Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Πολωνία: «Πράσινο φως» στην ανθρωπιά από κατοίκους που βοηθούν μετανάστες και πρόσφυγες

«Πράσινο φως» στην ανθρωπιά ανάβουν κάτοικοι χωριών και κωμοπόλεων της Πολωνίας που βρίσκονται κοντά στα σύνορα με την Λευκορωσίας.

Όταν πέφτει το σκοτάδι, σε ορισμένα σπίτια ανάβει ένα πράσινο φως ως ένδειξη έμπρακτης αλληλεγγύης σε μετανάστες και πρόσφυγες που έχουν ανάγκη μια στέγη, είδη πρώτης ανάγκης, τρόφιμα και ρούχα.

Εκ των πρωτεργατών της πρωτοβουλίας «ένα πράσινο φως για τους μετανάστες», ο δικηγόρος Καμίς Σίλερ, κάτοικος του χωριού Ντούμπιτσε Τσερκιέβνε που βρίσκεται δέκα χιλιόμετρα από τα σύνορα Πολωνίας-Λευκορωσίας, σημειώνει μεταξύ άλλων: «Έχουμε ζεστά ρούχα και παπούτσια. Επίσης πακέτα με τρόφιμα και ειδικά σκεύη για την απολύμανση του νερού».

Όπως αναφέρει Μαρία Άντσιπουκ, κάτοικος του χωριού Μιχάλοβο, το πράσινο φως «σημαίνει ότι το σπίτι μου είναι ενα ασφαλές μέρος για τους μετανάστες που θέλουν να ζητήσουν βοήθεια». Η Άντσιπουκ προσθέτει ότι ευαισθητοποιήθηκε για το ζήτημα όταν είδε στις ειδήσεις προσφυγόπουλα από το Ιράκ να συλλαμβάνονται στο Μιχάλοβο από συνοριοφύλακες και να μεταφέρονται μέσα στο κρύο πίσω από την συνοριακή γραμμή.

«Δεν ξεχνιούνται τέτοια πράγματα» υπογραμμίζει η ίδια με δάκρυα στα μάτια: «Μετά απ’ αυτό είπα στον εαυτό μου πως θα κάνω τα πάντα ώστε να μην ξανασυμβεί».

Δυστυχώς, όμως, η πρωτοβουλία έχει χρησιμοποιηθεί από ορισμένους επιτήδειους ρατσιστές που ανάβουν το πράσινο φως προκειμένου να προσελκύσουν μετανάστες και να τους παραδώσουν στην αστυνομία ώστε να τους γυρίσει πίσω στα σύνορα.

Παρά την καλλιέργεια κλίματος εθνικισμού και ρατσισμού από τις πολωνικές αρχές, πληθαίνουν οι περιπτώσεις αλληλεγγύης από Πολωνούς οι οποίοι βοηθούν απελπισμένους μετανάστες, προμηθεύοντας τους με τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης και πολλές φορές σώζοντας τους από την απέλαση.

Σημειώνεται ότι εδώ και εβδομάδες στα σύνορα Πολωνίας-Λευκορωσίας βρίσκονται εγκλωβισμένοι χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες, κυρίως από την Μέση Ανατολή, με τις κυβερνήσεις των δύο χωρών να ανταλλάσουν βαριές κατηγορίες και την Ευρωπαϊκή Ένωση να παίζει επικίνδυνα παιχνίδια στις πλάτες ξεριζωμένων ανθρώπων-θυμάτων των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ.

che guevara 008