Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Πολωνία: Πορεία ακροδεξιών και φασιστικών ομάδων με την στήριξη της κυβέρνησης

Στους δρόμους της Πολωνίας «παρέλασαν» ξανά ακροδεξιά και φασιστικά στοιχεία την περασμένη Πέμπτη με αφορμή την επέτειο της ανεξαρτησίας της χώρας.

Έχοντας την στήριξη της ακροδεξιάς κυβέρνησης, φασιστικές και ρατσιστικές οργανώσεις διαδήλωσαν στο κέντρο της Βαρσοβίας και σε άλλες πόλεις, φωνάζοντας εθνικιστικά συνθήματα, καθώς και συνθήματα ενάντια στους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

Η φετινή πορεία έγινε στο φόντο των τραγικών γεγονότων στα σύνορα της Πολωνίας με την Λευκορωσία, όπου παραμένουν εγκλωβισμένοι εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες, θύματα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και της απαράδεκτης αντιμεταναστευτικής πολιτικής της Ε.Ε.

Εκτός από το παραδοσιακό σύνθημα «θεός, τιμή, πατρίδα», που θυμίζει το αλλήστου μνήμης χουντικό «πατρίς, θρησκεία, οικογένεια», δεν έλλειψαν οι αντισημιτικές αναφορές («Θάνατος στους Εβραίους») όπως αυτές που ακούστηκαν σε πορεία εθνικιστών στην πόλη Κάλις.

poland fascists march

Πορεία φασιστοειδών στην πόλη Κάλις.

Η ετήσια πορεία για την ανεξαρτησία της Πολωνίας αποτελεί εδώ και πολλά χρόνια την ευκαιρία της ακροδεξιάς να κάνει «επίδειξη δύναμης», έχοντας βέβαια και τις πλάτες της υπερσυντηρητικής κυβέρνησης  η οποία πλειοδοτεί σε εθνικιστικές κορώνες και αντικομμουνισμό.

Την ίδια στιγμή που στην Βαρσοβία και άλλες πόλεις της χώρας παρελαύνουν τα φασιστοειδή, στα πολωνικά σύνορα η αστυνομία και δυνάμεις του στρατού συνεχίζουν να κρατούν εγκλωβισμένους πρόσφυγες, ανάμεσα τους οικογένειες και μικρά παιδιά, ενώ πρόσφατα ο πολωνός πρωθυπουργός ζήτησε και την… συνδρομή του ΝΑΤΟ για την ανάσχεση του προσφυγικού ρεύματος.

che guevara 008