε να μας αποφεύγει και άλλαξε κατεύθυνση» δηλώνουν οι διασωθέντες.

navy

Το Ναυτικό αρνήθηκε ότι το Τρέντον ήταν κοντά στην βάρκα των μεταναστών πριν βυθιστεί.

Το πολεμικό πλοίο επέστρεψε μισή ώρα μετά την βύθιση του σκάφους. «Είδαμε ξεκάθαρα το ίδιο αμερικάνικο πλοίο που μας είχε αγνοήσει να μας πλησιάζει, διηγείται ένας άνδρας επιζών. Όταν ρωτήσαμε τους ναύτες γιατί δεν είχαν παρέμβει πριν την βύθιση του σκάφους, ισχυρίζονται οι επιζώντες , πως το πλήρωμα του Trenton τους απάντησε πως «δεν ήταν δουλειά τους.»

-Θα μιλήσουμε με τους επιζώντες του ναυαγίου, για να καταλάβουμε τι συνέβη εκείνο το πρωί,», δήλωσε ο εισαγγελέας Fabio D’Anna. Τόνισε, ότι επίσημη έρευνα δεν είχε ακόμα ξεκινήσει.

Η Διοικητής Kyle Raines, εκπρόσωπος τύπου του 6ου στόλου, υπεύθυνη για την Ευρώπη, δήλωσε πως η υπηρεσία είναι «εν γνώση των εκθέσεων που εξετάζουν οι Ιταλοί εκπρόσωποι για την  διάσωση  των ατόμων που βρίσκονταν σε κατάσταση κινδύνου στη θάλασσα, από το USN Trenton» Η Διοικητής ισχυρίστηκε ότι το πλήρωμα πρωτοείδε τους ναυαγούς αφού είχε βυθιστεί το σκάφος.

Όμως η καταγραφή συνομιλίας του πληρώματος, από δημοσιογράφο της Republica δείχνει πως στο Trenton ήταν επιφυλακτικοί στο να βοηθήσουν  μετανάστες που διατρέχουν κίνδυνο και σε ένα διαφορετικό περιστατικό δύο μέρες πριν την μοιραία ανατροπή του Ιουνίου. Ο Fabio Butera έπιασε μια συνομιλία μεταξύ του Trenton και του ελληνικoύ εμπορικού πλοίου Leone Hermes στην οποία το σκάφος των ΗΠΑ ήταν ενήμερο για την κατάσταση μεταναστών σε αντίστοιχη περίπτωση.

Μια αμερικάνικη φωνή απαντά στην συνομιλία: «Έχω άλλα καθήκοντα να ακολουθήσω. Δεν είμαστε σε θέση να βοηθήσουμε στο θέμα αυτό». Οι μετανάστες διασώθηκαν τελικά από το Leone Hermes σε εκείνη την περίπτωση.

Δεν είναι από ότι φαίνεται η πρώτη φορά που οι εντολές των ΗΠΑ είναι να μην διασώζονται οι ναυαγοί. Δεν είναι «δουλειά τους» και έχουν πιο «σημαντικά πράγματα» να κάνουν. Είναι γνωστή η αδιαφορία της κυβέρνησης των ΗΠΑ για την ανθρώπινη ζωή πόσο μάλλον όταν πρόκειται για τις ζωές ανθρώπων  που δεν έχουν κάποιο κέρδος να προσφέρουν στα μονοπώλια. Αυτός είναι ο καπιταλισμός. Δεν έχει χρόνο και διάθεση για ανθρωπισμό!

* Βίντεο της πορτογαλικής πολεμικής αεροπορίας δείχνει τις δραματικές στιγμές που έζησαν μετανάστες στη Μεσόγειο, το Μάη του 2017, όταν το σκάφος τους τυλίχθηκε στις φλόγες. Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (UNHCR), από τις αρχές του έτους, περισσότεροι από 2000 μετανάστες έχουν χάσει τη ζωή τους στην προσπάθεια τους να διαπλεύσουν τη Μεσόγειο με προορισμό τις ευρωπαϊκές ακτές. 

________________________________________________________________________________________________

Πάνος Αλεπλιώτης Δημοτικός σύμβουλος Πυλαίας Θεσσαλονίκης 87/90 και 99/2002. Αντιδήμαρχος Πυλαίας από το 1987 έως και το 1990 και από το 1999 έως και το 2000. Εργάστηκε σαν γεωλόγος, περιβαλλοντολόγος και χωροτάκτης στην Ελλάδα και στην Σουηδία