Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Πολιτικές αθλιότητες του Γ. Βαρουφάκη ενάντια στο ΚΚΕ

Γράφει ο Νίκος Μόττας //

«Δεν αποδεχόμεθα το αφήγημα ότι το ΚΚΕ πρόκειται για ένα έντιμο αλλά ουτοπικό κόμμα. Είμαστε οι μόνοι που συνδυάζουμε την ουτοπία, το ήθος και το ρεαλισμό. Γι’ αυτό υπάρχουμε… Εμείς δεν πρόκειται να γίνουμε ένα άλλο συντηρητικό κόμμα, όπως είναι το ΚΚΕ».

Αυτά είπε ο κ. Γιάνης Βαρουφάκης μιλώντας χθες στην διευρυμένη Κεντρική Επιτροπή του κόμματός του, του ΜεΡΑ25.

Πρόκειται – υπενθυμίζουμε – για τον ίδιο κύριο που στις 28 Γενάρη 2015, όταν αναλάμβανε τα καθήκοντά του ως υπουργός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, μιλούσε για την αναγκαιότητα του… «λιτού βίου». Στον ελληνικό λαό, στους εργαζόμενους, που είχαν γονατίσει από την καπιταλιστική κρίση και τα μνημόνια, ο κ. Βαρουφάκης έλεγε τότε πως πρέπει να αρκεστούν στον «λιτό βίο» και στα ψίχουλα που θα τους έδινε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι ο ίδιος κύριος που, παρά την «δημιουργική ασάφεια» του πολιτικού του λόγου, ήταν αρκούντως σαφής όταν συμφωνούσε με το 70% των μέτρων του 2ου μνημονίου. «Σε αυτές τις μεταρρυθμίσεις θα προσθέσουμε περί το 70% των μεταρρυθμίσεων ή δεσμεύσεων που υπάρχουν στο υπάρχων μνημόνιο. Δεσμεύσεις με τις οποίες ως σώφρονες άνθρωποι δεν έχουμε καμία αντίρρηση», σημείωνε στις 9 Φλεβάρη 2015 κατά τη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

Μήπως όμως δεν ήταν ο κ. Βαρουφάκης αυτός που, ως υπουργός Οικονομικών, είχε συνυπογράψει την περίφημη συμφωνία της 20ης Φλεβάρη 2015, η οποία αποτέλεσε την κατοχύρωση των αντιλαϊκών μέτρων του 1ου και του 2ου μνημονίου, ενώ άνοιξε το δρόμο για το επόμενο, 3ο μνημόνιο; Ναι, ο ίδιος ήταν.

Ο ιδρυτής του ΜεΡΑ25 – το οποίο «δεν πρόκειται να γίνει συντηρητικό κόμμα όπως είναι το ΚΚΕ» – ήταν ο ίδιος κύριος που στις 10 Ιούλη 2015 ψήφιζε «ΝΑΙ» στο 3ο μνημόνιο δια επιστολικής ψήφου.

Varoufakis letter«Αξιότιμη κυρία Πρόεδρε,

Σας γνωρίζω ότι αδυνατώ να παρευρεθώ στη σημερινή ονομαστική ψηφοφορία. Επιθυμώ διά της παρούσης να δηλώσω ότι εάν ήμουν σε θέση να ψηφίσω στη σημερινή ονομαστική ψηφοφορία επί του σχεδίου νόμου του υπουργείου Οικονομικών “Για τη διαπραγμάτευση και σύναψη δανειακής σύμβασης με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM)

θα ψήφιζα ΝΑΙ»

Με τιμή,
Βαρουφάκης Γιάνης.
Βουλευτής Β’ Αθηνών»

Αναφερόμαστε στον ίδιο πολιτικό που, λίγο πριν τις εκλογές της 7ης Ιούλη 2019, διαλαλούσε δημόσια, σαν άλλος Φώτης Κουβέλης, την προθυμία του να συνεργαστεί «και με τον ΣΥΡΙΖΑ και με τη ΝΔ». Έτοιμος δηλαδή να «βάλει πλάτη» για την υλοποίηση βαθιά αντιλαϊκών πολιτικών τις οποίες παριστάνει ότι αντιπολιτεύεται.

Σήμερα, ο κ. Βαρουφάκης και το ΜεΡΑ25 έρχεται να ξανασερβίρει την ίδια, ξαναζεσταμένη, σοσιαλδημοκρατικής συνταγής σούπα περί ανθρώπινου καπιταλισμού, «Green Deal», «πράσινης οικονομίας», «μεταρρύθμισης» της ΕΕ, κεϊνσιανών οικονομικών μοντέλων ως αντίδοτο στην… «χρεοδουλοπαροικία».

Κάτω από τον φερετζέ μιας ψευδεπίγραφης ριζοσπαστικότητας και ασαφών ρητορικών σχημάτων περί «ουμανιστικού μετακαπιταλισμού» κρύβεται η προσπάθεια να εγκλωβισμού εργατικών-λαϊκών στρωμάτων στην μοιρολατρία της διαχείρισης του εκμεταλλευτικού συστήματος, καλλιεργώντας σοσιαλδημοκρατικές αυταπάτες.

Ξέρει πολύ καλά ο Γ. Βαρουφάκης και το κόμμα του τι είναι συντήρηση και τι πρόοδος. Γι’ αυτό και επιτίθεται στο ΚΚΕ χαρακτηρίζοντάς το «συντηρητικό», γιατί είναι το μοναδικό κόμμα που προτείνει ένα διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης από το δικό τους, που μπορεί να εξασφαλίσει στους εργαζόμενους, αυτούς που παράγουν τον πλούτο, όλα όσα έχουν ανάγκη και όλα όσα τους ανήκουν.

Θέλουν να πείσουν τους εργαζόμενους πως αυτά που προτείνει το ΚΚΕ είναι «ξεπερασμένα» και «ανεφάρμοστα». Θέλουν ο λαός να μη βλέπει άλλη προοπτική στον ορίζοντα, εκτός απ’ αυτή που του «προσφέρει» το σημερινό πολιτικό σύστημα, με τις φιλελεύθερες και σοσιαλδημοκρατικές του αποχρώσεις.

Σε τελευταία ανάλυση, το να μιλάει ο κ. Βαρουφάκης για «εντιμότητα» και «ήθος», ψέγοντας το ΚΚΕ, πάει πολύ, πάρα πολύ. Αλλά, ποιός έχασε την ντροπή για να την βρει εκείνος που σε όλη την πολιτική του διαδρομή έμαθε να «βγάζει φλας αριστερά και να στρίβει δεξιά».

«Τσε Γκεβάρα, πρεσβευτής της Επανάστασης», του Νίκου Μόττα