Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ◾ Πλήθος αντιδραστικών ρυθμίσεων

Στη Βουλή κατατέθηκε και προωθείται για ψήφιση στην Ολομέλεια, το λεγόμενο διυπουργικό νομοσχέδιο με τίτλο «Ρυθμίσεις του Υπουργείου Εσωτερικών, διατάξεις για την ψηφιακή διακυβέρνηση και άλλα επείγοντα ζητήματα».
🔷  Πρόκειται για νομοσχέδιο μαμούθ, με πλήθος αντιδραστικών ρυθμίσεων που περιέχονται στα 108 άρθρα του και στις οποίες περιλαμβάνονται η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, η κατάργηση της απλής αναλογικής στους δήμους και στις Περιφέρειες στο όνομα της περιβόητης «κυβερνησιμότητας», όπως και «βελτιώσεις» στον Ποινικό Κώδικα και στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, οι οποίες διατηρούν και ενισχύουν την αντιλαϊκή κατεύθυνση που είχε δώσει λίγο πριν από τις εκλογές η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ψηφίζοντας σχετικό νομοσχέδιο.
📈 Ξεχωρίζει η κατάργηση του ασύλου, κατά παραγγελία των επιχειρηματικών ομίλων που κάνουν μπίζνες με τα πανεπιστήμια
📈 Άλλες διατάξεις αφορούν τη «δημιουργία πραγματικού υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, για το μετασχηματισμό της δημόσιας διοίκησης και της οικονομίας της χώρας», με γνώμονα πάντα την αποτελεσματικότερη προσαρμογή του αστικού κράτους στις σύγχρονες ανάγκες στήριξης της καπιταλιστικής κερδοφορίας, σε συνέχεια του νομοσχεδίου για το λεγόμενο «επιτελικό κράτος», το οποίο ήδη βρίσκεται στην Ολομέλεια: Στο νομοσχέδιο προβλέπονται μεταξύ άλλων η κωδικοποίηση (δηλαδή επικαιροποίηση και μονιμοποίηση) του αντιδραστικού θεσμικού πλαισίου και των μνημονιακών νόμων, «έργο» που ξεκίνησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η λήψη αποφάσεων από το υπουργικό συμβούλιο που θα υλοποιούνται με συνοπτικές διαδικασίες για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας, σώμα διοικητικών υπαλλήλων που θα υπάρχει σε κάθε υπουργείο (υπηρεσιακοί, γενικοί γραμματείς κ.ά.) για να επιτηρεί τους αντιλαϊκούς «κόφτες» κ.ο.κ.
Το όλο σύστημα θα εποπτεύεται από τον «νέο θεσμό» της Προεδρίας της Κυβέρνησης, όπου τον πρώτο λόγο θα έχει ο πρωθυπουργός και θα αποτελείται από 7 Γραμματείες με 440 θέσεις, καλυπτόμενες από μετακλητούς υπαλλήλους ή διορισμένους μέσω ΑΣΕΠ, ενώ κάποιοι θα προσληφθούν απευθείας από τον πρωθυπουργό κατά παρέκκλιση της νομοθεσίας.

🔷  «Εποικοδομητική» αντιπολίτευση
Από την πλευρά της κυβέρνησης ο υπουργός Επικρατείας, Γ. Γεραπετρίτης, σημείωσε ότι θα ακολουθήσει και δεύτερο νομοσχέδιο «εκσυγχρονισμού του κράτους» που θα προβλέπει «ριζική αναδιάταξη των θεσμών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της αποκέντρωσης» με «ένα σχέδιο μεταρρυθμιστικό, που θα αποδίδει μείζονες αρμοδιότητες στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και αυτοτελείς πόρους».
Ο ίδιος ευχαρίστησε τον ΣΥΡΙΖΑ και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα για «την εποικοδομητική συζήτηση και τις προτάσεις» που κατέθεσαν, τις περισσότερες από τις οποίες συμπεριέλαβε στο νομοσχέδιο».
📈 Άλλωστε, όσο κι αν προσπάθησε ο ΣΥΡΙΖΑ και ο πρόεδρός του Αλ. Τσίπρας να στήσει σκηνικό αντιπαράθεσης, καταφεύγοντας στη σκανδαλολογία και σε ζητήματα όπως ο αριθμός και η αμοιβή των μετακλητών υπαλλήλων κ.λπ., στο «δια ταύτα» συμφώνησε με το κεντρικό περιεχόμενο του νομοσχεδίου, αναγνωρίζοντας την «ανάγκη για εκσυγχρονισμό» των δομών του κράτους. Περί «ανέμων και υδάτων», χωρίς να αγγίζουν τον βασικό πυρήνα του νομοσχεδίου, ήταν οι ομιλίες του προέδρου της Ελληνικής Λύσης Κ. Βελόπουλου και του επικεφαλής του ΜέΡΑ25 Γ. Βαρουφάκη.

🔷  Με τις υποδείξεις της ΕΕ και του ΟΟΣΑ

🔴 Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Μ. Συντυχάκης, ανέδειξε ότι οι αλλαγές που προωθούνται στο αστικό κράτος «αποτελούν υποδείξεις της ΕΕ, της Κομισιόν και του ΟΟΣΑ, προκειμένου να καταστούν “εγχειρίδιο” για την επίτευξη των στόχων του κεφαλαίου».
Πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση της ΣΥΡΙΖΑ, πιάνοντας το νήμα από εκεί που το άφησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, επιχειρεί μια σειρά από θεσμικές αλλαγές για να οργανωθεί και να λειτουργήσει πιο επιτελικά το αστικό κράτος, με όρους “σύγχρονου μάνατζμεντ”, “διοίκησης επιχείρησης”» και ότι «πίσω από τα παραπλανητικά και βαρύγδουπα συνθήματα της “αποτελεσματικότητας” και της “αποκομματικοποίησης”, επιδιώκει να διαμορφώσει μια κρατική διοίκηση πιο συγκεντρωτική, πιο εχθρική απέναντι στις δίκαιες διεκδικήσεις του εργατικού – λαϊκού κινήματος και παράλληλα πιο αποτελεσματική, πιο “ανθεκτική” στην εξυπηρέτηση των επιχειρηματικών ομίλων για την ανάκαμψη της κερδοφορίας τους, πιο ικανή στην επιβολή της αντεργατικής – αντιλαϊκής πολιτικής».
🔴  Είναι αποπροσανατολισμός, συνέχισε, τα όσα λέγονται για «αναποτελεσματικό κράτος», ως πρόσχημα για να προωθηθούν οι αντιδραστικές αλλαγές. Οπως σημείωσε, το κράτος «δεν είναι καθόλου αναποτελεσματικό» όταν αντιμετωπίζει τις εργατικές κινητοποιήσεις με την καταστολή και τις δικαστικές διώξεις, με την κήρυξη απεργιών ως «παράνομων» και τις απεργοκτόνες διατάξεις, τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και της ΝΔ τώρα. Οταν παίρνει μέτρα πρόσθετων φοροαπαλλαγών και προνομίων για την ενίσχυση των επιχειρηματικών ομίλων, όταν κόβει συντάξεις, τσακίζει μισθούς, νομοθετεί την εργασιακή ζούγκλα, επιταχύνει τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, ιδιωτικοποιεί την Παιδεία, την Υγεία, την Ενέργεια κ.λπ., και παραδίδει την Κοινωνική Ασφάλιση στους ιδιώτες. Οταν επιβάλλει το «νόμο και την τάξη» στα πανεπιστήμια και στην υπόλοιπη κοινωνία και διευρύνει τη φτώχεια.

