Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Πολωνία: Φασιστικές, ακροδεξιές ομάδες αμαύρωσαν και φέτος την ημέρα της ανεξαρτησίας

Με την παρουσία φασιστικών και ακροδεξιών οργανώσεων από την Πολωνία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες αμαυρώθηκε- για άλλη μια χρονιά – η φετινή πορεία για την πολωνική ημέρα της ανεξαρτησίας που έλαβε χώρα την Κυριακή στην πρωτεύουσα Βαρσοβία. 

Όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια, πολυπληθείς ομάδες εθνικιστών και ακροδεξιών επιχείρησαν να «καπελώσουν» την πορεία στο κέντρο της πόλης, κρατώντας σημαίες, ανάβοντας πυρσούς και φωνάζοντας εθνικιστικά και ρατσιστικά συνθήματα. Φωτογραφικό υλικό δείχνει συμμετέχοντες να ανεμίζουν σημαίες πολωνικής φασιστικής οργάνωσης, απόγονο αντισημιτικού-ναζιστικού κινήματος του μεσοπολέμου, ενώ εντοπίστηκαν και λάβαρα της φασιστικής ιταλικής οργάνωσης Forza Nuova.

Ως ιδιαίτερα αρνητικό στοιχείο, που επισημαίνεται σε ανταποκρίσεις ξένων μέσων ενημέρωσης αλλά και πολωνικών ΜΜΕ, είναι το γεγονός ότι η (ακροδεξιά) κυβέρνηση του Αντρέι Ντούντα όχι μόνο συμμετείχε, αλλά κατείχε πρωταγωνιστικό ρόλο στην φετινή πορεία.

Σημαίες της νεοφασιστικής Forza Nuova στην πορεία που έγινε στη Βαρσοβία.

Σημαίες της νεοφασιστικής Forza Nuova στην πορεία που έγινε στη Βαρσοβία.

Βέβαια, σε μια προσπάθεια να αποποιηθεί τον ακροδεξιό χαρακτήρα της εκδήλωσης, η κυβέρνηση είχε καλέσει προηγουμένως όσους θα συμμετείχαν στην πορεία να μην προβούν σε ακρότητες και ρατσιστικά συνθήματα.

Σημειώνεται ότι στην αντίστοιχη πορεία το Νοέμβρη του 2017, είχαν κάνει την εμφάνιση τους ναζιστικά σύμβολα ενώ δεν είχαν λείψει υβριστικά συνθήματα για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

Όλα αυτά να θυμίσουμε πως συμβαίνουν στην Πολωνία όπου βρίσκεται σε ισχύ ο περίφημος αντικομμουνιστικός νόμος που απαγορεύει κομμουνιστικά σύμβολα, διώκει τη δράση του ΚΚ Πολωνίας και γκρεμίζει σοβιετικά μνημεία. 

Πολωνία, 28 χρόνια μετά την αντεπανάσταση: Αντικομμουνισμός, Φασισμός και… άγιος ο Θεός.

Πολωνία: Υπογράφει την αθώωση συνεργατών των ναζί