Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Πολωνία: Bίαιη καταστολή των παγιδευμένων στα σύνορα προσφύγων και μεταναστών

Σε βίαιη καταστολή των παγιδευμένων στη νεκρή ζώνη μεταξύ των δύο χωρών, με κανόνια νερού, δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου λάμψης προχώρησαν Πολωνοί στρατιώτες, με τους πρόσφυγες και μετανάστες να «απαντούν» στους βαριά οπλισμένους συνοριοφύλακες με πέτρες και μπάζα.

«Οι μετανάστες επιτέθηκαν στους στρατιώτες και τους αξιωματικούς μας με πέτρες και προσπαθούν να καταστρέψουν τον φράχτη και να φτάσουν στην Πολωνία. Οι υπηρεσίες μας έκαναν χρήση δακρυγόνων για να καταπνίξουν αυτήν την επιθετικότητα», ανέφερε στο Twitter το υπουργείο Άμυνας της Πολωνίας, δημοσιεύοντας βίντεο από τα επεισόδια που σημειώθηκε στο συνοριακό πέρασμα Κουζνίκα.

Ο ανταποκριτής του CNN μεταδίδει ότι οι πολωνικές αρχές απάντησαν με ρίψεις νερού από αντλίες και δακρυγόνα στους μετανάστες, οι οποίοι παραμένουν στα κλειστά σύνορα, όταν οι τελευταίοι άρχισαν να πετούν πέτρες προς τους Πολωνούς στρατιώτες.

Η κατάσταση στα σύνορα στην ανατολική πλευρά της Ε.Ε. και της Λευκορωσίας έχει επιδεινωθεί τις τελευταίες ημέρες.

Aρκετές εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες, ελπίζοντας ότι θα καταφέρουν να μπουν σε πολωνικό έδαφος, είναι εγκλωβισμένοι στο δάσος, από την πλευρά της ευκορωσίας, σε συνθήκες απόλυτου ψύχους. Χιλιάδες μετανάστες κρύβονται στην πολωνική πλευρά των συνόρων και δημοσιεύματα μιλούν για επαναπροωθήσεις, βία και ψύχος.

Αυτοί που καταφέρνουν να περάσουν τα σύνορα και να μπουν σε πολωνικό έδαφος εγκλωβίζονται στην απαγορευμένη ζώνη στο πυκνό δάσος. Κινδυνεύουν από τους βάλτους, τα ποτάμια ακόμα και τα άγρια ζώα. Μεγαλύτερη απειλή συνιστούν ωστόσο η έλλειψη τροφίμων και η χαμηλές θερμοκρασίες. Τουλάχιστον 8 άνθρωποι έχουν ήδη χάσει τη ζωή τους. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες μιλούν για έναν 14χρονο που βρέθηκε παγωμένος στο δάσος.

Η ακροδεξιά πολωνική κυβέρνηση κάνει τα πάντα για να αποτρέψει την είσοδο μεταναστών στη χώρα από την Λευκορωσία. Από τον Οκτώβριο ισχύει στην Πολωνία νόμος, σύμφωνα με τον οποίο είναι νόμιμες οι απωθήσεις στα σύνορα. Ακτιβιστές και ΟΗΕ έχουν διαφορετική άποψη και κάνουν λόγο για παραβίαση διεθνών κανόνων.

Για δημοσιογράφους και ΜΚΟ είναι δύσκολο να σχηματίσουν εικόνα για το τι συμβαίνει ακριβώς στην πολωνική πλευρά των συνόρων. Η πολωνική κυβέρνηση χαρακτήρισε την ευρύτερη περιοχή απαγορευμένη ζώνη. Όποιος εισέρχεται σε αυτή αντιμετωπίζει την επιβολή χρηματικού προστίμου ή ακόμα και φυλάκιση. Όλες οι δρόμοι πρόσβασης στα σύνορα ελέγχονται από βαριά οπλισμένους στρατιώτες.

vivlio mpelogiannis