Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πολωνία: Όργιο αντικομμουνισμού — Θέλουν να αντικαταστήσουν μνημείο για τραυματίες του ΔΣΕ!

Το αντι­κομ­μου­νι­στι­κό μένος συνε­χί­ζε­ται στην Πολω­νία, κατ’ εφαρ­μο­γή των αντι­δρα­στι­κών νόμων που έχει καθιε­ρώ­σει το αστι­κό κρά­τος για την εξί­σω­ση του σοσια­λι­σμού με τον φασι­σμό, στο όνο­μα της «κατα­πο­λέ­μη­σης του ολο­κλη­ρω­τι­σμού», κάτι βεβαί­ως που απο­τε­λεί και την επί­ση­μη γραμ­μή της ΕΕ. Τελευ­ταίο αντι­κομ­μου­νι­στι­κό κρού­σμα είναι αυτό στην πόλη Τσίβ­νουβ, όπου στο στό­χα­στρο μπή­κε μνη­μείο προς τιμήν των μαχη­τών του Δημο­κρα­τι­κού Στρα­τού Ελλά­δας, τραυ­μα­τιών που νοση­λεύ­τη­καν στο στρα­τιω­τι­κό νοσο­κο­μείο στην περιο­χή, που είχε δημιουρ­γη­θεί ειδι­κά από τη Λαϊ­κή Δημο­κρα­τία της Πολω­νί­ας, και οι οποί­οι υπέ­κυ­ψαν στα βαριά τραύ­μα­τά τους και θάφτη­καν εκεί. Το μνη­μείο έχτι­σαν Πολω­νοί στρα­τιω­τι­κοί την περί­ο­δο του σοσια­λι­σμού, όπου στο σημείο υπήρ­χε στρα­τιω­τι­κή μονάδα.

Με έγγρα­φό του τον περα­σμέ­νο Οκτώ­βρη προς την Ελλη­νι­κή Κοι­νό­τη­τα Πολω­νί­ας, το λεγό­με­νο Ινστι­τού­το Εθνι­κής Μνή­μης — Επι­τρο­πή για τη Δίω­ξη Εγκλη­μά­των κατά του Πολω­νι­κού Εθνους, δηλα­δή το αρμό­διο όργα­νο που προ­ω­θεί τους αντι­κομ­μου­νι­στι­κούς νόμους, ενη­με­ρώ­νει ότι θα προ­χω­ρή­σει στην αντι­κα­τά­στα­ση της πλα­κέ­τας που υπάρ­χει στη μνή­μη των νεκρών στο μνη­μείο στο Τσίβ­νουβ επι­κα­λού­με­νο νόμο του 2016, που «απα­γο­ρεύ­ει σε δημό­σια μνη­μεία, εγκα­τα­στά­σεις, ονο­μα­σί­ες τοπο­θε­σιών τη διά­δο­ση του κομ­μου­νι­σμού ή άλλου ολο­κλη­ρω­τι­κού συστή­μα­τος». Σύμ­φω­να με πλη­ρο­φο­ρί­ες, η παρα­ποί­η­ση του μνη­μεί­ου έχει ήδη γίνει.

Το εν λόγω αντι­κομ­μου­νι­στι­κό ινστι­τού­το προ­κλη­τι­κά σημειώ­νει ότι πρέ­πει να αλλά­ξει η επι­γρα­φή «Στη μνή­μη των μαχη­τών για την Δημο­κρα­τι­κή Ελλά­δα». Ανα­φέ­ρει: «Το 1949, με από­φα­ση των αρχών της Λαϊ­κής Δημο­κρα­τί­ας της Πολω­νί­ας, άνοι­ξε ένα μυστι­κό νοσο­κο­μείο στο Τσίβ­νουβ για κομ­μου­νι­στές αντάρ­τες του Δημο­κρα­τι­κού Στρα­τού Ελλά­δας και τις οικο­γέ­νειές τους, που ονο­μά­στη­κε Χει­ρουρ­γι­κό Νοσο­κο­μείο Νο. 250, με από­φα­ση του ΚΚΕ (Οκτώ­βριος 1946), που ήθε­λε να ανα­τρέ­ψει τη νομι­κή κυβέρ­νη­ση της Ελλά­δας». Και προ­σθέ­τει: «Το ΚΚΕ δεν κρύ­βει το γεγο­νός ότι ο στό­χος του ΔΣΕ είναι να δημιουρ­γή­σει ένα κομ­μου­νι­στι­κό κρά­τος υπό την επή­ρεια της ΕΣΣΔ (…) ζητά­με την αφαί­ρε­ση της επι­γρα­φής με τις λέξεις “Στη μνή­μη των μαχη­τών για τη Δημο­κρα­τι­κή Ελλά­δα”, επει­δή αυτή η δια­τύ­πω­ση είναι ένα συνη­θι­σμέ­νο ψέμα…

(…) Ο ΔΣΕ πολέ­μη­σε για την εισα­γω­γή μιας δικτα­το­ρί­ας του προ­λε­τα­ριά­του στη σοβιε­τι­κή εκδο­χή στην Ελλά­δα, και όχι για τη δημο­κρα­τία, με τη συνή­θη έννοια αυτού του πολι­τι­κού συστήματος».

Με αυτόν τον προ­κλη­τι­κό τρό­πο αντι­κομ­μου­νι­στι­κής παρα­χά­ρα­ξης της Ιστο­ρί­ας επι­χει­ρεί­ται να σβη­στεί από τη λαϊ­κή μνή­μη ο τιτά­νιος αγώ­νας του ΔΣΕ ενά­ντια στους Ελλη­νες κατα­πιε­στές και τους Αμε­ρι­κα­νο­βρε­τα­νούς ιμπε­ρια­λι­στές, όπως και η μεγά­λη διε­θνι­στι­κή αλλη­λεγ­γύη που πρό­σφε­ραν οι σοσια­λι­στι­κές χώρες στους Ελλη­νες αγωνιστές.

Τον ιστο­ρι­κό τόπο του μνη­μεί­ου του Τσίβ­νουβ, μέσα σε σημε­ρι­νό στρα­τό­πε­δο, είχαν επι­σκε­φτεί αγω­νι­στές με τα παι­διά τους από την Πανελ­λή­νια Ενω­ση Αγω­νι­στών Εθνι­κής Αντί­στα­σης — Δημο­κρα­τι­κού Στρα­τού Ελλά­δας 1941 — ’49, το καλο­καί­ρι του 2014, ως ανα­γνώ­ρι­ση της μεγά­λης αξί­ας της διε­θνι­στι­κής — προ­λε­τα­ρια­κής αλλη­λεγ­γύ­ης του πολω­νι­κού λαού και του σοσια­λι­στι­κού καθε­στώ­τος, που εκφρά­στη­κε έμπρα­κτα και με την ίδρυ­ση και λει­τουρ­γία του στρα­τιω­τι­κού νοσο­κο­μεί­ου με τον κωδι­κό «250» το 1949, όπου νοση­λεύ­τη­καν και περι­θάλ­πτη­καν γύρω στους 2.000 μαχητές.

Την ίδια ώρα που αστι­κές κυβερ­νή­σεις επι­χει­ρούν να σβή­σουν από τη μνή­μη των λαών την τερά­στια προ­σφο­ρά της ΕΣΣΔ στον αντι­φα­σι­στι­κό αγώ­να, την προ­σφο­ρά των πρω­το­πό­ρων κομ­μου­νι­στών, σε πολ­λές χώρες (Βαλ­τι­κές χώρες, Ουκρα­νία, Πολω­νία), διώ­κο­νται ή απα­γο­ρεύ­ο­νται τα Κομ­μου­νι­στι­κά Κόμ­μα, εκθειά­ζο­νται οι συνερ­γά­τες των ναζί και οι λεγε­ώ­νες των «SS», με την ΕΕ να απο­δί­δει επί­σης τιμές σε όλα αυτά τα αποβράσματα.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο