Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πολύνεκρες επιθέσεις ενόπλων τα τελευταία 30 χρόνια στις ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ, όπου ένας 17χρονος μπή­κε χθες Παρα­σκευή στην τάξη του στο λύκειο της Σάντα Φε στη διάρ­κεια του μαθή­μα­τος των καλ­λι­τε­χνι­κών και άνοι­ξε πυρ ενα­ντί­ον των συμ­μα­θη­τών του με απο­τέ­λε­σμα να σκο­τώ­σει εννέα από αυτούς και έναν καθη­γη­τή, έχουν υπο­στεί πολ­λές πολύ­νε­κρες επι­θέ­σεις ενό­πλων τα τελευ­ταία 30 χρό­νια. Ακο­λου­θεί ένας κατά­λο­γος με τις χειρότερες:

Λας Βέγκας: 58 νεκροί

Την 1η Οκτω­βρί­ου 2017, ο Στί­βεν Πάντοκ, ένας ευκα­τά­στα­τος λογι­στής, άνοι­ξε πυρ από τον 32ο όρο­φο του ξενο­δο­χεί­ου Μάντα­λεϊ Μπέι ενα­ντί­ον του μεγά­λου πλή­θους που είχε συγκε­ντρω­θεί για μια συναυ­λία μου­σι­κής κάντρι στο Λας Βέγκας (Νεβά­δα, δυτι­κά), με απο­τέ­λε­σμα να σκο­τω­θούν 58 άνθρω­ποι και να τραυ­μα­τι­στούν άλλοι σχε­δόν 500.

Η οργά­νω­ση Ισλα­μι­κό Κρά­τος (ΙΚ) ανέ­λα­βε την ευθύ­νη για την επί­θε­ση, τη φονι­κό­τε­ρη ενέρ­γεια του είδους αυτού στην ιστο­ρία των ΗΠΑ, αλλά σύμ­φω­να με την αμε­ρι­κα­νι­κή αστυ­νο­μία δεν βρέ­θη­κε κανέ­να στοι­χείο μέχρι σήμε­ρα το οποίο να τεκ­μη­ριώ­νει οποια­δή­πο­τε σχέ­ση του Πάντοκ, ο οποί­ος αυτο­κτό­νη­σε, με την τζι­χα­ντι­στι­κή οργάνωση.

Ορλάντο: 49 νεκροί

Τη 12η Ιου­νί­ου 2016, ένας Αμε­ρι­κα­νός αφγα­νι­κής κατα­γω­γής, ο Όμαρ Ματίν, δολο­φό­νη­σε 49 ανθρώ­πους και τραυ­μά­τι­σε άλλους πενή­ντα σε ένα γκέι κλαμπ στο Ορλά­ντο (Φλό­ρι­ντα, νοτιο­α­να­το­λι­κά) δια­πράτ­το­ντας μια επί­θε­ση που χαρα­κτη­ρί­στη­κε τότε η χει­ρό­τε­ρη στις ΗΠΑ μετά από εκεί­νες της 11ης Σεπτεμ­βρί­ου 2001. Έπει­τα από τρεις ώρες δια­πραγ­μα­τεύ­σε­ων, οι ειδι­κές δυνά­μεις της αστυ­νο­μί­ας έλα­βαν το πρά­σι­νο φως να εξα­πο­λύ­σουν έφο­δο και σκό­τω­σαν τον δρά­στη. Το ΙΚ, στο οποίο ο Ματίν είχε ορκι­στεί πίστη, ανέ­λα­βε την ευθύνη.

Virginia Tech: 32 νεκροί

Τη 16η Απρι­λί­ου 2007, ένας 23χρονος φοι­τη­τής κορε­α­τι­κής κατα­γω­γής δολο­φό­νη­σε 32 ανθρώ­πους πριν αυτο­κτο­νή­σει στην πανε­πι­στη­μιού­πο­λη του Βιρ­τζί­νια Τεκ στο Μπλάκ­σμπεργκ (Βιρ­τζί­νια, ανατολικά).

Δημοτικό σχολείο Σάντι Χουκ: 26 νεκροί

Τη 14η Δεκεμ­βρί­ου 2012, ο νεα­ρός Άνταμ Λάν­ζα δολο­φό­νη­σε 26 ανθρώ­πους, ανά­με­σά τους 20 μαθη­τές του δημο­τι­κού σχο­λεί­ου Σάντι Χουκ στο Νιού­τα­ουν (Κονέ­τι­κατ, βορειο­α­να­το­λι­κά), προ­τού αυτοκτονήσει.

Εκκλησία στη Σάδερλαντ: 26 νεκροί

Την Κυρια­κή 5η Νοεμ­βρί­ου 2017, ένας άνδρας δολο­φό­νη­σε 26 ανθρώ­πους μέσα σε μια εκκλη­σία στην μικρή πόλη Σάδερ­λαντ του Τέξας εν μέσω της λει­τουρ­γί­ας, ανά­με­σά τους πολ­λά παι­διά. Τραυ­μά­τι­σε άλλους 20. Η αστυ­νο­μία βρή­κε το πτώ­μα του μέσα στο αυτο­κί­νη­τό του.

Εστιατόριο στην Κιλίν: 22 νεκροί

Τη 16η Οκτω­βρί­ου 1991, ένας άνδρας δολο­φό­νη­σε 22 ανθρώ­πους μέσα σε ένα εστια­τό­ριο στην πόλη Κιλίν (Τέξας) και τραυ­μά­τι­σε άλλους περί­που είκο­σι πριν αυτοκτονήσει.