🔷  Δεν αλλάζει η ταξική ουσία του αστικού κράτους

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Μαρίνος σημείωσε ότι «το αστικό κράτος μπορεί να αλλάζει μορφές, να δημιουργούνται νέες δομές στη διαδικασία λήψης και ελέγχου των αποφάσεων» κ.ο.κ., «αλλά η ταξική του ουσία δεν αλλάζει. Κράτος δικαίου δεν υπήρξε και δεν πρόκειται να υπάρξει από τη σκοπιά των εργατικών – λαϊκών συμφερόντων ποτέ. Γιατί το αστικό κράτος, με σοσιαλδημοκρατική ή φιλελεύθερη διαχείριση, είναι το κράτος των λίγων, είναι το κράτος των καπιταλιστών. Η αποστολή του είναι η υπεράσπιση των συμφερόντων της κυρίαρχης αστικής τάξης και η προστασία της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης με στόχο κατά της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων».
🔴  Πρόσθεσε ότι οι λεγόμενες «βέλτιστες πρακτικές της ΕΕ», που προβάλλονται στο νομοσχέδιο και τις οποίες υποστηρίζουν όλα τα αστικά κόμματα, είναι «οι πρακτικές που ανατρέπουν τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, που περιορίζουν το απεργιακό δικαίωμα σε όλα τα κράτη – μέλη της ΕΕ, που αυξάνουν το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης ακόμα και στα 70 χρόνια. Είναι οι πρακτικές που προωθούν τη λεγόμενη “ενεργό γήρανση”, που εφαρμόζεται ιδιαίτερα αυτήν την περίοδο στη Γερμανία και στη Βρετανία, κράτη που αντιμετωπίζετε εσείς ως πρότυπα».
Οπως επισήμανε, όλα αυτά στην πράξη «σημαίνουν αποτελεσματική λειτουργία του κράτους και της κυβέρνησης για την εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής, για την καταστολή της εργατικής – λαϊκής πάλης, την υπεράσπιση της σαπίλας αυτού του συστήματος και την ιδεολογική χειραγώγηση του λαού. Σημαίνει υλοποίηση των επιθετικών κατευθύνσεων του ΝΑΤΟ».
«Είναι απαραίτητο να οξυνθεί το λαϊκό κριτήριο και να κατανοηθεί ότι τα συμφέροντα της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων, της νεολαίας δεν χωράνε μέσα στο αστικό κράτος και τις κυβερνήσεις του κεφαλαίου. Η αναγκαιότητα του εργατικού – λαϊκού κράτους, της εργατικής – λαϊκής εξουσίας, όπου το κουμάντο θα το έχουν οι εργαζόμενοι, προβάλλει μέσα από τα βάσανα που βιώνει και θα βιώσει στη συνέχεια ο λαός μας», κατέληξε.
🔴  Οσο για τις διατάξεις τις οποίες η κυβέρνηση της ΝΔ και τα επιτελεία της λανσάρουν ως το «τέλος στις ουρές της ντροπής στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ», για να στηρίξουν τα παραμύθια της περί «κοινωνικής πολιτικής», δεν προσφέρουν καμία ουσιαστική ανακούφιση, αφού σε κάθε περίπτωση παραμένουν οι τεράστιες ελλείψεις και οι πολύ μεγάλες λίστες αναμονής στα δημόσια νοσοκομεία, οι οποίες και «σπρώχνουν» υποχρεωτικά χιλιάδες ασθενείς στους επιχειρηματικούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στην Υγεία.
Το νομοσχέδιο προωθείται για ψήφιση με τις συνοπτικές διαδικασίες του επείγοντος το αργότερο μέχρι την Πέμπτη, ενώ από χτες έχει αρχίσει η συζήτησή του στις αρμόδιες Επιτροπής της Βουλής.
🔴  Το ΚΚΕ στην Επιτροπή καταψήφισε τη διαδικασία του επείγοντος. Οπως σχολίασε ο ειδικός αγορητής του Κόμματος Γιάννης Δελής, το γιγάντιο αυτό νομοσχέδιο το οποίο «υπογράφουν τα 15 από τα 17 υπουργεία, αφορά δηλαδή το σύνολο του κυβερνητικού έργου, κατατίθεται με τη διαδικασία του επείγοντος, που σημαίνει ότι περιορίζονται ασφυκτικά τα περιθώρια της συζήτησής του. Συνεχίζει δηλαδή κανονικά τώρα και η ΝΔ το βιολί του ΣΥΡΙΖΑ, με τα επείγοντα και κατεπείγοντα στη Βουλή, κι ας διαμαρτυρόταν τότε».

