Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πολλαπλά μηνύματα από τη νέα συνάντηση Πούτιν — Ερντογάν

Οι δύο ηγέτες άνοιξαν μαζί τη βάνα του αγωγού «Turkish Stream» στην Κωνσταντινούπολη


Μηνύ­μα­τα με πολ­λούς απο­δέ­κτες έστει­λε η νέα συνά­ντη­ση που είχαν χτες οι Πρό­ε­δροι της Ρωσί­ας Βλα­ντι­μίρ Πού­τιν και της Τουρ­κί­ας Ρ. Τ. Ερντο­γάν, οι οποί­οι εγκαι­νί­α­σαν δίπλα — δίπλα τον αγω­γό «Turkish Stream», που προ­σφέ­ρο­ντας εναλ­λα­κτι­κή στην ουκρα­νι­κή οδό θα μετα­φέ­ρει ρωσι­κό αέριο στην Ευρώ­πη, δια­σχί­ζο­ντας τη βόρεια Τουρ­κία και τμή­μα της Ανα­το­λι­κής Ευρώπης.

Ο Πού­τιν μετέ­βη στην Κων­στα­ντι­νού­πο­λη από τη Δαμα­σκό, όπου σε μία αιφ­νι­δια­στι­κή επί­σκε­ψη την Τρί­τη ανέ­δει­ξε ότι η Μόσχα μελε­τά προ­σε­κτι­κά την ανα­βάθ­μι­ση της θέσης της στη «φλε­γό­με­νη» περιο­χή, μετά και τις νέες εξε­λί­ξεις. Στη 12η επί­σκε­ψή του στην Τουρ­κία ως ηγέ­της της χώρας του, υπο­γράμ­μι­σε μετα­ξύ άλλων ότι «η συνερ­γα­σία Ρωσί­ας — Τουρ­κί­ας ανα­πτύσ­σε­ται ανο­δι­κά σε όλους τους τομείς» και ότι «παρά την περί­πλο­κη κατά­στα­ση που επι­κρα­τεί στον κόσμο και τις από­πει­ρες σει­ράς διε­θνών παρα­γό­ντων να εμπο­δί­σουν την αμοι­βαία επω­φε­λή συνερ­γα­σία μετα­ξύ των χωρών μας, η συνερ­γα­σία αυτή έχει πάρει το δρό­μο της».

[Turkish Presidency] Από τα εγκαί­νια του «Turkish Stream», παρου­σία των ηγε­τών Ρωσί­ας, Τουρ­κί­ας, Σερ­βί­ας και Βουλγαρίας

Τα εγκαί­νια του νέου αγω­γού έγι­ναν στο συνε­δρια­κό κέντρο «Χάλιτς», ενώ στην επί­ση­μη τελε­τή των εγκαι­νί­ων παρευ­ρέ­θη­καν και οι ηγέ­τες της Σερ­βί­ας Αλε­ξά­νταρ Βού­τσιτς και της Βουλ­γα­ρί­ας Μπόι­κο Μπορίσοφ.

Κατά τη διάρ­κεια της τελε­τής ο Πού­τιν ισχυ­ρί­στη­κε ότι «η κατα­σκευή του αγω­γού είναι παρά­δειγ­μα συνερ­γα­σί­ας προς όφε­λος των λαών μας και των λαών όλης της Ευρώ­πης και όλου του κόσμου (…) Η επι­τυ­χής υλο­ποί­η­ση του μεγά­λης κλί­μα­κας κοι­νού αυτού έργου επι­βε­βαιώ­νει ότι η ρωσο­τουρ­κι­κή στρα­τη­γι­κή συνερ­γα­σία απο­δί­δει σημα­ντι­κά, αισθη­τά αποτελέσματα».

Από την πλευ­ρά του ο Ερντο­γάν επι­σή­μα­νε πως «η Ρωσία είναι ο ηγέ­της μετα­ξύ των χωρών που προ­μη­θεύ­ουν την Τουρ­κία με φυσι­κό αέριο. Η εικό­να αυτή δεί­χνει ότι ανα­πτύσ­σου­με την αμοι­βαία συνερ­γα­σία μας. Η Ρωσία και η Τουρ­κία έδει­ξαν μια υπο­δειγ­μα­τι­κή συνερ­γα­σία με το έργο αυτό» και έσπευ­σε να σχο­λιά­σει την ποιό­τη­τα των διμε­ρών σχέσεων.

Την ίδια στιγ­μή, ανα­γνώ­ρι­σε ότι υπάρ­χουν «δια­φο­ρές από­ψε­ων», που όμως «δεν επι­τρέ­ψα­με να επι­κρα­τή­σουν επί των κοι­νών συμ­φε­ρό­ντων μας». Σε μια συμ­βο­λι­κή κίνη­ση, Ερντο­γάν και Πού­τιν άνοι­ξαν μαζί τη βάνα του νέου αγω­γού, καλώ­ντας μετά να τους ακο­λου­θή­σουν και οι Βού­τσιτς και Μπο­ρί­σοφ.

Πριν από τα εγκαί­νια, Πού­τιν και Ερντο­γάν είχαν δίω­ρη συνά­ντη­ση κεκλει­σμέ­νων των θυρών, στην οποία συζή­τη­σαν τις εξε­λί­ξεις στη Λιβύη, στη Συρία και συνο­λι­κά στην περιο­χή, όπου τα γεγο­νό­τα επι­βε­βαιώ­νουν καθη­με­ρι­νά την όξυν­ση επι­κίν­δυ­νων για τους λαούς ανταγωνισμών.

Ζυμώσεις σε πολλά ταμπλό

Ενδει­κτι­κή των πολ­λα­πλών παζα­ριών που δυνα­μώ­νουν είναι και η επί­σκε­ψη που πραγ­μα­το­ποί­η­σε την Τρί­τη στην Αγκυ­ρα ο Ιτα­λός ΥΠΕΞ Λουί­τζι ντι Μάγιο, μία μέρα πριν μετα­βεί στο Κάι­ρο για τη συνά­ντη­ση με ομο­λό­γους του από Ελλά­δα, Κύπρο, Αίγυ­πτο και Γαλ­λία, σε ένα κλί­μα με — κατά τ’ άλλα — διά­φο­ρες «προει­δο­ποι­ή­σεις» προς την τουρ­κι­κή πλευρά.

Η ενη­μέ­ρω­ση για τη συνά­ντη­ση ντι Μάγιο — Τσα­βού­σο­γλου ήταν πολύ φει­δω­λή. Μόλις ένα «tweet» του Τούρ­κου ΥΠΕΞ ενη­μέ­ρω­σε για τη «χαρά» του που υπο­δέ­χε­ται τον Ιτα­λό ομό­λο­γό του, τονί­ζο­ντας ότι οι δύο χώρες «θα βελ­τιώ­σου­με περαι­τέ­ρω τις στε­νές μας σχέ­σεις σε διά­φο­ρα πεδία» και προ­σθέ­το­ντας πως «ανταλ­λά­ξα­με από­ψεις για διε­θνή ζητή­μα­τα, ιδιαί­τε­ρα για την κρί­ση στη Λιβύη». Ο ντι Μάγιο δήλω­σε ότι «είναι σημα­ντι­κό να δια­τη­ρη­θεί μια σχέ­ση με όλους τους παρά­γο­ντες που μπο­ρούν να επι­δρά­σουν στη Λιβύη και να βρού­με μια λύση μαζί».

Σημειω­τέ­ον, οι δύο αξιω­μα­τού­χοι είχαν συζη­τή­σει για όλες τις εξε­λί­ξεις στην περι­φέ­ρεια και αρχές Δεκέμ­βρη στη Ρώμη, στο περι­θώ­ριο των «5ων Μεσο­γεια­κών Δια­λό­γων». Παρά την κρι­τι­κή που η ιτα­λι­κή πλευ­ρά ασκεί σε επι­λο­γές της Αγκυ­ρας, διευ­ρύ­νει το πολύ­πλευ­ρο παζά­ρι με την Τουρ­κία — πολ­λοί έσπευ­σαν να θυμί­σουν π.χ. τους ήπιους τόνους με τους οποί­ους το ιτα­λι­κό γεω­τρύ­πα­νο είχε απο­χω­ρή­σει από την κυπρια­κή ΑΟΖ όταν «παρε­νο­χλή­θη­κε» από τουρ­κι­κά πολε­μι­κά πλοία. Υπεν­θυ­μί­ζε­ται ότι η Ιτα­λία είναι επί­σης από τους πιο ένθερ­μους Ευρω­παί­ους υπο­στη­ρι­κτές του «Turkish Stream».

Στο «κάδρο» και το Κυπριακό

Σημα­ντι­κή εξέ­λι­ξη για τις ισορ­ρο­πί­ες στην περιο­χή ήταν η ανα­κοί­νω­ση δια­μόρ­φω­σης σημα­ντι­κής στρα­τη­γι­κής υπο­δο­μής των ΗΠΑ στην Κύπρο

✔️   Η «διευκόλυνση» της Λευκωσίας στις ΗΠΑ

H κυπρια­κή κυβέρ­νη­ση ικα­νο­ποί­η­σε αίτη­μα της πρε­σβεί­ας των ΗΠΑ στη Λευ­κω­σία για προ­σω­ρι­νή ανά­πτυ­ξη στην Κύπρο στρα­τιω­τι­κής «μονά­δας ταχεί­ας απά­ντη­σης», με κεντρι­κή απο­στο­λή την απο­μά­κρυν­ση του προ­σω­πι­κού διπλω­μα­τι­κών απο­στο­λών των ΗΠΑ στην ευρύ­τε­ρη περιο­χή, καθώς και Αμε­ρι­κα­νών πολι­τών, «αν προ­κύ­ψει ανά­γκη». Σε σχε­τι­κή γρα­πτή δήλω­ση του Κύπριου κυβερ­νη­τι­κού εκπρο­σώ­που Κυριά­κου Κού­σιου, ανα­φέ­ρε­ται ως δικαιο­λο­γία η «πάγια πολι­τι­κή» της κυβέρ­νη­σης για τη «θετι­κή αντι­με­τώ­πι­ση αιτη­μά­των που αφο­ρούν απο­κλει­στι­κά ανθρω­πι­στι­κής φύσε­ως επι­χει­ρή­σεις». Αργό­τε­ρα χτες το βρά­δυ υπήρ­ξε νεό­τε­ρη κυβερ­νη­τι­κή αντί­δρα­ση στη Λευ­κω­σία, με την οποία επι­χει­ρεί­ται να καθη­συ­χα­στεί ο κυπρια­κός λαός με το «επι­χεί­ρη­μα» πως η «διευ­κό­λυν­ση» προς τις ΗΠΑ «δεν δημιουρ­γεί πρό­βλη­μα σε σχέ­ση με την ασφά­λεια του νησιού».

Η εξέ­λι­ξη αυτή έρχε­ται στο πλαί­σιο και της αμε­ρι­κα­νο­κυ­πρια­κής Δήλω­σης Προ­θέ­σε­ων, με την οποία οι δύο πλευ­ρές ενι­σχύ­ουν τη συνερ­γα­σία τους στην «άμυ­να», με ό,τι αυτό μπο­ρεί να συνε­πά­γε­ται και μελ­λο­ντι­κά και με φόντο την κλι­μά­κω­ση των ένο­πλων ανα­με­τρή­σε­ων στην περιφέρεια.

Μέσα σε αυτό το πλαί­σιο πρέ­πει να αξιο­λο­γη­θεί και η κινη­τι­κό­τη­τα που δια­τη­ρεί­ται γύρω από το Κυπρια­κό, με διαρ­κείς επι­ση­μάν­σεις αστι­κών επι­τε­λεί­ων για την ανά­γκη να δια­φυ­λα­χθεί «καλό κλί­μα» στην περιο­χή μετα­ξύ ΝΑΤΟι­κών «εταί­ρων», μέσα και από τη «διευ­θέ­τη­ση» ανοι­χτών ζητημάτων.

Σήμε­ρα Πέμ­πτη η Ελί­ζα­μπεθ Σπέ­χαρ, ειδι­κή αντι­πρό­σω­πος του γγ του ΟΗΕ στην Κύπρο και επι­κε­φα­λής της ειρη­νευ­τι­κής δύνα­μης των Ηνω­μέ­νων Εθνών στο νησί (ΟΥΝΦΙΚΥΠ), ανα­μέ­νε­ται να έχει χωρι­στές συνα­ντή­σεις με τον Κύπριο Πρό­ε­δρο Νίκο Ανα­στα­σιά­δη και τον ηγέ­τη του ψευ­δο­κρά­τους Μου­στα­φά Ακιν­τζί. Οι συνα­ντή­σεις γίνο­νται ενό­ψει των επα­φών που η Σπέ­χαρ θα έχει στη Νέα Υόρ­κη, όπου την επό­με­νη βδο­μά­δα το Συμ­βού­λιο Ασφα­λεί­ας των ΟΗΕ θα συζη­τή­σει την ανα­νέ­ω­ση της θητεί­ας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο