Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Πολιτειακή κρίση εν μέσω διαδηλώσεων στην Αλβανία

Συνεχίζεται η πολιτική αντιπαράθεση στην Αλβανία, εν μέσω διαδηλώσεων ενάντια στην κυβέρνηση Ράμα και με αίτημα των κομμάτων της αντιπολίτευσης την παραίτηση της.

Μετά και από τις νέες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις το Σάββατο, ο Αλβανός πρόεδρος Ιλίρ Μέτα, ανακοίνωσε την ακύρωση των δημοτικών εκλογών που είναι προγραμματισμένες για τις 30 Ιούνη, σημειώνοντας ότι η πολιτική κατάσταση στη χώρα δεν επιτρέπει τη διεξαγωγή δίκαιων εκλογών και προαναγγέλοντας ότι τη Δευτέρα θα προχωρήσει σε αναλυτικότερες ανακοινώσεις.

Έντονη ήταν η αντίδραση του Εντι Ράμα, που με ανάρτηση του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης σημείωσε ότι «οι εκλογές θα γίνουν», προσθέτοντας ότι «εάν κάποιος παρεμποδίσει τις εκλογές, τότε θα δει αυτό που ούτε στα χειρότερα όνειρα του δεν έχει δει».

Ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα μιλώντας σήμερα σε συγκέντρωση οπαδών του κόμματός του δήλωσε για τον πρόεδρο Μέτα, ο οποίος αποφάσισε ήδη να ακυρώσει τις προγραμματισμένες για τις 30 Ιουνίου δημοτικές εκλογές, ότι πλέον «δεν έχει θέση στο γραφείο του προέδρου». Άφησε έτσι ανοιχτό το θέμα να δρομολογήσει τις διαδικασίες καθαίρεσης του προέδρου της Δημοκρατίας από το κοινοβούλιο ενώ επανέλαβε ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν όπως έχει προβλεφθεί.

Με την πλευρά του προέδρου συντάχθηκε και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Λιουλεζιμ Μπάσα, ο οποίος σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δήλωσε ότι η απομάκρυνση του Ράμα από την κυβέρνηση αποτελεί αδιαπραγμάτευτο όρο της αντιπολίτευσης

Ο πρωθυπουργός Ράμα, πάντως (έχοντας και τη στήριξη ΗΠΑ- ΕΕ) δηλώνει ότι δεν προτίθεται να παραιτηθεί ξεκαθαρίζοντας πως, διαθέτει μια καθαρή εκλογική νίκη που του εξασφαλίζει τετραετή θητεία η οποία λήγει το 2021.

Κατηγορεί επίσης την αντιπολίτευση ότι θέλει την εξουσία στο τραπέζι και ότι προέβη στην εξέλιξη αυτή επειδή φοβάται την ήττα στις προσεχείς δημοτικές εκλογές του Ιουνίου, ότι θέλει να εμποδίσει την μεταρρύθμιση στη Δικαιοσύνη διότι φοβάται την νέα Δικαιοσύνη και ότι θέλει να εμποδίσει την πορεία της χώρας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.