Λύκειο στο Πάρκλαντ: 17 νεκροί

Τη 14η Φεβρουα­ρί­ου 2018, την ημέ­ρα του Αγί­ου Βαλε­ντί­νου, ο 19χρονος Νίκο­λας Κρουζ άνοι­ξε πυρ σε ένα λύκειο στην πόλη Πάρ­κλαντ, στο νοτιο­α­να­το­λι­κό τμή­μα της Φλό­ρι­ντας, σκο­τώ­νο­ντας 17 ανθρώ­πους προ­τού συλληφθεί.

Σαν Μπερναρντίνο: 14 νεκροί

Τη 2α Δεκεμ­βρί­ου 2015, ένα ζευ­γά­ρι ριζο­σπα­στι­κο­ποι­η­μέ­νων ισλα­μι­στών πακι­στα­νι­κής κατα­γω­γής άνοι­ξε πυρ κατά τη διάρ­κεια μιας χρι­στου­γεν­νιά­τι­κης γιορ­τής στο Σαν Μπερ­ναρ­ντί­νο (Καλι­φόρ­νια, δυτι­κά), σκο­τώ­νο­ντας 12 ανθρώ­πους και τραυ­μα­τί­ζο­ντας άλλους 22.

Φορτ Χουντ: 13 νεκροί

Την 5η Νοεμ­βρί­ου 2009, ένας στρα­τιω­τι­κός ψυχί­α­τρος παλαι­στι­νια­κής κατα­γω­γής διέ­πρα­ξε την πιο πολύ­νε­κρη επί­θε­ση μέσα σε στρα­τιω­τι­κή βάση στις ΗΠΑ, σκο­τώ­νο­ντας 13 ανθρώ­πους και τραυ­μα­τί­ζο­ντας άλλους 32 στο Φορτ Χουντ (Τέξας) πριν οι Αρχές τον τραυ­μα­τί­σουν και τον συλλάβουν.

Κέντρο υποδοχής μεταναστών στο Μπίνγκχαμτον: 13 νεκροί

Την 3η Απρι­λί­ου 2009, άνδρας με κατα­γω­γή από το Βιετ­νάμ σκό­τω­σε 13 ανθρώ­πους σε ένα κέντρο υπο­δο­χής μετα­να­στών στο Μπίν­γκ­χαμ­τον (Πολι­τεία της Νέας Υόρ­κης, βορειοανατολικά).

Κόλουμπαϊν: 13 νεκροί

Την 20ή Απρι­λί­ου 1999 στο Λίτλ­τον (Κολο­ρά­ντο, δυτι­κά) δυο μαθη­τές λυκεί­ου άνοι­ξαν πυρ στο λύκειο Κόλου­μπαϊν, σκο­τώ­νο­ντας 12 συμ­μα­θη­τές τους και έναν καθη­γη­τή, ενώ τραυ­μά­τι­σαν άλλους 24 ανθρώ­πους. Οι δυο δρά­στες αυτο­κτό­νη­σαν στον τόπο του μακελειού.

Γραφεία του Πολεμικού Ναυτικού στην Ουάσιγκτον: 12 νεκροί

Την 16η Σεπτεμ­βρί­ου 2013, ένας άνδρας, εργα­ζό­με­νος σε εται­ρεία που είχε σύμ­βα­ση με το υπουρ­γείο Άμυ­νας, άνοι­ξε πυρ μέσα σε γρα­φεία του αμε­ρι­κα­νι­κού Πολε­μι­κού Ναυ­τι­κού στην Ουά­σινγ­κτον, σκο­τώ­νο­ντας 12 ανθρώ­πους, πριν πέσει κι ο ίδιος νεκρός από πυρά αστυνομικών.

Ορόρα: 12 νεκροί

Στις 20 Ιου­λί­ου 2012, ένας νεα­ρός βαριά οπλι­σμέ­νος διέ­κο­ψε τη μετα­με­σο­νύ­χτια πρε­μιέ­ρα μιας ται­νί­ας της σει­ράς Batman σε μια κινη­μα­το­γρα­φι­κή αίθου­σα στην Ορό­ρα (Κολο­ρά­ντο, δυτι­κά) κι άνοι­ξε πυρ ενα­ντί­ον των θεα­τών, σκο­τώ­νο­ντας 12 ανθρώ­πους και τραυ­μα­τί­ζο­ντας άλλους 70. Ο δρά­στης, ο Τζέιμς Χολμς, κατα­δι­κά­στη­κε τον Αύγου­στο του 2015 να εκτί­σει ισό­βια κάθειρξη.

Λύκειο της Σάντα Φε: 1ο νεκροί

Ένας 17χρονος μαθη­τής του λυκεί­ου της Σάντα Φε, ο Δημή­τριος Παγουρ­τζής, πυρο­βό­λη­σε και σκό­τω­σε εννέα συμ­μα­θη­τές του και έναν καθη­γη­τή, ενώ τραυ­μά­τι­σε άλλους δέκα ανθρώ­πους χθες Παρα­σκευή, προ­τού συλληφθεί.

Πηγή: thepressroom.gr

ΗΠΑ: Μάθε δάσκα­λε να σκοτώνεις…

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο