Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Πορτογαλία: Επικίνδυνη άνοδος της ακροδεξιάς στις προεδρικές εκλογές

Νίκη των συντηρητικών και αντιδραστικών δυνάμεων κατέγραψε το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών της Κυριακής στην Πορτογαλία.

Ο νυν πρόεδρος της χώρας Μαρσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα, στηριζόμενος από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα και το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα, επανεκλέγεται από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών με ποσοστό 60,7%.

Την δεύτερη θέση καταλαμβάνει η πρώην ευρωβουλευτής Άνα Γκόμες, μέλος του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PS), με 12,97%.

Ανησυχητική είναι η άνοδος της ακροδεξιάς, καθώς την τρίτη θέση λαμβάνει ο υποψήφιος του εθνικιστικού κόμματος “Τσέγκα” Αντρέ Βεντούρα με 11,90%. Σημειώνεται ότι το ακροδεξιό κόμμα του Βεντούρα, το οποίο εκφράζει βαθιά ρατσιστικές θέσεις, έχει κατηγορηθεί για σχέσεις με περιθωριακές φασιστικές, νεοναζιστικές οργανώσεις.

Η υποψηφιότητα του Πορτογαλικού ΚΚ

Το εκλογικό αποτέλεσμα δεν ήταν θετικό για τον υποψήφιο του Πορτογαλικού Κομμουνιστικού Κόμματος, ευρωβουλευτή Ζοάο Φερέϊρα, ο οποίος απέσπασε ποσοστό 4,32%. Σε δηλώσεις του μετά το αποτέλεσμα, ο Γενικός Γραμματέας του Κόμματος Τζερόνιμο ντε Σόουζα χαιρέτησε τον αγώνα που έδωσε το κόμμα στις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας, σε μια προεκλογική περίοδο που κυριάρχησε η ατζέντα των αστικών κομμάτων, σημειώνοντας ωστόσο ότι το ποσοστό που έλαβε ο υποψήφιος του κόμματος απέχει πολύ απ’ το να θεωρηθεί ικανοποιητικό.

Τέλος, η υποψήφια του Αριστερού Μπλοκ (αδελφού κόμματος του ΣΥΡΙΖΑ), Μαρίζα Ματίας, έλαβε 3,95%.