Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ: Καβάλα πήγαν στον καιρό, μες τη βροχή!

Γρά­φει ο Γιώρ­γος Μου­σγάς //

Πιό­τε­ρο με εκεί­νες τις απα­ράμ­μι­λες συναυ­λί­ες του Μίκη Θεο­δω­ρά­κη στη μετα­πο­λί­τευ­ση έμοια­ζε το πανελ­λα­δι­κό συλ­λα­λη­τή­ριο στα Προ­πύ­λαια και η πορεία των συντα­ξιού­χων πρός το Μέγα­ρο Μαξί­μου το μεση­μέ­ρι του Σαβ­βά­του στις 14 Δεκέμ­βρη 2019.

Και δεν ήταν δυό. Δεν ήταν τρείς. Ήτα­νε χίλιοι δεκα­τρείς συντα­ξιού­χοι από δεκά­δες περιο­χές της Ελλά­δας. Και αντί για τους ρωμα­λέ­ους στί­χους του Μίκη «Καβά­λα πάμε στον καιρό/ με τον και­ρό μες τη βρο­χή» βρο­ντο­φώ­να­ζαν δυνα­μι­κά, τα δικά τους συν­θή­μα­τα: «Ανθρώ­πι­νες συντά­ξεις και δωρε­άν υγεία, την κρί­ση να πλη­ρώ­σει η ολι­γαρ­χία», «Με ψίχου­λα και ψέμ­μα­τα δεν θα συμ­βι­βα­στού­με, όλα τα κλεμ­μέ­να τα διεκ­δι­κού­με», «Οι συντα­ξιού­χοι δεν σκύ­βουν το κεφά­λι, με τα σωμα­τεία επί­θε­ση και πάλη».

suntaxouxoi2

Το ανε­λέ­η­το δρο­λά­πι, που εμπό­δι­ζε μέχρι και την ανα­πνοή, δεν κατά­φε­ρε να στα­μα­τή­σει τους συντα­ξιού­χους που έφτα­σαν στα Προ­πύ­λαια απ’ όλη την Ελλά­δα το μεση­μέ­ρι του Σαβ­βά­του. «Σήμε­ρα έχου­με αντί­πα­λο και τον και­ρό, αλλά ας περι­μέ­νου­με λιγά­κι για­τί κατα­φθά­νουν ακό­μα πούλ­μαν με δια­δη­λω­τές» έλε­γε απ’ τα μικρό­φω­να ο Δήμος Κου­μπού­ρης, πρό­ε­δρος της Ομο­σπον­δί­ας Συντα­ξιού­χων Ελλά­δας (ΟΣΕ) ΙΚΑ.

Και οι συντα­ξιού­χοι κάτω απ’ τις ομπρέ­λες τους ή ντυ­μέ­νοι με αδιά­βρο­χα περί­με­ναν μές την καταρ­ρα­κτώ­δη βρο­χή να ξεκι­νή­σει η συγκέ­ντρω­ση. Τα σωμα­τεία απ’ την επαρ­χία, που είχαν φτά­σει λίγο νωρί­τε­ρα, είχαν τρυ­πώ­σει στ’ από­σκια των γύρω πολυ­κα­τοι­κιών για ν’ απο­φύ­γουν το ανε­λέ­η­το ανε­μο­βρό­χι. Στην ώρα που έπρε­πε άρχι­σαν να ξεδι­πλώ­νουν τα πανό και να οδεύ­ουν πρός το χώρο της συγκέ­ντρω­σης. Ο Λέαν­δρος Μάκ­κας, ανα­πλη­ρω­τής γγ της ΟΣΕ ΙΚΑ, απ’ τα μικρό­φω­να αναγ­γέ­λει ένα-ένα τα ονό­μα­τα των σωμα­τεί­ων και των πόλε­ων απ’ όπου έφτα­σαν οι συντα­ξιού­χοι. Ήταν συντα­ξιού­χοι απ’ την Αττι­κή, την Μακε­δο­νία, τη Θρά­κη, τη Θεσ­σα­λία, την Ήπει­ρο,την Πελο­πόν­νη­σο, την Κρή­τη, τη Λήμνο… Η οδός Πανε­πι­στη­μί­ου μπρο­στά απ’ τα Προ­πύ­λαι έμοια­ζε με πέλα­γος από ομπρέλες.