🔷  Άσυλο για την επιχειρηματική δράση

Οσον αφορά τις διατάξεις για την κατάργηση του ασύλου, που φέρουν τον ψευδεπίγραφο τίτλο «Ακαδημαϊκές ελευθερίες – αναβάθμιση της ποιότητας του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος», το στίγμα τους έδωσε ανάγλυφα η υπουργός Παιδείας Ν. Κεραμέως, μιλώντας χτες στις Επιτροπές.
Οπως είπε, «η διάταξη για το άσυλο εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο αναμόρφωσης της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης», το οποίο προβλέπει «μεγαλύτερη ελευθερία και αυτονομία για τα Ιδρύματά μας, μεγαλύτερη εξωστρέφεια, καλύτερη διασύνδεση με την αγορά εργασίας, καλύτερη προσαρμογή στα νέα δεδομένα της ψηφιακής οικονομίας και κοινωνίας της πληροφορίας», ό,τι δηλαδή απαιτούν ο ΣΕΒ και συνολικά οι επιχειρηματικοί όμιλοι.
Αντίστοιχα ο υπουργός Εσωτερικών, αναφερόμενος στις διατάξεις που αφορούν τους ΟΤΑ και οι οποίες πέρα από την κατάργηση της απλής αναλογικής προβλέπουν μία ακόμα σειρά ρυθμίσεων που συμπληρώνουν το αντιλαϊκό νομοθέτημα «Κλεισθένης 1» της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, είπε: «Η κυβέρνησή μας θέλει την πλήρη στήριξη του θεσμού της Αυτοδιοίκησης, ώστε να γίνει πυλώνας ανάπτυξης, αναβάθμισης των υποδομών» ώστε να γίνουν αυτές «υποδοχείς επενδύσεων». Ο ίδιος προανήγγειλε ότι το χειμώνα η κυβέρνηση θα φέρει «μια ολοκληρωμένη μεταρρυθμιστική πρόταση» για τη λειτουργία της Τοπικής Διοίκησης.
Από τον ΣΥΡΙΖΑ ο εισηγητής του, Π. Πολάκης, καταψήφισε το νομοσχέδιο, αποδίδοντας την κατάργηση του ασύλου και της απλής αναλογικής, όπως και τις άλλες αντιδραστικές ρυθμίσεις του κεφαλαίου, σε «νεοφιλελεύθερες εμμονές» της κυβέρνησης της ΝΔ, καλύπτοντας ότι ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ μοιράζονται τις ίδιες αγωνίες για το πώς καλύτερα θα εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα της αστικής τάξης.
Στο ίδιο μοτίβο κινήθηκε και η ειδική αγορήτρια του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, Ευγ. Λιακούλη, κάνοντας μάλιστα λόγο και για «αυτονομία της Αυτοδιοίκησης», δηλαδή να λειτουργεί μόνο από τους φόρους και τα χαράτσια. Από την Ελληνική Λύση ο Κ. Μπούμπας τάχθηκε υπέρ της κατάργησης του ασύλου, ενώ τις διαχειριστικές εκδοχές του ΜέΡΑ2 ανέφερε η ειδική του αγορήτρια Σ. Σακοράφα, η οποία τάχθηκε κατά επί της αρχής.

🔷  Συνεχίζεται η ίδια πολιτική αλλά με άλλο «στιλ»

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής ανέφερε ότι το νομοσχέδιο στο σύνολό του «αποτελεί άλλη μία απόδειξη της λεγόμενης συνέχειας του κράτους, δηλαδή της συνέχισης της ίδιας πολιτικής, με διαφορετικούς πρωταγωνιστές και διαφορετικό ίσως στιλ, πάντα όμως στον ίδιο δρόμο που κανοναρχεί η ΕΕ και εξυπηρετεί, βεβαίως, τις σημερινές ανάγκες του κεφαλαίου και του συστήματός του».
🔴  Μιλώντας για το άσυλο, σημείωσε πως η ρύθμιση δείχνει ότι η κυβέρνηση δεν θεωρεί ως κύρια προβλήματα της Εκπαίδευσης «την υποχρηματοδότηση ή την ανύπαρκτη φοιτητική μέριμνα, ούτε τη διαρκή υποβάθμιση των σπουδών και των πτυχίων, αλλά στρέφεται ενάντια στην ιστορική κατάκτηση του κινήματος, την κατάργηση του οποίου νομοθετεί μέσα στο κατακαλόκαιρο για να αποφύγει τις αντιδράσεις».
Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση επικαλείται το θέμα της χρήσης των ναρκωτικών, την ώρα που μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ είχαν ψηφίσει τη δημιουργία των Χώρων Εποπτευόμενης Χρήσης. Υπογράμμισε τέλος ότι το πραγματικό περιεχόμενο του ασύλου θα το υπερασπιστούν οι φοιτητές, το εργατικό – λαϊκό κίνημα μέσα από τον αγώνα του, που θα βάζει στο στόχαστρο τον πραγματικό αντίπαλο, το κεφάλαιο, ενώ τόνισε πως το ΚΚΕ θα παλέψει με όλες του τις δυνάμεις ενάντια στην κατάργησή του.
🔴  Σε ό,τι αφορά την Τοπική Διοίκηση, σημείωσε ότι ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ επιμένουν σκόπιμα να αναδεικνύουν ως κύριο ζήτημα το εκλογικό σύστημα. Η ΝΔ κάνει λόγο και για πρόβλημα κυβερνησιμότητας, ο δε ΣΥΡΙΖΑ περί δημοκρατίας, συγκαλύπτοντας ότι ο ένας συνεχίζει από εκεί που σταματάει ο άλλος, καθώς οι ρυθμίσεις που φέρνει τώρα η ΝΔ είναι συνέχεια του «Κλεισθένη 1» του ΣΥΡΙΖΑ.
🔴  Οσο για τα περί κυβερνησιμότητας, σημείωσε, δεν τίθεται από πουθενά τέτοιο θέμα, αφού «άσχετα με το εκλογικό σύστημα, ο δημοσιονομικός έλεγχος της Τοπικής Διοίκησης παραμένει ασφυκτικότατος και απόλυτα ευθυγραμμισμένος με τις δημοσιονομικές πολιτικές και τους αντιλαϊκούς στόχους του κεντρικού αστικού κράτους και των κυβερνήσεων που το υπηρετούν. Και το Οικονομικό Παρατηρητήριο του “Κλεισθένη” είναι ο μεγαλύτερος εγγυητής αυτής της αντιλαϊκής κυβερνησιμότητας».
Εξάλλου, πρόσθεσε, κανείς, ούτε η ΝΔ ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ και οι υπόλοιποι, δεν αμφισβητεί την καλύτερη προσαρμογή των δήμων στις ανάγκες της καπιταλιστικής ανάπτυξης, την επιβολή των χαρατσιών, της εμπορευματοποίησης υπηρεσιών, τις κάθε είδους συμπράξεις των δήμων με τους επιχειρηματικούς ομίλους.
🔴  Κατήγγειλε τέλος ότι «στο δρόμο του νομοσχεδίου για τη Βουλή» από την κυβέρνηση αφαιρέθηκαν άρθρα όπως το 74, το οποίο προέβλεπε την επαναχορήγηση του πάσο στους σπουδαστές των Ανώτερων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης της Ρόδου και της Κρήτης για τις μετακινήσεις τους, δικαίωμα που είχαν μέχρι το 2011. «Περιμένουμε μια εξήγηση από τον αρμόδιο υπουργό και βέβαια ζητάμε την άμεση χορήγηση του πάσο στους σπουδαστές των σχολών αυτών», τόνισε.

🔷  Συνεχίζουν από εκεί που σταμάτησε ο ΣΥΡΙΖΑ

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, μιλώντας για την κατάργηση του ασύλου, σημείωσε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι το χτύπημα και οι διώξεις σε βάρος «του οργανωμένου φοιτητικού, σπουδαστικού, μαθητικού κινήματος και του κινήματος των εργαζομένων», αφού και με τις αντιδραστικές ρυθμίσεις που περνάνε στον Ποινικό Κώδικα διαδοχικά η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και τώρα η κυβέρνηση της ΝΔ, θεωρείται αξιόποινη πράξη, για την οποία θα πρέπει να παρέμβει άμεσα εισαγγελέας, και η οργανωμένη παρέμβαση του εργατικού κινήματος.
🔴 «Ενώ όλες οι ποινές για μια σειρά από αδικήματα μειώνονται, για δύο μόνο αδικήματα αυξάνονται οι ποινές: Παρακώλυση των υπηρεσιών και των συγκοινωνιών, που είναι άμεσα συνδεδεμένες με τις κινητοποιήσεις των μαθητών, των φοιτητών και των αγροτών», επισήμανε. Και πρόσθεσε πως είναι προσχηματικά τα όσα αναφέρονται από την κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των εμπόρων ναρκωτικών, «όταν και εσείς ως κόμμα αλλά και τα υπόλοιπα κόμματα δίνετε ανοχή στα ναρκωτικά και προωθείτε τη ναρκω-κουλτούρα».

KKE

Η τοποθέτηση του ΚΚΕ στις Επιτροπές

Στην πρωτολογία του, ο Γιάννης Δελής τόνισε πως το νομοσχέδιο αποτελεί άλλη μία απόδειξη της συνέχειας του κράτους, δηλαδή τη συνέχιση -με άλλους πρωταγωνιστές- της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής που εξυπηρετεί τις ανάγκες του κεφαλαίου.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλοςστην τοποθέτησή του, σημείωσε ότι η κατάργηση του ασύλου είναι ο λόγος που η κυβέρνηση φέρνει το νομοσχέδιο με τον χαρακτηρισμό του επείγοντος.