suntaxouxoi3

Ο Δ. Κου­μπού­ρης κάλε­σε στην εξέ­δρα τη Συντο­νι­στι­κή Επι­τρο­πή Αγώ­να (ΣΕΑ) των έντε­κα συνερ­γα­ζό­με­νων πανελ­λα­δι­κά συντα­ξιου­χι­κών οργα­νώ­σε­ων ΙΚΑ, OAEΕ,  ΔΗΜΟΣΙΟΥ, ΠΟΣΕ-ΟΑΕΕ, ΕΛΤΑ, ΟΣΕ, ΠΕΣ-ΝΑΤ, ΠΣΣ-ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ, ΠΕΤΟΜ-ΤΕΕ, ΠΟΣΕ-ΕΤΕΑΕΠ και ΕΣΤΑΜΕΔΕ. Η ΣΕΑ απο­τε­λεί μια μονα­δι­κή και σημα­ντι­κή αγω­νι­στι­κή κατά­κτη­ση των συντα­ξιού­χων σε όλη την Ευρώ­πη, και ίσως σε ολό­κλη­ρο τον κόσμο. Από­μα­χοι της δου­λιάς με δια­φο­ρε­τι­κές ιδιο­λο­γι­κές, πολι­τι­κές, θρη­σκευ­τι­κές και άλλες πεποι­θή­σεις αγω­νί­ζο­νται ενω­μέ­νοι για τα δίκαια των ίδιων και των οικο­γε­νειών τους.

Αυτή τη φορά ο Δ. Κου­μπού­ρης ήταν και ο μονα­δι­κός ομι­λη­τής. Αφού καλω­σό­ρι­σε εκ μέρους της ΣΕΑ τους συντα­ξιού­χους είπε σύντο­μα: «Απο­δει­κνύ­ου­με και σήμε­ρα ότι είμα­στε παντός και­ρού. Οι συντα­ξιού­χοι απ’ όλα τα μέρη της χώρας έφτα­σαν εδώ κάτω από αυτές τις αντί­ξο­ες και­ρι­κές συν­θή­κες για να ενι­σχύ­σουν τον αγώ­να μας και την πορεία πρός το Μέγα­ρο Μαξί­μου. Διεκ­δι­κού­με ότι μας έχει αφαι­ρε­θεί και δεν είμα­στε της λογι­κής “ό γέγο­νε, γέγο­νε“. Δεν τα δανει­στή­κα­με από κανέ­να δανει­στή αλλά τα δου­λέ­ψα­με. Μπρο­στά στα Χρι­στού­γεν­να διεκ­δι­κού­με τη 13η σύντα­ξη, που την έχου­με πλη­ρώ­σει με το αίμα της ζωής μας. Στη περί­ο­δο της κρί­σης πλη­ρώ­σα­με τα πάν­δει­να, και το ίδιο μας λένε να πλη­ρώ­σου­με και τώρα. Διεκ­δι­κού­με επί­σης δημό­σιο σύστη­μα κοι­νω­νι­κής ασφά­λι­σης. Να μη γίνει καμ­μιά ιδιω­τι­κο­ποί­η­ση και καμ­μιά κεφα­λαιο­ποί­η­ση. Αυτά, δηλα­δή, που ετοι­μά­ζει η κυβέρ­νη­ση για τις κύριες και επι­κου­ρι­κές συντά­ξεις. Είμα­στε λοι­πόν στο δρό­μο του αγώ­να και θα συνε­χί­σου­με με κάθε δυνα­τή προ­σπά­θεια. Δίνου­με σήμε­ρα μια απά­ντη­ση αγω­νι­στι­κή, όχι μόνο για τους εαυ­τούς μας αλλά και για τη νέα γενιά, για τα παι­διά μας στα οποία επι­φυ­λά­σουν πολύ χει­ρό­τε­ρες συν­θή­κες».

suntaxouxoi5

Πορεία υπό καταρρακτώδη βροχή

Η πορεία προς το Μέγα­ρο Μαξί­μου ξεκί­νη­σε, παρά την καταρ­ρα­κτώ­δη βρο­χή, δυνα­μι­κά με τα συνθήματα. 

Επι­κε­φα­λής της πορεί­ας ήταν αντι­προ­σω­πεία της ΣΕΑ με το πανό της. Η πυκνή βρο­χή εμπό­δι­ζε ακό­μα και την ανά­γνω­ση των πανό. Δια­βαί­νουν το ένα μετά το άλλο τα σωμα­τεία: Η ΠΕΣ-ΝΑΤ, ΔΥ Αθή­νας, τα Σωμα­τεία Συντα­ξιού­χων του ΙΚΑ Αθή­νας, Καλ­λι­θέ­ας, Περι­στε­ρί­ου, Αγί­ων Αναρ­γύ­ρων — Ιλί­ου — Πετρού­πο­λης, Ν. Ιωνί­ας, Νίκαιας — Κορυ­δαλ­λού„ Και­σα­ρια­νής, Μενι­δί­ου, Πει­ραιά, Αλί­μου. Επί­σης: Τα Σωμα­τεία Συντα­ξιού­χων ΟΑΕΕ Θεσ­σα­λο­νί­κης,  ΟΤΑ Θεσ­σα­λο­νί­κης, Ναυ­πλί­ου, Κορίν­θου, ΙΚΑ — ΟΑΕΕ Λιβα­δειάς, η Συντο­νι­στι­κή Επι­τρο­πή Αγώ­να Συντα­ξιού­χων Πάτρας,  Ενω­ση Συντα­ξιού­χων ΙΚΑ Ν. Ηρα­κλεί­ου, Λασι­θί­ου,  ΟΑΕΕ Χανί­ων,  Τρι­κά­λων (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, Δημο­σί­ου), Καρ­δί­τσας, (ΙΚΑ) Ιωαν­νί­νων, Θεσ­σα­λί­ας, Μεσ­ση­νί­ας, Λακω­νί­ας (ΙΚΑ — ΕΦΚΑ), Σερ­ρών (ΙΚΑ — ΕΦΚΑ — ΟΑΕΕ), Βέροιας (ΤΕΒΕ), Εύβοιας (ΙΚΑ — ΟΑΕΕ), Χαλ­κί­δας (ΙΚΑ), Λαμία (ΤΕΒΕ), Θήβας (ΟΑΕΕ) οι Συνερ­γα­ζό­με­νες Συντα­ξιου­χι­κές Οργα­νώ­σεις Μαγνη­σί­ας και Λάρι­σας. Ακό­μη ο Πανελ­λή­νιος Σύλ­λο­γος Συντα­ξιού­χων ΔΕΚΟ Τρα­πε­ζών, ο Πανελ­λή­νιος Σύλ­λο­γος Αλλη­λεγ­γύ­ης Συντα­ξιού­χων ΔΕΗ, η Κίνη­ση Από­στρα­των Αστυνομικών.

Λίγο μετά το ύψος της Βου­λής ο Δ. Κου­μπού­ρης, αφού χαι­ρέ­τη­σε τους συντα­ξιού­χους για τη μαζι­κή συμ­με­το­χή τους παρά τις δύσκο­λες και­ρι­κές συν­θή­κες, πλη­ρο­φό­ρη­σε τους δια­δη­λω­τές ότι ο πρω­θυ­πουρ­γός Κυριά­κος Μητσο­τά­κης είχε ανει­λημ­μέ­νες υπο­χρε­ώ­σεις και δεν μπο­ρού­σε γίνει συνά­ντη­ση. Η συνά­ντη­ση με τον πρω­θυ­πουρ­γό θα γίνει μέσα στο Γενά­ρη του 2020.

Η αντι­προ­σω­πεία της ΣΕΑ συνα­ντή­θη­κε με τους υπουρ­γούς Εργα­σί­ας Γ. Βρού­τση, Επι­κρα­τεί­ας Γ. Γερα­πε­τρί­τη και παρά τον πρω­θυ­πουρ­γό Ακη Σκέρ­τσο. 

Μετά τη δίω­ρη συνά­ντη­ση ο Δ. Κου­μπού­ρης δήλω­σε: «Θέσα­με στους υπουρ­γούς όλα τα αιτή­μα­τα που είναι στην αρμο­διό­τη­τα του πρω­θυ­πουρ­γού να μας δοθούν απα­ντή­σεις. Η κυβέρ­νη­ση θα κατα­θέ­σει ασφα­λι­στι­κό νομο­σχέ­διο μέσα στο Γενά­ρη. Όσον αφο­ρά τα ανα­δρο­μι­κά των επι­κου­ρι­κών συντά­ξε­ων οι υπουρ­γοί είπαν ότι σε περί­πτω­ση που υπάρ­ξει θετι­κή από­φα­ση απ’ το ΣτΕ θα απο­δο­θούν σε όλους τους συντα­ξιού­χους και γι’ αυτό δεν χρειά­ζε­ται να τρέ­χουν σε δικη­γο­ρι­κά γρα­φεία. Η αντι­προ­σω­πεία ζήτη­σε την από­δο­ση των ανα­δρο­μι­κών τώρα χωρίς δίκες και προ­α­παι­τού­με­να και η κυβέρ­νη­ση να ανα­λά­βει την πολι­τι­κή ευθύ­νη. Επι­ση­μά­να­με ότι διεκ­δι­κού­με όλα τα αιτή­μα­τά μας και δεν κάνου­με σε τίπο­τε πίσω. Επι­μεί­να­με ότι το σύστη­μα ασφά­λι­σης να είναι απο­κλει­στι­κά δημό­σιο και κοι­νω­νι­κό και να υπη­ρε­τεί τα συμ­φέ­ρο­ντα των εργα­ζο­μέ­νων και όχι των ιδιω­τι­κών ασφα­λι­στι­κών εται­ριών. Θα θέσου­με στον πρω­θυ­πουρ­γό όλα τα αιτή­μα­τα, αφού δεν πήρα­με απά­ντη­ση. Π.Χ. για το Δώρο Χρι­στου­γέν­νων, που το διεκ­δι­κού­με άμε­σα. Ο αγώ­νας μας θα συνε­χι­στεί το επό­με­νο διά­στη­μα και για ζητή­μα­τα της Κοι­νω­νι­κής Ασφά­λι­σης αλλά και για συντα­ξιου­χι­κά ζητή­μα­τα, ιδιαί­τε­ρα για εκεί­να που δέχτη­καν πλήγ­μα­τα. Δεν είμα­στε της λογι­κής “ό γέγο­νε, γέγονε”.

Δημο­σιο­γρά­φος: Για το Δώρο Χρι­στου­γέν­νων τι σας είπαν;

«Για το Δώρο δεν μας απά­ντη σαν. Δεν είναι αρμο­διό­τη­τα των ιδί­ων αλλά του πρωθυπουργού».

suntaxouxoi6

Το υπόμνημα για τον πρωθυπουργό

 Η αντι­προ­σω­πεία της ΣΕΑ παρέ­δω­σε στους τρείς υπουρ­γούς υπό­μνη­μα με τα αιτή­μα­τά της για τον πρω­θυ­πουρ­γό Κυριά­κο Μητσοτάκη.

Στο υπό­μνη­μά της αναφέρει: 

«Αξιό­τι­με κ. Πρωθυπουργέ,

Οι συνερ­γα­ζό­με­νες συντα­ξιου­χι­κές οργα­νώ­σεις στις 14/12/19, πραγ­μα­το­ποιούν νέο πανελ­λα­δι­κό συλ­λα­λη­τή­ριο ώρα 12.30 πμ στην Αθή­να για τα μεγά­λα προ­βλή­μα­τα που αντι­με­τω­πί­ζει ο συντα­ξιου­χι­κός κόσμος.

Είναι η πρώ­τη φορά μετά την εκλο­γή σας που οι οργα­νώ­σεις μας, που εκπρο­σω­πούν το σύνο­λο των συντα­ξιού­χων στη χώρα μας, υπο­βά­λουν αίτη­μα συνά­ντη­σης μαζί σας. Τα προη­γού­με­να χρό­νια είχα­με συνα­ντή­σεις με τους προ­κα­τό­χους σας που δέχθη­καν την αντι­προ­σω­πία μας, παρου­σία των υπουρ­γών εργα­σί­ας, κοι­νω­νι­κών ασφα­λί­σε­ων και συζη­τή­σα­με μαζί τους τα μεγά­λα προ­βλή­μα­τα των συντα­ξιού­χων. Ελπί­ζου­με ότι και εσείς θα αντα­πο­κρι­θεί­τε στο αίτη­μά μας. 

Κύριε Πρω­θυ­πουρ­γέ,

Όπως και εσείς γνω­ρί­ζε­τε, οι κατα­στρο­φι­κές περι­κο­πές που οι συντα­ξιού­χοι δέχθη­καν όλα τα προη­γού­με­να χρό­νια, οι μειώ­σεις στις συντά­ξεις, κύριες, επι­κου­ρι­κές, στο ΕΚΑΣ, στα δώρα, στην υγεία, στα φάρ­μα­κα, στις κοι­νω­νι­κές παρο­χές, από τις προη­γού­με­νες κυβερ­νή­σεις πρό­σθε­σαν στην ζωή μας ανυ­πέρ­βλη­τα προ­βλή­μα­τα. Είμα­στε ξανά στο δρό­μο του αγώ­να και διεκ­δι­κού­με ό,τι μας αφαι­ρέ­θη­κε, το πλη­ρώ­σα­με σε όλη μας την ζωή με την δου­λειά μας. Πιστεύ­ου­με ότι με τον πλού­το που παρά­ξα­με εμείς οι συντα­ξιού­χοι και οι σημε­ρι­νοί εργα­ζό­με­νοι παρά­γουν, μπο­ρού­με να ζήσου­με καλύ­τε­ρα εμείς και τα παι­διά μας που και αυτά θυσιά­ζο­νται στο βωμό του κέρ­δους με ανερ­γία, μισθούς πεί­νας και εργα­σια­κές σχέ­σεις δουλοκτητικές. 

Δεν σας κρύ­βου­με ότι η ανη­συ­χία μας σήμε­ρα μεγα­λώ­νει από τις δηλώ­σεις των υπουρ­γών εργα­σί­ας, ότι το νέο ασφα­λι­στι­κό που ετοι­μά­ζε­ται θα περιο­ρί­σει τον κοι­νω­νι­κό του χαρα­κτή­ρα, επ’ ωφέ­λεια των ιδιω­τι­κών ασφα­λι­στι­κών εται­ριών. Καθώς επί­σης από το γεγο­νός ότι ο νέος προ­ϋ­πο­λο­γι­σμός για το 2020 δίνει νέο χτύ­πη­μα στο δικαί­ω­μά μας στην υγεία – περί­θαλ­ψη, αφού προ­βλέ­πει νέα μειω­μέ­να κον­δύ­λια για την υγεία, τον ΕΟΠΥΥ, τα δημό­σια νοσο­κο­μεία και ιδρύ­μα­τα, περιο­ρι­σμό στην ιατρι­κή και φαρ­μα­κευ­τι­κή αγω­γή, ύψους εκα­το­ντά­δων εκα­τομ­μυ­ρί­ων ευρώ. Όλα αυτά που ζήσα­με την περί­ο­δο της κρί­σης δια­τη­ρού­νται και βλέ­που­με νέα δει­νά να έρχο­νται την περί­ο­δο της ανάπτυξης. 

Δεν θα κου­ρα­στού­με να διεκ­δι­κού­με όσα μας έχουν αφαι­ρε­θεί και να επα­να­λαμ­βά­νου­με ότι δεν απο­δε­χό­μα­στε τη λογι­κή “ό,τι έγι­νε, έγινε”. 

Διεκ­δι­κού­με ό,τι με τη βία μας έχει αφαι­ρε­θεί. Οι συντά­ξεις μας, τα δικαιώ­μα­τά μας στην κοι­νω­νι­κή ασφά­λι­ση δεν είναι χάρι­σμα, δεν τα χρω­στά­με σε κανέ­να δανει­στή και θα τα διεκ­δι­κή­σου­με μέχρι το τέλος.

suntaxouxoi4

Αγω­νι­ζό­μα­στε και απαιτούμε:

  • Την κατάρ­γη­ση όλων των αντια­σφα­λι­στι­κών νόμων και επι­στρο­φή όσων μας έχουν αφαιρεθεί.
  • Να δοθούν άμε­σα αυξή­σεις σε όλες τις συντά­ξεις και να ορι­σθεί η κατώ­τε­ρη σύντα­ξη στα 600 ευρώ από τα 360 που είναι σήμε­ρα, με αφο­ρο­λό­γη­το ποσό 12000 τον χρόνο. 
  • Να απο­δο­θούν άμε­σα χωρίς αιτή­σεις, δικα­στή­ρια και προ­α­παι­τού­με­να με ανα­δρο­μι­κή ισχύ, όλες οι παρά­νο­μες παρα­κρα­τή­σεις σε κύριες — επι­κου­ρι­κές συντά­ξεις. Να εφαρ­μο­σθεί τώρα η από­φα­ση του ΣτΕ του Ιού­νη του 2015.
  • Ανα­κε­φα­λαιο­ποί­η­ση των ταμεί­ων μας. 
  • Άμε­ση νομο­θέ­τη­ση και κατα­βο­λή σε όλους τους συντα­ξιού­χους των πλη­ρω­μέ­νων δώρων μας. Μπρο­στά στα Χρι­στού­γεν­να να απο­δο­θεί σε όλους η 13η σύντα­ξη. 
  • Απο­κλει­στι­κά δημό­σια κοι­νω­νι­κή ασφά­λι­ση, δωρε­άν υγεία ιατρο­φαρ­μα­κευ­τι­κή περί­θαλ­ψη για όλους χωρίς προ­ϋ­πο­θέ­σεις και προ­α­παι­τού­με­να. Κατάρ­γη­ση της επι­χει­ρη­μα­τι­κής δρά­σης στην υγεία – περίθαλψη.
  • Άμε­ση χρη­μα­το­δό­τη­ση του δημό­σιου συστή­μα­τος υγεί­ας από τον κρα­τι­κό προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό για κάλυ­ψη όλων των ανα­γκών των δημό­σιων δομών. Την δωρε­άν παρο­χή όλων των ιατρι­κών και εξε­τα­στι­κών επι­σκέ­ψε­ων, της φαρ­μα­κευ­τι­κής και νοσο­κο­μεια­κής αγωγής. 
  • Την επα­να­λει­τουρ­γία των νοσο­κο­μεί­ων που έκλει­σαν των μονά­δων που καταρ­γή­θη­καν. Την άμε­ση πρό­σλη­ψη του ανα­γκαί­ου ιατρι­κού, παραϊ­α­τρι­κού και βοη­θη­τι­κού προ­σω­πι­κού. Την χρη­μα­το­δό­τη­ση για την προ­μή­θεια των απα­ραί­τη­των ανα­λώ­σι­μων, φαρ­μά­κων κ.α.
  • Κατάρ­γη­ση των παρα­κρα­τή­σε­ων για την υγεία στις κύριες και επι­κου­ρι­κές συντάξεις.
  • Άμε­ση από­δο­ση σύντα­ξης στους συντα­ξιού­χους του ΟΑΕΕ, που οφεί­λουν πάνω από 20.000 ευρώ, με την ανα­λο­γία των ασφα­λι­στι­κών εισφο­ρών που έχουν κατα­βά­λει, και από­δο­ση του παρα­κρα­τη­θέ­ντος ποσού για κοι­νω­νι­κό του­ρι­σμό, του νόμου 3863/10.
  • Άμε­ση από­δο­ση στις δικαιού­χες συντα­ξιου­χι­κές συν­δι­κα­λι­στι­κές οργα­νώ­σεις των 0.20 Ευρώ που παρα­κρα­τού­νται οικειο­θε­λώς από τους συντα­ξιού­χους, για την κάλυ­ψη των λει­τουρ­γι­κών κ.α ανα­γκών τους».

suntaxouxoi

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο